x

NAVO-hulde voor generaal Tak

Brigadegeneraal Nico Tak is medio januari onderscheiden met de NATO Meritorious Service Medal. De directeur van het Comprehensive Crisis and Operations Management Centre (CCOMC) van het NAVO-hoofdkwartier SHAPE in België, kreeg het eerbewijs uit handen van de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), generaal Curtis Scaparotti.

Met de medaille uit het bondgenootschap zijn waardering voor personen die zich op een uitzonderlijke manier voor de organisatie hebben ingezet. Tak, aldus de NAVO, gaf de afgelopen 2½ jaar ‘op meer dan uitstekende wijze leiding aan het CCOMC. Dat gebeurde in een turbulente periode van een snel veranderende veiligheidssituatie.’

Behalve voor hemzelf is de medaille volgens Tak ook een erkenning voor het werk van het burger- en militair personeel van het CCOMC. “Het zal niemand ontgaan zijn dat het belang van de NAVO de afgelopen jaren fors is toegenomen. Onze mensen werken hard aan de invulling daarvan.”

Het strategisch operatiecentrum CCOMC is verantwoordelijk voor de uitvoering van onder meer NAVO-missies en -operaties. Ook fungeert het als strategische antenne van SACEUR.

Valentijnsactie in Mali

De Nederlandse militairen op Camp Castor in Mali krijgen bezoek van Radio-2 deejay Wouter van der Goes. Hij komt niet met lege handen, want in de bagage van de presentator bevindt zich een zak met wenskaarten voor Valentijnsdag. De Militaire Post Organisatie (MPO) hielp Wouter een handje.

De kaarten komen van familieleden, vrienden en kennissen van de Maligangers. Ze konden tot 28 januari bezorgd worden bij het radioprogramma van Wouter, Wout2day. Met zijn actie wil hij de Nederlanders op Camp Castor een hart onder de riem steken. “Het lijkt me te gek als ik daar aankom met grote postzakken vol Valentijnskaarten; en dan niet alleen van bekenden van de militairen. Iedereen kon en mocht een kaartje sturen”, vertelt hij. Minister Hennis steunt het initiatief van Wouter. “Een kaartje sturen is belangrijk voor de militairen. Zij werken daar onder moeilijke omstandigheden en support van het thuisfront - en zeker van de hele samenleving - telt zwaar voor ze.”

Wouter wil in Gao ook reportages over de omstandigheden maken. “Ik stap in een wereld die voor mij en voor veel luisteraars onbekend is. Militairen doen tijdens een missie bijzonder en belangrijk werk, maar we weten er weinig van. Luisteraars willen bijvoorbeeld weten waarom Defensie bepaalde missies uitvoert; hoe het is om te worden uitgezonden en hoe de dagen van militairen er daar uitzien. Wat doen ze bijvoorbeeld als ze niet aan het werk zijn? Zijn ze wel eens bang? Wat eten ze? Dat wil ik voor mijn luisteraars gaan uitzoeken.”

De reportages van Wouter zijn op maandag 20 en dinsdag 21 februari tussen 18.00 uur en 20.00 uur op NPO Radio 2 te horen. 

x

Landmacht en Bundeswehr tekenen CBRN-overeenkomst

Nog nauwer en gestructureerder samenwerken op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire taken (CBRN). Dat gaan de krijgsmachten van Duitsland en Nederland doen. Eind januari tekenden ze op de Brederodekazerne in Vught een Commanders Guidance, waarmee tegelijkertijd 2 werkgroepen het licht zagen. Die gaan onderzoeken hoe Duitsland en ons land efficiënter, effectiever en sneller kunnen optreden tegen de groeiende dreiging van CBRN-wapens en de middelen die daarbij horen.

Namens de Bundeswehr tekende kolonel Henry Neumann de Commanders Guidance. Hij is commandant van het ABC Abwehrkommando. Kolonel Burg Valk, eerste man van het Opleidings- en Trainingscommando Genie, zette zijn handtekening namens Nederland.

