Even tijd voor rust en bezinning

Mijn laatste column van dit jaar schrijf ik vanuit Mali, waar ik samen met Landmacht-adjudant Peer Donkers een bezoek breng aan onze uitgezonden militairen.
Ook hier maak ik gebruik van de gelegenheid om de mensen bij te praten over de veranderingen binnen de landmacht, zoals ik dat de afgelopen periode heb gedaan tijdens de CLAS-Infodagen.
‘Samen bouwen aan de toekomst’ is ons motto. Een motto wat overigens één op één van toepassing is op onze mensen hier, die met veel enthousiasme en onder vaak moeilijke omstandigheden werken aan de vrede en veiligheid van de bevolking van Mali.

Als ik hier of in andere missiegebieden rondloop, overheerst bij mij een gevoel van trots. Ik ken de beperkingen van onze organisatie en ik weet hoe hard er gewerkt wordt om ondanks deze beperkingen de missies in Mali, Litouwen, Irak, Afghanistan en in Curaçao mogelijk te maken. Dat gaat niet vanzelf en dat leidt soms tot frustraties. Uw veerkracht en mentaliteit spelen hier een doorslaggevende rol. Ik kijk ook met optimisme vooruit naar de toekomst die we samen gaan bouwen. Voor het eerst sinds lange tijd wordt er weer structureel geïnvesteerd in Defensie. Ik kijk er naar uit om komend jaar samen te werken aan een sterkere landmacht.
 
In Nederland maken we ons op voor de feestdagen. Even tijd voor het gezin, de familie, dierbaren en even lekker uitrusten van een druk en veelbewogen jaar. Hier in Mali gaat de operatie overigens gewoon door en geven we invulling aan onze verantwoordelijkheid. Gezin, familie en vrienden moeten het tijdens de feestdagen doen zonder hun dierbaren wachten op hun thuiskomst. Velen van u hebben een vergelijkbare situatie meegemaakt en weten uit ervaring welke belasting dit voor de militairen en hun thuisfront met zich mee brengt. Tijdens het kerstverlof zullen mijn gedachten ook uit gaan naar al onze mannen en vrouwen, die zich waar ook ter wereld inzetten voor vrede en veiligheid.
 
Bedankt voor uw inzet van het afgelopen jaar!
Ik wens u een goed verlof en hele fijne feestdagen toe.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten