12

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Landmachtcredo in beelden vereeuwigd

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

Moed, toewijding en veerkracht. De kernwaarden waar de landmachter voor staat, spatte in 2016 weer veelvuldig van de fraaie foto’s die we in Nederland – maar zeker ook óver de landsgrenzen – maakten tijdens oefeningen en operaties. In het laatste nummer van dit jaar brengen we nog één keer 10 kenmerkende beelden voor het voetlicht. 

^  Bij de headerfoto: Een fuselier van de Bravo-compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon legt aan voor het perfecte schot tijdens de 2016 European Best Sniper Squad Competition in het Duitse Grafenwöhr.

^  Koerdische Peshmerga krijgen het zwaar voor de kiezen in een oefenscenario dat de trainers van 45 Pantserinfanteriebataljon opspelen in Noord-Irak. 

^  Met 16.000 man en duizenden tonnen pantserstaal op de mat doet oefening Cold Response ronduit Koude Oorlog-achtig aan. Het scenario en de massale aanwezigheid van land-, luchtmacht en vloot verraadt dat in Noorwegen meer aan de hand is dan zomaar een doorsnee-oefening.

^  Leden van de Special Operations Land Task Group worden in Mali halverwege een operatie bevoorraad door een Chinook-transporthelikopter van de luchtmacht. 

^  Tijdens oefening Swift Response zweeft een rode baret van 11 Infanteriebataljon boven dropzone ‘Bunker’ in de Duitse oefenplaats Grafenwöhr. 

^  Voor het verankeren van zijn grondplaat maakt een mortierist tijdens de strijd om de Menno van Coehoorn-trofee gebruik van de altijd beschikbare natuurkundige wetmatigheid van de zwaartekracht.

^  In het CD&E-traject Ranger neemt een militair van 12 Infanteriebataljon een doel te grazen met een shotgun.

^  Missile away! Die kreet – en de bijbehorende knal – klinkt vele malen tijdens de live firing exercise van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op Kreta. 

^  Genisten die deel uitmaken van de Compagnie in de West helpen in Haïti kort na de verwoestende orkaan Matthew mee met het aan land brengen van hulpgoederen.

^  Nadat de ScanEagle ongezien en ongehoord een missie boven Mali heeft uitgevoerd, brengt een militair van het JISTARC de ‘elektronische adelaar’ weer naar het nest.