Veiligheid

De komende tijd zult u er net als ik waarschijnlijk een paar weken tussenuit gaan. Even op vakantie, even niet aan werk denken en de batterij weer opladen.

Ik kan me voorstellen dat u aan vakantie toe bent. Tijdens mijn werkbezoeken zie en hoor ik dat er overal binnen de landmacht hard wordt gewerkt om alles voor elkaar krijgen. Ik weet dat dit niet altijd mee valt. Waar wij er op ons niveau alles aan doen om de gereedheid op orde te krijgen, zorgen vacatures en tekorten er voor dat u - op uw niveau - nog altijd nét die twee stappen extra moet zetten. Ik ben mij daar terdege van bewust en waardeer uw extra inzet en doorzettingsvermogen.

Maar die bekende ‘can-do’-mentaliteit heeft ook een keerzijde. Tijdens operaties lopen we soms grote risico's. Sommigen van onze kameraden brachten het hoogste offer of raakten gewond. We zijn er allemaal van doordrongen dat ons werk letterlijk levensgevaarlijk is. Maar dat geldt niet alleen in operaties. Dat geldt ook tijdens de voorbereiding op missies en tijdens ons werk hier in Nederland.

Soms gaat het goed mis. Vorig jaar kwam een collega van ons om het leven bij een schietongeval in Ossendrecht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dit ongeluk onderzocht en de conclusies liegen er niet om. Onze maatregelen op het gebied van veiligheid moeten verbeteren. Dat trek ik mij aan en daar gaan we dus mee aan de slag.

Veilig werken is iets wat we samen moeten realiseren. Ik wil dus geen eenmalige actie, maar permanente aandacht hiervoor. We moeten elke dag goed na blijven denken over onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze collega’s.

Wij zijn een bijzondere organisatie met bijzondere regels. Daar houden we ons dus aan. Maar extra of onnodige regels helpen ons niet verder. Dat kan namelijk leiden tot een cultuur van ‘ontwijken’ en dát is precies wat ik niet wil.

Vanaf deze plek wens ik u, uw familie en vrienden een goed verlof toe!

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten