13

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2014

Patrouilleren vanaf Pantelleria

Kustwacht vliegt voor bewaking Europese buitengrenzen

Nederland ondersteunt opnieuw de grensbewakingoperaties van het Europees agentschap Frontex. Voor de operatie Joint Operation Hermes 2014 voerde een Nederlandse kustwachteenheid de gehele maand september dagelijks vanaf het Italiaanse eiland Pantelleria patrouillevluchten uit. 

x

Het is de 4de keer dat Nederland een bijdrage levert aan de operaties van Frontex. Doel van operatie Joint Operation Hermes 2014 is het in kaart brengen van de migratiestroom vanuit Noord-Afrika. “Controles op de buitengrenzen zijn steeds belangrijker”, geeft detachementcommandant kapitein Gertjan de Bruin aan. “De kustwacht ondersteunt Frontex hierin, want uiteindelijk is dit een kwestie die alle EU-lidstaten aangaat.”

x

Vergelijkbare taken

Vanwege de grote aantallen vluchtpogingen vanuit Afrika ondersteunt Frontex Italië bij het bewaken van hun Europese buitengrens. Het agentschap steunt het land met mens en materieel. Nederland levert een bijdrage door met een kustwachtteam dat in eigen land soortgelijke taken uitvoert. Hun dagelijkse werkzaamheden bestaan uit controle- en observatievluchten boven de Noordzee. 

Gebied toegewezen

In de Europese operatie houden zij alle verdachte bewegingen tussen Sicilië en Noord-Afrika in de gaten. “We hebben via het hoofdkwartier van Frontex dit gebied toegewezen gekregen”, zegt De Bruin. “Daarin vliegen wij dagelijkse zo'n vier uur. Treffen we iets opmerkelijks aan, dan informeren we de Italiaanse autoriteiten. Zij ondernemen dan actie.” 

1 x actie

De Nederlanders hebben tot nu toe een vrij rustige operatie achter de rug. Slechts 1 maal moeten ze actie ondernemen. Op 16 september treffen ze een rubberboot aan met ongeveer 50 migranten. De Nederlanders melden dit aan de Italiaanse autoriteiten die de voornamelijk mannen oppikt en veilig aan land brengt. “Tijdens een vlucht zijn wel eens honderden vluchtelingen in een bootje aangetroffen. Het is dan belangrijk zo snel mogelijk die mensen te redden”, aldus de detachementcommandant. 

Anders kijken

Volgens marinevlieger luitenant-ter-zee 2OC Mattijn van Deelen vergt het vliegen rondom Italië toch een ander manier van werken. “In dit gebied zitten op zee ontzettend veel vissers. Soms komen we wel honderden bootjes tegen. In theorie kunnen die allemaal migranten aan boord hebben. Ook als vlieger kijk ik dan mee of ik iets zie. Iedereen heeft binnen ons team een eigen expertise, maar we vullen elkaar perfect aan.”

x
Volgens Van Deelen vergt het vliegen rondom Italië toch een ander manier van werken. “Soms komen we wel honderden bootjes tegen. In theorie kunnen die allemaal migranten met zich meevoeren.”

De Nederlandse Kustwacht & Frontex bijdrage
De Nederlandse Kustwacht is een zelfstandige civiele organisatie die taken uitvoert voor 6 ministeries. Infrastructuur en Milieu, Defensie, Veiligheid en Justitie, Financiën, Economische zaken, Landbouw en Innovatie en Binnenlandse zaken. Voor de operatie van Frontex levert de Nederlandse overheid een kustwachtvliegtuig, 1 marinevlieger, 2 luchtmachtvliegers, 2 marechaussee luchtwaarnemers, 1 luchtwaarnemer van Rijkswaterstaat en 1 van de Douane. Deze operatie wordt voor Nederland geleid door de Koninklijke Marechaussee onder auspiciën van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

scroll naar beneden

Bespreking

Vlak voor iedere vlucht bespreekt het Nederlandse team de routes en bijzonderheden van de dag. V.l.n.r Mission commander van het ministerie van Veiligheid en Justitie Martijn van Kolck, detco De Bruin, KMAR-luchtwaarnemer wachtmeester 1 Marcel Bedeke en vlieger Van Deelen.

FLIR

Wachtmeester 1 Marcel Bedeke controleert de forward looking infrared (FLIR) camera. Met dit apparaat onder de romp van de Dornier kan de luchtwaarnemer overtredingen en drenkelingen duidelijk en op tijd signaleren. 

Pantelleria

Majoor Jeroen Hazes is als vlieger eerder voor Frontex in Pantelleria actief geweest. ‘De taken hier in Italië verschillen niet veel van onze werkzaamheden in Nederland.’

Dornier

De patrouillevluchten worden uitgevoerd met een Dornier 228. Deze vliegtuigen zijn ondergebracht bij de het 336 Squadron op Eindhoven, maar hebben Schiphol als thuisbasis.

In de gaten

Met de apparatuur aan boord en FLIR-camera onder de romp, kunnen de luchtwaarnemers van de Koninklijke Marechaussee iedere beweging op zee in de gaten houden. 

Actie

De Nederlanders hebben tot nu toe een vrij rustige operatie achter de rug. Slechts 1 maal moeten ze actie ondernemen. Op 16 september treffen zij een rubber boot met ongeveer 50 migranten aan.