x

Bronzen schild uitgereikt

Exact 54 jaar na dato hebben militairen van voormalig 7 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie eind november het bijzondere Bronzen Schild gekregen voor buitengewone toewijding en bijzonder loffelijk optreden tijdens de verdediging van Nederlands Nieuw-Guinea in de jaren vijftig en zestig.

Volgens Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen verdient de afdeling de groepswaardering en wordt hun inzet op deze manier zicht- en tastbaar. Beulen deelde de onderscheiding uit in het Limburgse Vredepeel. Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die C-LAS kan uitreiken.

Tussen eind 1958 en oktober 1962 werd de zelfstandige afdeling ‘Biak’ (het latere 7 Lichte Luchtdoelartillerie) uitgezonden naar Nederlands Nieuw-Guinea, om de eenheden ter plekke te ondersteunen. De afdeling werd enkele maanden daarvoor opgericht en bestond voor een groot deel uit dienstplichtige militairen, die zich hier vrijwillig voor hadden aangemeld. 

Europese landen bijeen over landmachtreservisten

Ruim 30 militaire vertegenwoordigers uit Zweden en 14 NAVO-landen namen onlangs deel aan de European Army Reserve Forces Conference (EARFC). Van deze derde internationale editie was het Bureau Reservisten CLAS organisator.

De deelnemers werkten met een interactieve formule. Een groot deel van het programma was ingeruimd voor syndicaatswerk. Hierin werkte men samen om oplossingen te vinden voor de inzet van reservisten om daarmee het adaptief vermogen van de landstrijdkrachten te versterken. Daarbij werd gekeken naar de inzet van reservisten in (inter)nationale veiligheidsomgevingen en de wijze waarop internationaal wordt omgegaan met hun integratie in de organisaties.

x

Hoog Nederlands/Duits overleg

Inspekteur des Heeres luitenant-generaal Vollmer heeft eind november een bezoek gebracht aan Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen.

Na een ontvangst met erewacht op de Kromhoutkazerne bespraken de opperofficieren de voortgang van de binationale samenwerking. De generaals bezochten eveneens het OTCO, het DGLC en het Defensie Cyber Commando.

Tijdens zijn bezoek aan het OTCO kreeg generaal Vollmer uitleg over het Battle Management System en VOSS. Op het gebied van grondgebonden luchtverdediging loopt het samenwerkingsproject APOLLO. Naast het ontwikkelen van doctrine en concepten staat ook de mogelijke integratie van de DEU Surface to Air Missile Group 61 onder NLD commando en een gezamenlijke behoeftestelling voor Counter-Rocket, Artillery & Mortar en (Very) Short Range Air Defence Systems op de agenda.

Daarnaast richt Duitsland een cyberdienst op binnen de Bundeswehr, waaraan het Defensie Cyber Commando steun heeft aangeboden op het gebied van kennis, opleiding en training.

x

Materieelgereedheid op orde brengen

Ook binnen de Landmacht aan de slag met het op orde brengen van ons materieel. Deze animatie geeft het grote plaatje. Hoofdboodschap: Dit is nog niet zomaar geregeld en lukt alleen als we hier met zijn allen aandacht aan besteden. To be continued...

Nederlanders in eerste grote NAVO-oefening in Georgië

Nederlandse militairen namen deel aan NATO Georgia Exercise 2016. Deze oefening is een onderdeel van NATO’s oefen- en trainingsprogramma en komt voort uit het Substantial NATO Georgia Package.

Een van 13 afgesproken maatregelen daarin, is om de defensiecapaciteit van Georgië te verbeteren. De Nederlanders maakten in het scenario deel uit van de multinationale brigadestaf en vervulden tegelijkertijd een mentorrol. In totaal waren 250 mannen en vrouwen met 13 verschillende nationaliteiten betrokken bij de oefening. Gedurende 10 dagen evalueerde het JFTC (Joint Forces Trainingscentrum) uit het Poolse Bydgoszcz de organisatie en de uitvoering van de oefening en de samenwerking in het multinationale hoofdkwartier. 

Defensie zoekt naar dode vogels in Veluwemeer

In de strijd tegen vogelgriep heeft Rijkswaterstaat de hulp ingeroepen van Defensie. Vanaf Militair Luchtvaart Terrein Deelen werd 16 november de ScanEagle ingezet.

Het onbemande vliegtuigje van het JISTARC vloog richting het Veluwemeer om hier tussen Elburg en Harderwijk te speuren naar dode vogels. De locaties werden vervolgens doorgegeven aan Rijkswaterstaat. Het 1,5 meter lange vliegtuigje vloog 500 tot 1.000 meter boven het water en was uitgerust met een daglichtcamera. De beelden werden live doorgestuurd naar het grondstation op Deelen. Het was voor het eerst dat de ScanEagle werd ingezet om te zoeken naar dode dieren. Er zijn zorgen over de vogelgriep in Nederland omdat er al vogels zijn gevonden die besmet bleken. 

Nieuwe commandant voor 1 CMI Commando

Luitenant-kolonel Marien van den Eijnden is zijn ranggenoot Joris van Esch opgevolgd als commandant 1 Civiel en Militaire Interactie Commando (1 CMI Commando).

Brigadegeneraal Nico van der Zee, commandant OOCL, greep de commandowisseling aan om 5 zogeheten banden aan de eenheidsvlag vast te maken. Dat als erkenning voor de bijdragen van 1 CMI Commando, voorheen 1 CIMIC Bataljon, aan de uitzendingen van de afgelopen 10 jaar. Het personeel van het hoofdzakelijk uit reservisten samengestelde 1 CMI Commando legt tijdens missies contact met plaatselijke commandanten, lokale politieke leiders en niet-gouvernementele organisaties. 

Hans van Griensven nieuwe IGK

Generaal-majoor Hans van Griensven volgt luitenant-generaal Bart Hoitink op als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Voorafgaand aan de functieoverdracht op 1 februari 2017 wordt Van Griensven bevorderd tot luitenant-generaal.

Van Griensven werkt nu nog bij het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum als plaatsvervangend chef staf plannen. Daarvoor was hij commandant van onder meer: het Operationeel Ondersteuningscommando Land, het Opleidings- en Trainingscentrum Genie in Vught en 11 Pantsergeniebataljon in Wezep. Ook had hij een belangrijk aandeel in de herstructurering van het Wapen der Genie. Dat leidde onder meer tot de oprichting van 41 Pantsergeniebataljon in 2006. In Afghanistan bekleedde hij de functie van commandant van de 2e Task Force Uruzgan. Hiervoor werd hij gewaardeerd met het Ereteken van Verdiensten (in goud).

Luitenant-generaal Bart Hoitink gaat na de functieoverdracht met functioneel leeftijdsontslag. Hij is dan iets langer dan 2,5 jaar IGK geweest.