Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

x

Uitzendmedaille voor bijna 600 militairen

“Jullie zijn allemaal cruciale schakels die een ketting van vredesafdwingende-, vredeshandhavende-, en waarnemingstaken vormen, die loopt van Bamako naar Gao en Timboektoe. Van Erbil in Noord-Irak naar Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten. Elk detachement, elke schakel is daarin belangrijk. Elke militair is daarin onmisbaar.” Deze woorden sprak Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer donderdag 29 juni in de Evenementenhal in Gorinchem. Hij deed dat bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Internationale Missies aan bijna 600 Nederlandse militairen.

x

Certificering als Forces Headquarters European Union Battle Group

Het hoofdkwartier van de European Union Battlegroup 2018 (FHQ EUBG) – samengesteld uit de staf van 13 Lichte Brigade en Belgische, Luxemburgse, Duitse en Oostenrijkse collega’s – is met succes gecertificeerd. In 2018 staat het FHQ EUBG het gehele jaar gereed om ingezet te worden.

C-LAS luitenant-generaal Beulen certificeerde bij de afsluiting van oefening Active Lion in juni het hoofdkwartier van 13 Lichte Brigade om op te treden als FHQ EUBG 2018. In november vindt er tijdens oefening Quick Lion nog een test plaats voor de gevechtscomponent van de EUBG.

Een EU-battlegroup is een snelle reactie-eenheid binnen de strijdkrachten van de Europese Unie. Het is een samengesteld bataljon (bataljonstaakgroep) van ongeveer 1.500 militairen. Er vinden regelmatig oefeningen plaats en er staan altijd 2 battlegroups paraat.

Krans voor Nederlandse gesneuvelden Korea

67 jaar na het uitbreken van de Korea-oorlog legde landmachtattaché kolonel Marcel Buis een krans bij het Korean War Memorial in Washington DC. Sergeant-majoor Dennis Oranje completeerde het eerbetoon en las de namen voor van de 125 Nederlandse gesneuvelde militairen.

 Communistisch Noord-Korea viel op 25 juni 1950 Zuid-Korea binnen. De VS nam het initiatief om de aanval af te slaan onder de vlag van de VN. Nederland stuurde aanvankelijk alleen torpedobootjager Hr. Ms. Evertsen, enige tijd later gevolgd door een detachement militairen. Het Nederlands Detachement Verenigde Naties arriveerde eind november 1950 in Zuid-Korea. De eenheid werd ingedeeld bij de Amerikaanse 2nd Division en nam deel aan de soms zeer zware strijd. Op 27 juli 1953 werd de wapenstilstand getekend. De Nederlandse militairen keerden in oktober 1954 terug. 

1 (German/Netherlands) Corps jaar stand-by voor NAVO

Het Münsterse hoofdkwartier 1GNC staat vanaf 1 juli gedurende een jaar stand-by voor het geval de NAVO een Joint Task-Force Headquarters (Land) nodig heeft om een missie uit te voeren. Begin april vond een NAVO-certificering plaats tijdens oefening Trident Jaguar, waarbij de kwalificatie ‘excellent’ werd afgegeven. 

“Vanaf 1 juli moeten we er rekening mee houden te worden ingezet waar en wanneer de NAVO dat nodig acht”, aldus commandant luitenant-generaal Michiel van der Laan tijdens een buitengewoon appel in Münster. “In deze rol commanderen we niet alleen landstrijdkrachten maar coördineren we ook de effecten die Navy, Air en Special Operations moeten behalen. Ik ben er trots op dat de prestatie die we tijdens Trident Jaguar hebben neergezet de persoonlijke aandacht van generaal Scaparotti, Supreme Allied Commander Europe heeft getrokken. Ik ben ervan overtuigd dat we het vertrouwen van de NAVO bij een eventuele inzet absoluut waard zijn,” aldus commandant 1GNC.

Koninklijke aandacht voor cyberspace

Hoe ziet een digitale strijd er uit? Koningin Máxima heeft zich daar medio juni in verdiept bij het Defensie Cyber Commando (DCC), dat 3 jaar geleden werd opgericht. Ze was op de Beatrixkazerne in Den Haag om zich bij te laten praten over de inspanningen van Defensie op het gebied van cyberspace. Dat gebeurde tijdens verschillende demonstraties. Ook werd de koningin geïnformeerd over de projecten waar het DCC aan werkt en hoe Defensie cyberspecialisten werft en binnen de poorten wil houden. Het belang van cyber neemt nog altijd toe en dat geldt eveneens voor de dreiging.

Zilveren Kijker en Van Uhm-trofee

‘Zien zonder gezien te worden’, daar draaide het om in de strijd om de Zilveren Kijker. Er deden zowel infanterie-, genie-eenheden als cavalerieverkenners mee. 17 Pantserinfanteriebataljon eindige op de eerste plaats.

Om de Kijker te winnen, lieten de verkenners een groot aantal vaardigheden zien. Ze moesten een  waarnemingspost diep in vijandelijk gebied identificeren en bij de melding de juiste werkwijze hanteren. Rijdend schieten vanuit het Fennek-verkenningsvoertuig, maar ook lopend was een onderdeel. Verder stond er materieelherkenning op het programma en een zwaar hindernissenparcours. De eindopdracht was het verkennen van een vijandelijke commandopost. Tweede werd 44 Painfbat en 45 Painfbat pakte de derde plaats. 

Bij de Van Uhm-trofee draait het om de schietvaardigheid met het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Naast 44 en 45 Pantserinfanteriebataljon deden ook Deense pantserinfanteristen mee. Naamgever generaal b.d. Peter van Uhm reikte een CV90-schaalmodel uit aan de winnaars, de mannen van de Charlie Cobra-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon.De tweede en derde plaats gingen naar resp. de Deense Lifeguard en de Royal Guards. 

Grebbeberg Masters: Samen sporten, samen afzien

Aan de laatste editie van de Grebbeberg Masters namen rond 1500 sporters deel. Het evenement vond plaats op recreatieterrein De Kwintelooyen bij Rhenen. Met het jaarlijkse loop- en fietsevenement haalt Defensiepersoneel geld op voor gewond geraakte militairen en hun thuisfront.

Ondanks het kleinere aantal deelnemers wisten de sporters toch nog €20.000 bij elkaar te brengen. Dat bedrag wordt verdeeld over 2 doelen: €5.000 voor Mount 13 en €15.000 voor een familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal te Utrecht. Dit initiatief kwam in beeld toen bekend werd dat de familiekamer dreigde te verdwijnen wegens geldgebrek. Mount 13 wil kinderen en weduwen van gesneuvelde militairen jaarlijks een fijn weekend bezorgen. Commandant van het organiserende 43 Gemechaniseerde Brigade: “Samen sporten, samen afzien. De Grebbeberg Masters is het sportevenement met en voor’ gewonde collega’s. Zij verdienen onze blijvende erkenning en waardering.”