De samenwerking op CBRN-gebied is een gevolg van de Declaration of Intent uit 2013 en van afspraken uit de Joint Support Steering Group (JSSG). Die houden in dat beide landen op defensieterrein zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken. Dus ook als het om CBRN gaat. Zo willen ze nog dit jaar een gezamenlijk oefenplan voor hun eenheden ontwikkelen. Ook is het de bedoeling om de trainings- en opleidingseisen voor het personeel nog beter op elkaar af te stemmen en meer kennis te ontwikkelen en uit te wisselen.

x

Gezocht: zangers voor Defensiebreed mannenkoor

Het oprichten van een Defensiebreed mannenkoor; met dat idee loopt Sjourd Janssen uit Drunen al enige tijd rond. “Waarom zijn er wel veel muziekgezelschappen, maar zo weinig koren gelieerd aan Defensie?”, vraagt hij zich af. Janssen zoekt hiervoor maximaal 100 vrijwilligers. Via deze oproep wil de tenor peilen of hier ook bij het (post-)actieve landmachtpersoneel belangstelling voor bestaat. Muzieknoten kunnen lezen is geen vereiste, maar wel handig. Het draait vooral om het plezier in het zingen. Minimumleeftijd is 18 jaar. Janssen zou tweemaal per maand willen repeteren in Amersfoort. Een indruk van het repertoire: de eerste 2 coupletten van het Wilhelmus, Ik sta op Wacht, Vierdaagse Lied, Twaalf Rovers en het Wolgalied. Reacties graag naar: defensiemannenkoor@gmail.com. U krijgt vervolgens een inschrijfformulier gemaild.

Verandering in regels voor Vierdaagse

Militairen en commandanten kunnen de kosten die zij moeten maken om mee te doen aan de Vierdaagse van Nijmegen dit jaar in sommige gevallen declareren. De lopers moeten het geld en de bijkomende inschrijving in alle gevallen wel eerst zélf aan Stichting DE 4DAAGSE betalen.
 
De mogelijkheid om te declareren houdt verband met een wijziging in de regelgeving voor militairen. Zij kunnen 'op aanwijzing' van de commandant aan de Vierdaagse deelnemen. Hiervoor is een vernieuwde CDS Aanwijzing-1800 uitgegeven. Ook het voorschrift VS2-1100 onderging een aanpassing.

De Vierdaagse vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 21 juli. Militairen krijgen het advies om toch vooral in detachementen te lopen. Inschrijven kan sinds eind januari op de website van de stichting DE VIERDAAGSE, www.4daagse.nl. Sluitingsdatum 31 maart. Veteranen die de Vierdaagse wel zien zitten, schrijven zich via de militaire inschrijfmodule in.

Voor Nederlandse militairen én veteranen liggen in totaal 1.800 startbewijzen klaar. Geven zich er méér op, dan bepaalt de Stichting DE 4DAAGSE op vrijdag 7 april door loting wie mag meelopen. De inschrijvers krijgen zo snel mogelijk bericht of zij zijn in- of uitgeloot. Militairen, burgers van Defensie en veteranen kunnen voor legering op Kamp Heumensoord terecht. Meer informatie op 4Daagse.nl. 

Nieuwe ronde Dagboek van onze Helden

Onder de titel Dagboek van onze Helden hebben Defensie en dagblad De Telegraaf voor de 4de keer een videoproductie gemaakt over het werk van Nederlandse militairen tijdens uitzendingen. De online documentaire-reeks ging begin februari in première.

Dagboek van onze Helden volgt 4 militairen. Verkenner Adam, Apache-vlieger Rhino, F-16-vlieger Niki en commando Paul. De door hen zelf geschoten beelden laten zien wat zij elke dag zoal doen. Voor het eerst worden 4 militairen gevolgd. In de vorige 3 series was het er telkens 1.

Te zien is onder meer hoe Paul geheime missies uitvoert in de woestijn van Mali. In hetzelfde land zorgt Rhino er vanuit de lucht voor dat zijn collega’s op de grond veilig kunnen werken. Adam traint rekruten in het gevaarlijke Somalië en Niki leidt jonge piloten op in het Amerikaanse Arizona.

De eerste aflevering staat sinds vrijdagavond 3 februari online op youtube.com/dagboekvanonzehelden. De volgende 7 afleveringen volgen elke dinsdag en vrijdag.