14

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2014

Leeswijzer

Een eeuw vliegkamp en dorp Soesterberg – KLM en Fokker voeren er wel bij

Over Soesterberg is al veel geschreven. Vorig jaar nog kwam het 'Soesterbergboek' uit, van de hand van Rolf de Winter van het Nederlands Instituut voor Militaire Luchtvaart. Blijkbaar is de bron nog niet opgedroogd, want oud-inwoner van Soesterberg Dik Top (woonachtig in Noorwegen) schreef een lijvig boekwerk over het dorp en aangrenzende vliegbedrijf.

Het is daarmee meer dan een luchtvaartboek en zal zeker ook belangstellenden buiten de luchtvaartliefhebbers aanspreken. Niet in de laatste plaats door de zeer verzorgde vormgeving en het goede fotomateriaal. Het fraai uitgevoerde boek laat in ruim 200 pagina's de geschiedenis van enkele vierkante kilometers zeer gedetailleerd voorbij komen. Op luchtvaartgebied komen alle te verwachten onderwerpen voorbij, maar voorzien van veel extra informatie, anekdotes en veel on- of minder bekende foto's. Let op dat dit boek alleen in Soesterberg verkrijgbaar is.

‘Een eeuw vliegkamp en dorp Soesterberg – KLM en Fokker voeren er wel bij’, is geschreven, samengesteld en uitgegeven door Dik Top. De hardback op formaat 24 x 27,5 cm telt 224 pagina's, verdeeld over een inleiding en 16 genummerde hoofdstukken en is voorzien van 300 (genummerde!) foto's en afbeeldingen. Het boek is niet voorzien van ISBN-nummer en is voor € 19,95 uitsluitend verkrijgbaar in Soesterberg bij Drogisterij Sukking, Rademakerstraat 21 in Soesterberg en Boekhandel Van de Ven in Soest-Zuid. Mailen voor meer informatie kan ook naar dirkctop@hotmail.com.

x

Waalhaven – Bevlogen verhalen

Van het vliegveld Waalhaven is weinig meer over. Verhalen zijn er echter nog wel, bijvoorbeeld uit de tijd van de Duitse aanval op Rotterdam. Die staan dan ook in groten getale in dit boek. Karel Mallan (overleden 20 april 2008) en Frits Gerdessen correspondeerden en spraken decennia lang met veel Waalhaven-personeel uit de meidagen van 1940. Vliegers, luchtschutters en grondpersoneel, allen hadden verhalen over wat er die dagen gebeurde.

Deze persoonlijke verhalen zetten een prachtig tijdsbeeld neer van de 2e en 3e Jachtvliegtuigafdeling. Na een voorwoord en inleiding schetst Gerdessen onder andere een beeld van het vliegveld en de organisatie van de Militaire Luchtvaart in die tijd. Daarna komen in totaal 42 personen aan het woord, burgers en militair, van soldaat tot reservekapitein.

 ‘Waalhaven – bevlogen verhalen’ met ISBN 9789086161348 is geschreven door Frits Gerdessen en Karel Mallan. Het boek is uitgegeven door Violaero, onderdeel van Lanasta in Emmen en kost €27,95. De hardback op formaat 17 x 24 cm telt 256 bladzijden, na een voorwoord en inleiding verdeeld over 47 ongenummerde hoofdstukken en een aantal bijlagen. 14 afbeeldingen en 122 foto's in zwart-wit completeren het geheel. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com. 

x

Onderscheidingstekens van de Koninklijke Marine 2 – Periode 1945-2013

Al doet de titel in eerste instantie misschien anders vermoeden, de inhoud van dit boek heeft wel degelijk directe betrekking op de Koninklijke Luchtmacht. Want de (voormalige) Marine Luchtvaartdienst heeft nauwe banden met de luchtmacht. Dat blijkt wel uit het feit dat een kwart van het boek over de MLD en KLu gaat. Want bijvoorbeeld de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) komt ruimschoots aan bod en in beeld.

Van de MLD passeren verder de marinevliegkampen en squadronemblemen van alle naoorlogse eenheden de revue. Speciale badges, squadronemblemen en beschilderingen van Neptunes, Orions, Wasps, Lynxen, Atlantics, F-27’s, S.11’en PC-7’s en NH90’s, in vele tientallen komen ze allemaal in full color voorbij. Voor de verzamelaar een prachtig overzicht en tegelijkertijd geeft het een aardige reis door de tijd.

Onderscheidingstekens van de Koninklijke Marine 2 – Periode 1945-2013’ met ISBN 9789086161188 is samengesteld en geschreven door Dick Beumer en Carel Fleischakcer. De hardback op formaat 22 x 28 cm telt 220 pagina’s verdeeld in voorwoord, 14 hoofdstukken en een index. Het boek dat is uitgegeven door Lanasta in Emmen is zeer verzorgd en voorzien van honderden foto’s en afbeeldingen. De prijs bedraagt €38,95. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com

x

De Straat – Oosterbeek-Arnhem: 7 kilometer, 9 dagen, 1000en slachtoffers

Geen luchtvaartboek, maar wel een document dat zeer goed past in deze uitgave van de Vliegende Hollander. Het handelt om dé straat van Oosterbeek naar Arnhem waar tijdens Market Garden zo enorm gevochten is. Het boek van auteur Robert Kershaw heet dan ook simpelweg ‘De Straat’. Kershaw baseerde zijn boek op talloze verslagen, interviews, dagboeken en brieven. Hij noemt het zelf een huiveringwekkend verhaal, en als je het leest, is duidelijk wat hij bedoelt. Het verhaal kruipt onder je huid; je beleeft het als het ware zelf, vanuit Britse positie, maar ook die van de inwoners van Arnhem en Oosterbeek én de Duitse soldaten.

‘De  Straat – Oosterbeek-Arnhem: 7 kilometer, 9 dagen, 1000en slachtoffers’ met ISBN 9789460038143 is geschreven door Robert Kershaw en vertaald door Han Meyer. De softback, uitgegeven door Uitgeverij Balans, telt 400 pagina’s op formaat 15 x 23 cm en is voorzien van 8 pagina’s zwart-witfoto’s. Het boek kost € 19,90. Kijk voor meer informatie op www.uitgeverijbalans.nl.

x