Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Groen licht voor Kidal

Militairen in Kidal kunnen vanaf begin december weer operaties uitvoeren. De VN heeft Nederland schriftelijke garanties gegeven over de medische keten.

De zorg die het Togolese hospitaal kan leveren is voldoende om de operaties vanuit en rondom de militaire basis in Kidal te hervatten. Dat liet het kabinet onlangs al weten, na onderzoek door de hoogste medische autoriteit van Defensie. Nederland heeft nu ook zwart-op-wit-afspraken over de medische zorg.

Die afspraken houden onder meer in dat:

  • een militair binnen 10 minuten medische hulp krijgt. Binnen een uur is een arts aanwezig en binnen 2 uur krijgt de patiënt chirurgische zorg;
  • in Kidal 24/7 een medisch kwalitatief hoogwaardige MI-8 helikopter klaarstaat en beschikbaar is, voorzien van bescherming en medisch evacuatieteam;
  • de Role 2 in Kidal voldoet aan de VN-standaard. 
x

Cyber Coalition slaat digitale aanval af

Cyberaanvallen, besmette servers en een geïnfecteerd radarsysteem. Defensie kreeg het allemaal voor de kiezen tijdens de jaarlijkse NAVO-oefening Cyber Coalition.

Tijdens deze oefening bundelden militaire en civiele partijen uit verschillende NAVO-landen hun krachten voor het afslaan van cyberaanvallen. Het zwaartepunt van de Defensie-inzet lag bij het Defensie Cyber Expertise Centrum in Soesterberg en het Defensie Cyber Commando in Den Haag. De oefening werd aangestuurd vanuit Cyber Range Estland: een geavanceerde trainings- en testfaciliteit. Dat coördineerde de oefening van de 26 deelnemende landen bij het afslaan van de digitale aanvallen. 

Premier prijst militairen op ‘Duits’ Kamp Castor

Minister-president Mark Rutte is onder de indruk van de bijdrage van Nederlandse militairen in Mali. Dat zei hij tijdens een bezoek aan Kamp Castor in Gao. De premier sprak met militairen aan de vooravond van de officiële kampoverdracht aan het Duitse contingent.

Na 3 jaar Nederlandse opbouw en verantwoordelijkheid heeft het Duitse contingent het beheer van het kamp overgenomen. De Duitsers zitten al 2 jaar naast de Nederlanders op Kamp Castor en zijn hun belangrijkste partners in Sector East.

Op het centrale plein van Kamp Castor stond Rutte voor de troepen. “Jullie doen fantastisch werk, met heel veel lange afstandsverkenningen die de ogen, oren en soms ook de tanden van de missie vormen. Dit is nog steeds een hele grote missie. En we zien de effecten. Vluchtelingen en ontheemden die terugkeren naar Mali. Tegelijkertijd komt het aantal mensen dat Mali uit reist stapje voor stapje onder controle. Door de instabiele ring rond Europa te stabiliseren, zorgen jullie er mede voor dat Europa veilig blijft. En dat werk is niet zonder gevaar. Dus ik wil afsluiten met een warm applaus voor jezelf.” 

IGK bedankt KNIL-veteranen

“Ik ontvang u als Ambonese KNIL-veteranen graag, omdat u ons Koninkrijk trouw hebt gediend als militair in oorlogsomstandigheden.” Met die woorden ontving de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Hans van Griensven 10 Molukse veteranen op De Zwaluwenberg. De IGK betoonde de KNIL-veteranen (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) met de ontvangst de erkenning en waardering waar zij recht op hebben.

De ontmoeting volgde na contact tussen de IGK en Leo Rawaruw. Hij, zelf veteraan, sprak Van Griensven aan over de veteranen van de generatie van zijn ouders. De Molukse militairen verdedigden Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en deden daarna mee aan de politionele acties.

Namens de minister van Defensie en de regering bedankte de IGK de veteranen voor hun inzet als militair. “Voor uw inzet in het belang van Nederland, verdient u de dankbaarheid van de Nederlandse samenleving”, zo zei hij. Leo Reawaruw zei blij te zijn met de aandacht en erkenning: “Wij maken vandaag het verschil. Onze vaders zijn KNIL-militairen oftewel Nederlandse militairen en veteranen.”

Minister bezoekt Nederlandse militairen Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen in december onverwacht bezoek van minister Ank Bijleveld-Schouten en CDS luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij troffen de troepen terwijl ze, tijdens oefening Winter Wolf, onder meer het vechten in verstedelijkt gebied trainden.

“Jullie inzet laat zien dat de NAVO solidair is”, zei de minister op het Litouwse oefenterrein Pabrabe. “We werken met onze bondgenoten nauw samen aan de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied.” De politica en de CDS voerden ook persoonlijke gesprekken met de derde rotatie Nederlandse militairen, die inmiddels over de helft van de uitzending zitten.

Die gingen over de inzet in Litouwen, maar ook over het werken bij Defensie en wat dat met zich meebrengt. De bezoekers werden ook bijgepraat over hybride dreigingen en mogelijke reacties van de NAVO hierop. Voor de militairen die met de feestdagen niet thuis zijn, had de minister banketstaven meegenomen.