04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 02 | 2015

Laat zien wat je ziet!

Tekst Arno Marchand

2 winnaars in fotowedstrijd 2014

x
Boven: de winnende foto van Jeroen van Veenendaal van een paradropping op de Ginkelse Heide bij Ede. De foto is gemaakt met een Nikon D7000 en een Sigma 150-500mm lens.

Het afgelopen jaar hield de Vliegende Hollander een fotowedstrijd met als thema ‘Laat zien wat je ziet’. Want bij de Koninklijke Luchtmacht is genoeg te zien! Breng niet alleen de F-16’s, helikopters of transportvliegtuigen in beeld, maar juist ook de mensen en middelen die het vliegen mogelijk maken. Of uit het vliegtuig spríngen, zoals winnaar Jeroen van Veenendaal liet zien. 

x
x

Maandelijks selecteerde de redactie een aantal foto’s uit de kleine 200 die binnenkwamen. Lang niet alle opnames voldeden aan de ‘eis’ mens en machine te tonen. Uiteindelijk besloot de redactie dan ook een winnaar uit te roepen in 2 categorieën: ‘mens en machine’ en ‘spectaculaire luchtvaartfoto’. Onder die laatste vielen vrijwel alle overige maar soms werd de redactie verrast door bijvoorbeeld een vlinder op een vinger. Niet echt luchtmacht, maar wel zeer bijzonder.

x
x
x
De hobby van grafisch vormgever Van Veenendaal is schilderen en zelf fotograferen vormt daarvan het verlengde. Militaire vliegtuigen fotografeert hij pas sinds 2012 (eigen foto).

Categorie ‘mens en machine’

Na een voorselectie door de redactie, gaf hoofd fotografie van het Mediacentrum Defensie Keesnan Dogger de doorslag. De winnende foto in ‘mens en machine’ is van Jeroen van Veenendaal en staat bovenaan deze pagina. “Je moet natuurlijk ook een dosis geluk hebben, om precies op de juiste plek te staan als de C-130 overkomt,” zegt Dogger, “maar daarbij klopt het hele plaatje: dynamisch, perfecte sluitertijd en prachtige symmetrie.” “Ik stond inderdaad per ongeluk op de goede plek”, reageert Van Veenendaal. “Vanuit mijn werk als grafisch vormgever, ging ik even kijken op de Ginkelse Heide. Je weet nooit van tevoren hoe ze springen, dus als het zo lukt, is dat echt een gelukstreffer.”

x
Schoenmaker kreeg de (koninklijke) luchtmacht met de paplepel ingegoten met een vader die vloog op de NF-5, F-16, F-104 en C-130. Hij fotografeert al ruim 25 jaar. Foto: Niels Hoogenboom

Categorie Luchtvaart

In de tweede categorie is Mike Schoenmaker winnaar. Hij maakte bovenstaande foto op de avondshow op het vliegveld Leopoldsburg in België. “Daar ben ik voor de grap eens naartoe gegaan om te kijken wat het inhield”, zegt Schoenmaker. “Het bleek een heel sfeervol evenement, gezellig en met spektakel.” Dogger: “Overduidelijk is deze avondfoto anders dan anders. Ook hierbij is de dynamiek overweldigend waarbij de flares voor de perfecte oplichting van de vortexten van de rotorbladen zorgen.”

Daarmee zijn de winnaars van 2014 bekend die beiden een vlucht in een Alouette III winnen. Zij krijgen binnenkort bericht over het waar en wanneer daarvan.

x
x

Nieuwe wedstrijd

Maar let op! Ook dit jaar houdt de Vliegende Hollander weer een fotowedstrijd. Dus pak de camera, telefoon of tablet, wees creatief en fotografeer. Breng het (Nederlandse) militaire vliegbedrijf en de mens die het mogelijk maakt in beeld en verras de redactie en de lezers van de Vliegende Hollander! En strijd mee om de prijs: meevliegen in een KDC-10 tijdens een tankvlucht!

Stuur uw bijdrage(n) – per mail bij voorkeur niet groter dan 4MB – naar vliegendehollander@mindef.nl onder vermelding van ‘Fotowedstrijd’. Zet er duidelijk uw naam en adresgegevens bij. Uiterste inleverdatum: 31 december.

x