Geslaagde tests GBU-49
323TACTESS evalueerde samen met het Kantoor Testvliegen afgelopen zomer de GBU-49. Plaats van handeling waren de testfaciliteiten op de Vidsel range in Zweden. Het ging om een operationele test en evaluatie van het wapen met de nieuwste software. De GBU-49 is 500 ponder en een zogenoemd dual mode-wapen: het kan zowel met laser als GPS geleid vliegen. De resultaten van de test waren positief. De beproeving werd uitgevoerd door Nederland in samenwerking met Denemarken. Beide landen leverden 2 vliegtuigen die vanaf de Noorse basis Bodø vlogen. Een klein team van technisch personeel en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) ondersteunde de test. Foto's: NLR
Amerikaanse toestellen op Nederlandse bases bij Jackal Stone
Internationale eenheden trainden van 8 tot en met 22 september tijdens de anti-terreuroefening Jackal Stone in Nederland en Duitsland. Special Operations Command Europa leidde de oefening, bedoeld om gecombineerde interoperabiliteit met partners te verbeteren.
“Jackal Stone biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan een realistische en uitdagende training om te werken aan ervaring, samenwerking en teamwork ”, aldus luchtmachtgeneraal-majoor Gregory J. Lengyel, Commandant Special Operations Command Europe. Dit jaar bundelden 1500 militairen uit 10 landen hun krachten: Nederland, Tsjechië, Finland, Groot-Brittannië, Litouwen, Noorwegen, Polen, Zweden, Slovenië en de Verenigde Staten.
Voor het transport maakten de troepen onder meer gebruik van vliegbasis Leeuwarden en Marinevliegkamp De Kooy. In de week voorafgaand aan de oefening landden Amerikaanse C-17’s op Leeuwarden. Later maakten onder meer een MV-22 Osprey en MH-60 Sea Hawks (ook beiden Amerikaans) gebruik van de faciliteiten op De Kooy en schietterrein De Vliehors.
Majoor Pieter Bruinink, commandant van De Vliehors: “Voor ons is dit business as usual. De Osprey komt hier bijna wekelijks. Wel bijzonder was dat we vorige week Sea Hawks op bezoek hadden. En nu staan we klaar voor de AC-130 gunships van de Amerikanen. Of ze komen, is de vraag. Hoe dan ook; we zijn deze week ‘open’ voor ze.” Foto’s: Cristian Schrik, www.aimhigh.nl
Jubileumboek Alouette III voor prinses Beatrix
Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix nam op 10 september op Paleis Noordeinde een fotoboek in ontvangst over 50 jaar Alouette III bij Defensie. Commandant DHC commodore Jan Willem Westerbeek bood het eerste exemplaar aan. De samenstellers van het fraaie werkje – luitenant-kolonel Philip Whittle, majoor Marco Bruggemann, kapitein Raymond Vianen en Willem Helfferich – gaven daarna aan de prinses een toelichting. Voorzien van vele foto' s wordt de relatie tussen het Koninklijk Huis en de Alouette III in een separaat hoofdstuk behandeld.
Koning Willem-Alexander bezoekt KMSL
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op donderdag 11 september 2014 een werkbezoek aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) op de vliegbasis Woensdrecht. Dit onderdeel verzorgt alle benodigde opleidingen en cursussen voor luchtmachtpesoneel.
Op de vliegbasis zijn onder meer de Joint Meteorologische Groep (JMG), het Brandweer Opleiding en Training Centrum en de Elementaire Militaire Vliegeropleiding (EMVO) gevestigd. De Koning werd ontvangen door C-LSK luitenant-generaal Alexander Schnitger en Commandant KMSL kolonel Peter de Boer.
Er waren besprekingen met vertegenwoordigers van de diverse squadrons en de Koning kreeg een rondleiding door de JMG. De taak van deze groep is het leveren van meteorologische ondersteuning aan alle krijgsmachtdelen waar ook ter wereld. Daarna bezocht de Koning de EMVO. Naast leerlingen van de luchtmacht volgen ook leerlingen van de marine hier de elementaire en voortgezette vliegopleidingen. Foto’s: Bart Nijs fotografie
Startbanen Geilenkirchen en Volkel
Na een renovatie van 4 en een halve maand is de start- en landinsgbaan van vliegbasis Geilenkirchen weer in gebruik. Op 22 september werd deze na een korte ceremonie vrijgegeven. De werkzaamheden begonnen in mei. In totaal is 125.000 ton asfalt en 19.000 ton ondergrond gebruikt. Daarnaast werd 6 kilometer drainagekanalen aangelegd.
Eind augustus kreeg de nieuwe baan op Volkel zijn gezicht. 9 asfaltmachines voorzagen het traject gelijktijdig van een deklaag. Daadoor ontstond een naadloos oppervlak. De hoofdbaan van het F-16-veld wordt sinds mei gerenoveerd. De nieuwe fundering is gemaakt van deels gerecycled materiaal van de oude baan. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden in november afgerond. Foto: sergeant-majoor Arnoud Schoor
Leiding F-35-programma bezoekt Logistiek Centrum Woensdrecht
Luitenant-generaal Christopher C. Bogdan, Program Executive Officer van het F-35-programma, bracht op 26 september een bezoek aan het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Reden daarvoor is de Nederlandse ambitie om een Europees onderhoudscentrum voor de F135 straalmotoren van de F-35 op Woensdrecht te vestigen. Dit onderhoudscentrum moet in 2019 gereed zijn om de eerste motoren te kunnen onderhouden.
