14

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 02 | 2015

Journaal

3000 vlieguren 1(NLD)ATF ME

De 1(NLD)ATF ME klokte in amper 6 maanden al 3000 vlieguren. Het Nederlandse F-16 detachement in het Midden-Oosten vloog de eerste missie op 5 oktober 2014 boven Irak. In ruim 620 missies was er meer dan 350 keer wapeninzet. Door de aanvallen van de internationale coalitiepartners is de opmars in Irak van ISIS gestopt, de bewegingsvrijheid aanzienlijk beperkt en zijn voornamelijk veel wapens en materieel van ISIS onschadelijk gemaakt.

Nederland draagt sinds eind september 2014 met 250 militairen (waarvan de meeste van de Koninklijke Luchtmacht), 6 F-16’s en 2 reservetoestellen bij aan de coalitie tegen ISIS. Ook de Nederlandse trainingsmissie in Irak is een bijdrage aan de coalitie tegen de terroristische groep. Foto’s: 1(NLD)ATF ME

x
streep
x

Bedrijfsprocessen Cougar over op SAP

Eindgebruikers van de Cougar registreren sinds 22 januari het onderhoud en de logistieke afhandeling van de helikopter in het bedrijfsvoeringsysteem SAP. Deze mijlpaal werd diezelfde dag met de betrokken medewerkers van het Logistiek Centrum Woensdrecht en het Defensie Helikopter Commando gevierd op vliegbasis Gilze-Rijen. Commodores Westerbeek (DHC) en Schevenhoven (LCW) spraken zo hun waardering uit voor de medewerkers en voegden er aan toe dat de ‘lessons learned’ uit het verleden meegenomen worden naar het overgaan in SAP van de niet-vliegende en ondersteunende systemen. De andere helikoptertypes, PC-7 en de luchttransportvloot gingen eerder al live in SAP.

SAP is een geïntegreerd Enterprise Resource Planning-softwareprogramma dat alle administratieve en bestuurlijke bedrijfsprocessen ondersteunt, ontworpen door de firma SAP uit Duitsland. Defensie gebruikt SAP ter ondersteuning van de nieuwe paarse bedrijfsvoering.

streep

NMM ‘Leukste uitje Utrecht’

Leden van de ANWB hebben het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest genomineerd voor de verkiezing ‘Leukste uitje’ in de provincie Utrecht’. Behalve de categorie ‘uitjes per provincie’ is er ook een landelijke verkiezing. Het Marinemuseum in Den helder is wederom genomineerd als leukste uitje in Noord-Holland. Wie de eervolle titels winnen, maakt de ANWB op 30 maart bekend. Kijk voor meer info over de verkiezing op www.anwb.nl/landvananwb/verkiezing/utrecht, en voor het museum op www.nmm.nl of volg het museum via Facebook en Twitter.

streep

Joint Meteorologische Groep ondersteunt NAVO

De ‘meteorologische dienst’ van Defensie, de Joint Meteorologische Groep (JMG), gaat de NATO Response Force (NRF) in 2016 en 2017 ondersteunen. JMG is dan het zogeheten Lead Nation Integrated Meteorological & Oceanographic support (LN IMETOC). Meteorologisch support wordt tevens geleverd aan het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), de onderliggende hoofdkwartieren en NAVO Flitsmacht (in oprichting). Deze ondersteuning van NAVO-operaties en -oefeningen gebeurt in het kader van ‘One Operation - One Forecast’.

JMG start dit jaar met de ondersteuning van de NAVO-oefeningen in het kader van de NRF en het opwerken naar de status van LN IMETOC. Daarnaast blijft de meteorologische dienst de gebruikelijke support leveren voor nationale eenheden van de krijgsmacht.

streep

‘JSF’ in 2016 voor het eerst naar Nederland

Nog een paar nachtjes slapen, maar in 2016 komt er voor het eerst een F-35 naar Nederland. “Daarvoor is ruimte gevonden in het testprogramma”, maakte minister Jeanine Hennis-Plasschaert op 26 januari bekend. Het toestel wordt rondom de Luchtmachtdagen in juni vanuit Amerika overgevlogen. Voorwaarde is wel dat de start- en landingsbanen in Leeuwarden en Volkel dan geschikt zijn voor de ontvangst van de Lightning II. De relatief korte periode dat de JSF in Nederland is, wil de minister maximaal benutten om testen en metingen uit te voeren. “De komst is dus niet voor de show”, zei ze. Met name in Volkel bestaan grote zorgen over het geluid van de nieuwe straaljager en leeft al langer de wens om het geluid van de Joint Strike Fighter te ervaren. Het toestel maakt meer lawaai dan de F-16. Volgens tests in de Verenigde Staten maakt de F-35 bij overvliegen 110 tot 115 decibel geluid. Nederland heeft 2 toestellen die in de Verenigde Staten worden getest en zal er later ten minste 37 aanschaffen. Ze komen te staan op Leeuwarden (vanaf 2019) en op Volkel (vanaf 2021). Foto: Frank Crébas

