02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Volgende stop: Mosul

Tekst KAP Arjen de Boer
Foto SGT-1 Eva Klijn | video: SGT Henry Westendorp

Landmachters onmisbaar bij training Peshmerga

Noord-Irak. Een uur rijden verderop is de slag om Mosul gaande, ondertussen trainen landmachters de Koerdische Peshmerga. Gewapend met nieuwe kennis vertrekken de strijders naar het front.

In totaal leveren 15 landen trainers aan de Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Het gaat momenteel om zo’n 400 trainers.

“Of ik bang ben om dood te gaan?” Khalid Muhammad Amin schiet in de lach. De gitzwarte snor op zijn bovenlip doet een dansje en de kraaienpootjes bij zijn ogen lachen mee. De frontlijn heeft weinig geheimen voor deze sergeant-majoor van de Peshmerga; al sinds 1992 vecht hij voor het roemruchte Koerdische strijdersgilde.

Bovendien betekent Peshmerga ‘zij die de dood in de ogen kijken’. “We zijn ooit geschapen en we gaan ook een keer dood”, concludeert Amin. “Alleen Allah weet hoe en wanneer, dus waarom zou een mens zich druk maken”, aldus de onderofficier.

Binnen 2 jaar duizenden Koerden getraind

Nederlaag

De Groene Valken van Nineveh, zoals de eenheid van Amin wordt genoemd, zijn voorbestemd om naar het front bij Mosul te gaan. Het is de laatste grote stad in Irak die in handen is van ISIS, de plaats waar het zogeheten kalifaat werd uitgeroepen. De herovering van deze stad zou een pijnlijke nederlaag voor de terreurorganisatie betekenen.

Oefening baart kunst

Daarom heeft tijdens de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) het opereren in verstedelijkt gebied een prominente plek op het lesrooster van de Nederlandse infanteristen die de ‘Pesh’ opleiden. Momenteel valt die eer te beurt aan bijna 150 collega’s van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso en het Korps Mariniers. Op diverse locaties trainen zij de Koerden in het stedelijk gevecht en andere vaardigheden zoals Zelfhulp Kameradenhulp (ZHKH) en counter-IED. Lees hier meer over trainingsmissie.

Bekijk hier de video:

Vastgepind

In een oefendorp aan de rand van de stad Erbil zoeken de Groene Valken van Nineveh dekking. Sluipschutters hebben de strijders van Amin vastgepind. Maar ze moeten springen naar het volgende gebouw om de vijand uit te schakelen. “Maak snel een plan”, adviseert sergeant Daniël die met de Pesh meeloopt. “En dan moeten we gaan.”

Dekkingsvuur

Amin beseft dat stilstand in een echt gevecht levensgevaarlijk is. Hij moet overzicht hebben, initiatief houden en als het kan doordrukken om zijn doel te bereiken. De sergeant-majoor positioneert enkele strijders om dekkingsvuur te geven en hoofden van de vijand omlaag te forceren. Ondertussen rennen zijn mannen richting het bewuste gebouw. Binnen enkele minuten is het vijandelijk vuur het zwijgen opgelegd.

Landmachttrainers gewaardeerd door Peshmerga

Geen onnodige risico's

Sergeant Daniël is tevreden, blijkt tijdens de nabespreking. De Peshmerga hebben de afgelopen weken goed opgelet tijdens de lessen. “Jullie werkten goed samen, als een team”, zegt hij. De valken gingen als peloton beheerst en stelselmatig te werk, namen geen onnodige risico’s. “De onderlinge communicatie was prima. Jullie hebben de gevangenen onderzocht en er was een duidelijk plan om het pand te checken.”

Oude gewoontes

De vraag is of de Pesh deze kennis ook kunnen toepassen wanneer ISIS terugschiet. Of vallen ze dan terug in oude gewoontes? “Hier speelt de hogere commandant een belangrijke rol”, zegt eerste luitenant Wouter. “Zij moeten open-minded genoeg zijn om onze training toe te passen. Want als iemand zonder problemen 40 jaar rechtop lopend en vurend voorwaarts gaat dan zal dat, in zijn hoofd, prima werken”, aldus Wouter. “Maar als ze profijt hebben van onze methodes zullen ze die wel toepassen”, schat de luitenant in.

Veel trainingen worden gegeven door Nederlandse soldaten en korporaals. Normaal gesproken niet hun taak, maar het gaat ze prima af. Bovendien is het leerzaam en goed voor hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Face to face met de Pesh? Check de fotoserie onderaan

Naar het front

Uit berichten van het front blijkt dat door de trainingen minder slachtoffers vallen. “We wisten te weinig van het gevecht in een stad”, zegt sergeant-majoor Amin. “Dankzij de lessen is dat veranderd. Nu werken we met sectoren en goede vuurposities. Daar hebben we straks echt wat aan. Na een week verlof is het zover, dan gaan we naar het front bij Mosul.”

Peshmerga is een verzamelnaam voor de Koerdische strijders. Er zijn reguliere beroepseenheden die goed zijn getraind en uitgerust, en er zijn minder getrainde eenheden die meer weg hebben van een militie.

De leeftijd van cursisten kan nogal hoog zijn. Bij één peloton zat een man van 70 jaar oud. Hij mocht meedoen uit respect voor alles wat hij in het verleden voor het Koerdische volk heeft gedaan. En kreeg zo meteen een verkapte AOW.

Veel Peshmerga moeten zelf hun kleding en wapen kopen. Ze verdienen minder dan 400 Amerikaanse dollars per maand, aldus een van de tolken

De Koerden bestieren een eigen autonome regio in Noord-Irak. Maar het liefst zijn ze volledig onafhankelijk. “Om ons heen zijn echter landen die daar niets voor voelen”, zegt soldaat Hisjam Sabah. “Ik weet niet wat de toekomst brengt. Er zijn nu te veel problemen.”

Peshmerga is naast een inkomen ook een eretitel. “Ik wil zorgen voor mijn land, voor mijn mensen”, zegt korporaal Ali Jalal Muhamad (niet op foto). “Het is niet zo dat ik dol ben op vechten, maar we moeten wel.”

De internationale coalitie heeft inmiddels 16.000 tot 17.000 Koerden opgeleid.

De Koerden zijn een trots volk, de commandanten gaan voorop in de strijd, met alle risico’s van dien.

“De lessen van de Nederlanders zijn goed voorbereid en simpel te begrijpen”, aldus kapitein Saffaaldin Najm