Commandant LCW commodore Eric Schevenhoven leidde Bogdan rond bij het 981 Squadron dat momenteel de F100-motor van de F-16 onderhoudt. Vervolgens gingen zij naar het 980 squadron Vliegtuig- en Helikopteronderhoud. Het bezoek aan de vliegbasis sloot af met een bezoek aan het nieuwe logistieke warehouse. Bogdan was onder de indruk van de expertise binnen het LCW. "Het is goed om Nederland weer eens te bezoeken en onze bondgenoot en partner in het F-35-programma te ontmoeten. Het LCW is indrukwekkend", zei hij. Eerder die week bezocht een team van deskundigen van het F-35 Joint Program Office, motorenbouwer Pratt & Whitney en Lockheed-Martin het LCW. Zij adviseren de Amerikaanse overheid over de locatie waar het motorenonderhoud moet gaan plaatsvinden. Eind dit jaar wordt daarover de beslissing genomen.
Start opleiding helikopter-wapeninstructeurs
De opleiding tot wapeninstructeur voor helikopterpersoneel, de Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC), startte op 29 september op vliegbasis Gilze-Rijen. 1 Cougar-, 3 Chinook- en 4 Apache-vliegers en 1 Cougar- en 2 Chinook-loadmasters volgen dit jaar de 2 maanden durende opleiding. Deze selectie helikopterbemanningsleden specialiseert zich met de cursus onder meer in het tactisch optreden en het samenwerken met eenheden van andere krijgsmachtdelen. De geslaagden dragen hun kennis straks weer over aan collega’s van het eigen squadron. De HWIC wordt verzorgd door bureau TACTESS van het 299 Squadron en vindt dit jaar voor de achtste keer plaats.
Medal of Merit voor Turkse generaal
Brigadegeneraal Serdar Gülbaş kreeg op 30 september de zilveren Medal of Merit voor zijn cruciale bijdrage aan het slagen van de Nederlandse PATRIOT-missie. Namens de minister van Defensie reikte C-LSK luitenant-generaal Alexander Schnitger de onderscheiding uit. Gülbaş is de voormalige commandant van de vliegbasis Inçirlik, destijds tevens commandant van de 10e Tanker Brigade van de Turkse luchtmacht. Gülbaş werd onder meer geprezen voor zijn buitengewone betrokkenheid en toewijding. De gastvrijheid van hem en zijn staf zijn zeer waardevol geweest voor het slagen van de Nederlandse Patriot missie.
KMar start pilot internetaangifte
De Marechaussee is gestart met de pilot Internetaangifte. Vanaf nu kunt u als militair 24 uur per dag en 7 dagen per week via www.marechaussee.nl aangifte doen van eenvoudige strafbare feiten gepleegd op militaire terreinen.
Heeft u hulp van de Koninklijke Marechaussee nodig bij diefstal of vermissing? Dat begint met het doen van aangifte. Omdat uw situatie al vervelend genoeg is, maakt de Koninklijke Marechaussee het mogelijk om via internet aangifte te doen op een moment en plaats die u het beste uitkomt. Overigens kunnen nog niet alle zaken via het internet worden aangegeven. Alleen zogenoemde eenvoudige strafbare feiten, zoals diefstal, vernieling of beschadiging. Daarbij mag de dader niet bekend zijn, er mogen geen sporen zijn achtergelaten en er mag geen geweld tegen u zijn gebruikt. Tijdens het werken met de aangiftetool worden deze vragen ook aan de aangever gesteld. Voldoet de aangifte niet, dan moet er alsnog een afspraak worden gemaakt op een KMar-brigade. Per 1 november is het ook voor strafbare feiten gepleegd op de Nederlandse luchthavens mogelijk om met de internetapplicatie aangifte te doen.
Jarige taptoe in teken van eeuwfeesten
Het jaarlijkse militaire muziekfestival Nationale Taptoe vond eind september plaats in Rotterdam. Op het affiche van het 60 jarige evenement stonden dit jaar nogal wat verjaardagen. Door de voorstelling heen zijn de 200ste verjaardagen gevlochten van zowel het Koninkrijk der Nederlanden, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marechaussee en Adolphe Sax.
In de havenstad ruim baan voor de diverse militaire orkesten eigen land, en uit het buitenland The Royal Oman Police Band, Musique Militaire Grand-Ducale Luxembourg en de Belgische Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen aangevuld met een trompetterkorps. New Guard America zette tussen de muziekoptredens door met snaarstrakke excercitieshows heel Ahoy op scherp.
De Kapel van de Koninklijke luchtmacht (foto’s) speelde een verrassend geïmproviseerde ode aan Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon en andere blaasinstrumenten. Diverse indrukwekkende optredens van trompetvirtuoos Eric Vloeimans en het Fiesta Antia, een beknopt uitvoering van het Rotterdams zomercarnaval, maakten de voorstellingen compleet. Ter afronding waren er voor het eigen personeel nog 2 Koninklijke onderscheidingen: luitenant-kolonel (KLu) bd Hans van den Bos verantwoordelijk voor de techniek, en voormalig management- en bestuursvoorzitter Ed van Dam. Foto’s: Arno Marchand