Tekst Evert Brouwer
Foto SGT Hille Hillinga | KPL-1 Jorvik Wiersma

Purple NECtar test nieuw CP-concept

Korporaal-1 Jorvik Wiersma heeft al heel wat klusjes opgeknapt binnen 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel: verkenner, schutter lange afstand en medic. Na het Innovatie-platform Purple NECtar eind vorige maand mag hij daar de titel ‘uitvinder’ aan toevoegen. Even simpel als handig bedacht hij de Flip Mount: een mechaniek om de vergroter op de Colt C7 om te klappen in plaats van te verwijderen. Dat scheelt heel wat ergernis, verwacht hij.

Beeld bij de Flip Mount, met links een beeld van de ontwerpfase.

‘Dat scheelt heel wat ergernis’

Het komt  tijdens oefeningen en op de schietbaan regelmatig voor dat militairen het onderdeel verliezen. “De schietoefening ligt stil en de hele compagnie kan in lijn op zoek naar de kijker. Dat is voor niemand leuk. Vandaar dit idee”, verklaart de korporaal van de Delta-compagnie. “Het bedenken en ontwerpen van oplossingen bevalt me trouwens wel. Misschien dat ik hiermee verder ga.”

Korporaal-1 Jorvik Wiersma legt uit wat de Flip Mount betekent.

KIXS

Wiersma won er de tweede prijs mee bij de verkiezing ‘Idee van Purple NECtar’. Er was wel ultramoderne techniek voor nodig om het allemaal voor elkaar te krijgen. “Met steun van Bart Zwiep van de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatoren is de eerste Flip Mount van plastic gemaakt. Die was niet al te stevig en ik vreesde een beetje dat-ie bij de presentatie kapot zou gaan. Gelukkig kreeg Bart een paar uur ervoor een steviger exemplaar van roestvrij staal uit ‘zijn’ 3D-printer.”

Mini UAV’s zijn zeer geschikt als tussenstation voor de communicatie.

Purple NECtar (PN) is een jaarlijks evenement waarbij een week lang vooral verbindingen (Network Enabled Capabilities, NEC) in een experimentele omgeving worden getest. Doelstelling van de week vol proefnemingen is met behulp van innovaties de situational awareness van de operationele eenheden (OPCO’s) te vergroten. Op basis van een aantal scenario’s, vragen en behoeften van die OPCO’s is marktpartijen gevraagd een oplossing aan te dragen.

De Vector, met speciale verbindingsapparatuur, trok veel aandacht. Er reden op Purple NECtar ook allerhande robots rond.

Huidige generatie radio’s voldoet niet meer

Bandbreedte

PN had zeker voor de landmacht nog veel meer te bieden. Zoals nieuwe ontwikkelingen voor commandovoering. Tijdens de zeer druk bezochte VIP-dag was dat te zien met de opstelling van een main-, forward- en tactical commandopost (CP). De huidige generatie radio’s voldoet daarvoor niet meer zowel qua afstand als bandbreedte. En daarom is een veldtest uitgevoerd met het CIS Lite-systeem. 2 Boxers CP kregen hierbij hulpmiddelen voor de ondersteuning van de commandovoering ingebouwd. Een nieuw element daarvan is een op bittorrent gebaseerde file-distributie. 

Defensie heeft een aantal Rolatubes aangekocht. De oprolbare antenne wordt verder getest in het nieuwe CP-concept.
Opstelling van de main forward CP tijdens Purple NECtar (illustratie: Wim Rietkerk).

Door de zogenoemde mobiele ad-hoc netwerktechnologie (MANET) kunnen alle transmissiemiddelen gebruikt worden; behalve HF/VHF ook bijvoorbeeld veldkabel, een draadloze LAN, 3G/4G en satellietcommunicatie. Een router ‘zoekt’ dan welke verbinding het beste werkt. Nieuw daarbij was ook het experiment met de Rolatube, een oprolbare antenne voor onder meer VHF Squad en de dual VHF/UHF.

Eenheden kunnen in het missiegebied zelf actuele kaarten produceren. Tijdens Purple NECtar werden diverse mogelijkheden beproefd.