11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Sprookjesachtige Theaterhangar decor voor Missie MAX

Tekst Jessica Bode
Foto Keesnan Dogger

“Hé pap, je hebt een hanenkam! Vet, maar ik weet niet of mama het leuk vindt als je zo thuiskomt". Een jongen van een jaar of 10 zwaait enthousiast in de camera, terwijl hij zijn vader voor het eerst sinds maanden live op een groot scherm ziet. 

Een unieke dag vol feestelijke activiteiten en emotionele momenten in een sprookjesachtig decor met fonkelende lampjes, kilo’s nepsneeuw, rijkversierde kerstbomen en meterslange, witgedekte tafels vol lekkernijen. Aangekleed met muziek van bekende artiesten zoals Voice of Holland-winnares Maan, Wolter Kroes en Miss Montreal. Kinderen hangen ondersteboven aan de klimmuur. Roze wangen worden versierd met felgekleurde schmink. 

Judo en voetbal

Vooral tijdens live-verbindingen met militairen in 5 missiegebieden vloeien tranen rijkelijk. “Papa! Ik heb de oranje band gehaald met judo en vorige week gewonnen met zwemmen”. Een klein meisje praat zo snel tegen haar zwaaiende vader op het scherm, dat ze bijna struikelt over haar eigen woorden. 

Voor de thuisblijvers is het weerzien met hun geliefden erg emotioneel.

Wie wil mag een videoboodschap opnemen, die met kerst bij uitgezonden militairen wordt bezorgd. In de wachtruimte voor het opnemen van de kerstgroet staat Jannie van der Schuur. Ze wil haar zoon een hart onder de riem steken. “Bijna de hele familie is hier”, vertelt ze, terwijl ze 3 satéprikkers in de lucht houdt. Op de houten stokjes prijken foto’s van oma, broer en zwager. “Zij konden vandaag niet komen, maar zo zijn ze er toch een beetje bij.”

‘Bij mij’

Speciaal voor uitgezonden vaders en moeders schreef zangeres Glennis Grace met wat kinderen het liedje ’Bij mij’. Op de muziek van het nummer ‘Always’ zingt ze met de kleintjes over het grote gemis, het denken aan en het stoere werk dat hun ouders zo ver van huis doen. Wanneer de muziek begint te spelen en de eerste woorden zijn gezongen, ontsnappen tranen bij aanwezigen.

Glennis Grace zingt met kinderen van uitgezonden militairen het zelfgeschreven nummer ‘Bij mij’.

Vooral bij moeders komt de tekst hard binnen. Baby’tjes van soms enkele weken oud moeten het voorlopig stellen zonder hun vader. In sommige gevallen waren de papa’s niet bij de geboorte aanwezig of hebben ze hun kleintjes nog amper vastgehouden en geknuffeld. Andere mannen missen eerste woordjes en stapjes, diploma-uitreikingen en andere onvergetelijke momenten.

Niet veel later staart Abir Luijs minutenlang met haar grote, bruine ogen naar hetzelfde beeld. Op haar arm draagt ze haar 8 maanden oude zoontje Zayn en aan haar hand Rayan van 5. Ineens komt haar man Kaj (27) voor de camera. Hij is medic bij 11 Luchtmobiele Brigade. Deze uitzending naar Mali is zijn eerste sinds ze kindjes hebben. “Zayn was een half jaar toen z’n papa wegging. Nu kan hij bijna lopen", vertelt z’n geliefde. 

Oogappels

Trots showt Abir haar oogappels. De oudste zwaait verlegen, baby Zayn is in dromenland en weigert wakker te worden. Gelukkig komt hun vader nog voor de kerstdagen terug. 

Moeder Abir is met haar 2 kinderen en een goede vriendin naar de Missie MAX-dag gekomen voor haar man Kaj.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp is al vaak uitgezonden en weet hoe het gemis voelt. “De eerste keer waren mijn 2 kinderen nog jong. De oudste kon er vrij goed mee omgaan, de jongste niet. Dat deed pijn. Dan besef je hoeveel dit ook voor hen betekent. Dan wil je ze even vastpakken. Mijn echtgenote heeft het goed opgepakt.”

Op het podium spreekt hij het thuisfront met opbeurende woorden toe. “Uw betrokkenheid is cruciaal en ik weet dat dit niet altijd makkelijk is. Maar door uw onvoorwaardelijke steun zitten de militairen goed in hun vel en kunnen ze hun werk goed doen.”

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp spreekt de aanwezigen dankbaar toe.

Droge worst en kaneelstokjes

De familie Rillmann is speciaal voor ‘hun’ Kevin naar Katwijk gekomen. Ze hebben een groot pakket voor hem afgegeven, tot de propvol gevuld met marsepein, droge worst, chocolade en kaneelstokjes. De verrassing wordt rond kerst bezorgd.

Oma Ans kijkt beteuterd en vertelt dat haar kleinzoon op zondag altijd kwam eten. “Nu is het zo stil”, hakkelt ze. Moeder Angeline benadrukt dat Kevin vorige maand oom is geworden en dat hij bij terugkomst veel tijd moet nemen om het kleine popje te verwennen. De nog jonge Rick is apetrots op zijn broer. Hij is pas 14, maar weet nu al dat ook zijn toekomst bij Defensie ligt. “Dan moet ma voor ons beiden naar Missie MAX.”

Televisie

Omroep MAX zendt het in november opgenomen programma uit op zondag 25 december om 17:00 uur en op dinsdag 27 december om 17:05 uur op NPO1.