Tekst Kapitein Arjen de Boer
Foto Sergeant-majoor Eva Klijn

Training door Nederlandse militairen en bondgenoten werpt vruchten af

Terreurorganisatie ISIS verliest terrein in Irak. Dit is mede te danken aan de trainingen die Nederlandse militairen en hun bondgenoten geven aan Koerdische Peshmergastrijders. Wat is er tot nu toe bereikt en wat is de volgende stap?

Bijna 4500 Peshmerga getraind

Binnenkort is het zover, dan vertrekken luitenant Kamal Ibrahim Mustafa en zijn mannen richting het front. “Wij horen bij de Groene Valken van Nineveh, de rest van onze eenheid is al actief op het slagveld”, zegt de officier. Maar zijn eenheid was daar nog niet klaar voor.

Tijdens een 5-weekse opleiding kregen de 'groene valken' les van Nederlandse militairen. Ze leerden schotwonden verzorgen en vochten zich een weg door het oefendorp. Ook stuitten ze telkens op geïmproviseerde explosieven en leerden hoe ze die onschadelijk moeten maken. “Van de Nederlanders hebben we geleerd hoe we aan het front kunnen overleven”, zegt Mustafa op een oefenlocatie bij de stad Erbil.

Van soldaat tot commandant

Deze trainingen zijn een klein onderdeel van het lespakket dat Nederlandse landmachters en mariniers momenteel aanbieden aan de Peshmerga in Noord-Irak. De Capacity Building Mission in Iraq (CBMI) loopt bijna 2 jaar en heeft zich ontwikkeld van een training waarbij de focus vooral ligt op de militaire basisvaardigheden tot een omvangrijke training waarbij indien gewenst ook wordt gekeken naar de werkwijze van grotere eenheden. Hierbij wordt ingespeeld op de vraag van het Koerdische Ministerie van Peshmerga, legt luitenant-kolonel Nico Boom, stafchef van het Kurdistan Training & Coordination Center (KTCC) uit.

Training evolueert

Mobiele teams

Begin 2015 waren er 3 trainingsteams, tijdens deze rotatie zijn het er 5. Teams die mobiel zijn en op diverse locaties, ver van of desnoods net achter het front, de Koerden klaarstomen voor de strijd tegen ISIS. Dan kan het ook gaan om de voorbereiding op specifieke missies.

Bijschrift 1e foto: Dankzij de lessen in militaire EHBO kunnen de Peshmerga hun gewonden beter verzorgen. Bijschrift 2e foto: Peshmerga leren schieten volgens de SRAAN-methode. De letters staan voor Schiethouding, Richten, Ademhaling, Afdrukken en Narichten.

Flexibel

“Eenheden die wij hebben getraind en die daadwerkelijk worden ingezet komen om de 2 weken terug van het front. Dan vragen we hoe is het gegaan, wat heeft wel of niet gewerkt en daar passen we onze instructie op aan”, zegt de luitenant-kolonel. De aanpak van Improvised Explosive Devices (IED's) die ISIS veel gebruikt staan hoog op de agenda. “Dat is hoog nodig. Bij de aanloop naar de operatie in de stad Mosul, waren er wegen waar over een afstand van 4 kilometer 136 IED's uit de grond werden getrokken.”

Al 6 rotaties in Irak

Trappenhuizen

Maar voorlopig is ISIS nog niet verslagen. De terroristen gebruiken de straatjes, gebouwen, trappenhuizen en daken van steden en dorpen om tactisch voordeel te behalen. Daarom wilden luitenant Mustafa en zijn 'groene valken' vaardigheden leren waarmee ze beter kunnen vechten in een verstedelijkte omgeving. “We wisten vroeger niet hoe we een huis moesten binnenstappen en kamer voor kamer zuiveren”, zegt Mustafa. “Maar dankzij de trainingen zijn we nu klaar om te gaan.”