streep

Commandant AOCS opent Coffee Lounge

Op het AOCS Nieuw Milligen opende commandant kolonel Henk Ras eind januari de nieuwe Coffee Lounge. Deze is volgens hem een goed voorbeeld van CLSK3.0 waarbij de luchtmachtorganisatie een veranderingsslag maakt in werk- en denkwijze. Met de lounge wil Ras een ontmoetingsplaats creëren waarin het personeel ongedwongen, onder het genot van échte koffie van gedachten kan wisselen. Personeelsleden van het AOCS zijn opgeleid tot zogeheten ‘Barista’ en werken op basis van vrijwilligheid in de lounge. Deze is op werkdagen van 12.00 tot 13.00 uur geopend en betalen kan er met consumptiemunten. En zoals vrijwel overal op het AOCS, ook in The Coffee Lounge is Wifi beschikbaar. Foto’s: KLu

streep

Cougar-detachement ondersteunt commando’s op Curaçao

Het nieuwe Cougar-detachement van het 300 Squadron is sinds eind januari operationeel in het Caribisch gebied, na het afronden van een aantal weken opleiding. Als taak heeft het detachement het ondersteunen van de Kustwacht en de Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied met Search And Rescue- (foto l.) en counterdrugsoperaties, militaire bijstand, evacuaties of het ondersteunen van lokale oefeningen. Zo werd de Cougar in februari 2 keer ingezet tijdens de warmweeroefening van het Korps Commandotroepen op Curaçao (foto r.). Daarbij maakten de commando’s dankbaar gebruik van de aanwezigheid van de Cougar in de West. Voor de crew betekende het een leuke afwisseling in het drukke vliegschema.
De Cougar biedt nog het hele jaar ondersteuning aan de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied. Foto’s: Defensie en sergeant Sjoerd Hilckmann

streep

Oproep stichting Marinevliegkamp Valkenburg

Op 31 december 2006 sloot het Marinevliegkamp Valkenburg (MVKV) haar poorten. Sinds die datum maakt Peter Korbee zich hard voor behoud van het historisch erfgoed. Afgelopen jaar is hiervoor de stichting Marinevliegkamp Valkenburg opgericht. Deze houdt zich bezig met het verzamelen, onderhouden en tentoonstellen van dit erfgoed. Vanaf oktober 2014 heeft de stichting een onderkomen op het voormalig MVKV ter beschikking van het Rijksvastgoedbedrijf. Daar wordt het MVKV-materiaal opgeslagen, beheerd en onderhouden door de leden. Korbee is op zoek naar mensen die interessante spullen willen aanbieden, die afkomstig zijn van het voormalige vliegkamp. Ook sponsoren die de stichting een warm hart toe dragen en deze financieel willen ondersteunen zijn van harte welkom. Belangstellenden worden uitgenodigd contact op te nemen via het mailadres korbee.luchtvaart@ziggo.nl

streep

Defensie voortrekker onbemande vliegtuigjes

De een heeft de spanwijdte van een condor, de ander past in de palm van je hand. Van 4 tot en met 6 februari stond het World Forum in Den Haag helemaal in het teken van onbemande systemen. Zo’n 60 bedrijven uit 16 landen én Defensie gaven acte de présence op de eerste TUSExpo (The Unmanned Systems Expo).

Landmacht- en luchtmachtcollega’s toonden behalve de Raven ook de ScanEagle en een model van de MQ-9 Reaper. Defensie speelt niet alleen hardware-technisch een voortrekkersrol, vertelt Rob van Nieuwland van DARPAS, de branchevereniging van onbemande systemen. “Defensie kent duidelijk omschreven regels op het gebied van onbemande vliegtuigen. Waar en wanneer mag je vliegen, luchtwaardigheidseisen, bestuurders zijn zwaar opgeleid.” Foto: sergeant 1 Eva Klijn

x
streep

Inschrijving Tweedaagse Militaire Prestatie Tocht 2015

Wat: Tweedaagse Militaire Prestatie Tocht (TMPT), editie 67

Wanneer: 12 en 13 mei 2015, opkomst 11 mei vanaf 15.00 uur

Waar: ISK Harskamp

Voor wie: beroeps- en reservemilitairen van alle krijgsmachtdelen

Inhoud: Twaalf onderdelen die in 2 dagen, binnen 2 maal 10 uren moeten worden afgelegd. Voor dames en deelnemers van 45 jaar en ouder gelden lichtere eisen. Alle eisen en overige informatie staan vanaf 1 maart gepubliceerd op www.tmpt.nl. Het behalen van deze prestatie geeft recht op het dragen van het TMPT-kruis.

Inschrijven: van 1 maart tot en met 26 april 2015 per team van 2 militairen via www.tmpt.nl; er zijn 2 leeftijdscategorieën en er is ruimte voor circa 275 teams

streep

Veteranen gratis naar ‘D-day’ in Omniversum

Op vertoon van hun veteranenpas kunnen veteranen gratis naar ‘D-day Normandy 1944’ in het Haagse grootbeeldfilmtheater Omniversum. Met prijswinnende animaties en indrukwekkende vogelvluchtopnames toont de film het verloop, de strategie en technologie rond de geallieerde landing op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië. Een documentaire die je letterlijk in vogelvlucht meeneemt over de hedendaagse landingsstranden met prachtige animaties van de invasiearmada, luchtvloot en kaarten met troepenbewegingen.
Bijzonder is dat de filmmaatschappij speciaal voor scholen lesmateriaal ontwikkelde. Dit is te gebruiken rond een bezoek aan het Omniversum. Op de filmwebsite kunnen leraren een Nederlandstalige gids downloaden. Daarin staan feiten, historische context en opdrachten over landingsoperatie Overlord.
Film en de actie lopen van 10 februari tot en met 30 juni. Meer info op www.omniversum.nl.

x