We staan nooit stil, behalve als het moet

Om maar met de deur in huis te vallen: de wereld om ons heen houdt ons aardig bezig. Daarom is de Koninklijke Luchtmacht – nog meer dan voorheen – volop in beweging. En daarmee ook de luchtmachtmedewerkers. En het luchtmachtpersoneel zorgt voor inzet die er toe doet, waar en wanneer dat gevraagd wordt.

De meest recente beweging is het beschikbaar stellen van 8 F-16’s met daarbij 250 luchtmachters voor de hulp aan Irak in haar strijd tegen IS. En dat is naast de luchtmachtinzet in Mali met Apache’s en Chinooks, in Polen met F-16’s en op de Indische Oceaan met de NH90. Inzet in het buitenland betekent ook extra inzet op de thuisbases. Kortom, er wordt veel van ons gevraagd en ik realiseer me terdege dat het heel veel vergt van personeel en materieel om aan die vraag te blijven voldoen.

Bescheiden optimisme

De begroting zoals die op Prinsjesdag bekend is gemaakt, betekent een kentering in de bezuinigingstrend van de afgelopen twee decennia. Toch stemt de weliswaar positieve begroting hoogstens tot zeer bescheiden optimisme: daar waar zo lang afbraak is gepleegd, moet ook weer veel opnieuw worden opgebouwd. Een van mijn persoonlijke aandachtspunten is dat we de belangrijkste voorwaarde voor die opbouw, het personeel, gelijk goed in onze plannen verwerken. 

Koninklijke belangstelling

Naast het werken aan vrede en veiligheid konden veel luchtmachtcollega’s de tweede week van september rekenen op de warme belangstelling van koninklijk bezoek op hun onderdeel. Met de boekaanbieding over 50 jaar Alouette aan prinses Beatrix, de bezoeken van koning Willem-Alexander op de vliegbasis Woensdrecht, koningin Maxima op vliegbasis Volkel, en mr. Pieter van Vollenhoven op vliegbasis Gilze-Rijen tijdens de viering van 50 jaar Alouette, kunnen we die week met recht een koninklijke week noemen.

Opdat wij niet vergeten

Al met al veel beweging de afgelopen maand, bewegingen die elk op hun eigen manier het belang van het luchtwapen en het werk dat wij doen onderstrepen. Tussen de bewegingen door is ook tijd vrijgemaakt voor gepast stilstaan. Voor stilte, overdenken en herdenken. Herdenken van de offers die in het verre en meer recente verleden gemaakt zijn voor de vrijheid van nu. Herdenken van de slachtoffers die zijn gevallen als gevolg van het conflict in de Oekraïne. ‘Opdat wij niet vergeten’, want waar we het voor doen mag nooit uit het oog verloren raken. Veteranen, jong of oud, verdienen blijvende aandacht en bij uitstek op momenten als de veteranendag militaire luchtvaart van afgelopen 10 september en de WOII herdenkingen zoals 70 jaar Market Garden.

De luchtmachters hebben zich keihard ingezet en de Koninklijke Luchtmacht is goed zichtbaar geweest de afgelopen periode. Het ziet er naar uit dat dit komende tijd niet minder gaat worden. De luchtmacht blijft in beweging; het zijn de luchtmachters die dit mogelijk maken.

Met vriendelijke groet,

Luitenant-generaal Alexander Schnitger

Commandant Luchtstrijdkrachten