03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Met gevaar voor eigen leven

Tekst Leo de Rooij
Foto Phil Nijhuis en SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

Onderscheiden voor moedig optreden

Om een dapperheidsonderscheiding te krijgen, moet je uitzonderlijk gepresteerd hebben. Het verschil hebben gemaakt. Voor getoonde moed tijdens diverse operaties in Afghanistan zijn aan 9 militairen onderscheidingen uitgereikt. Dat gebeurde door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op 7 december tijdens een besloten bijeenkomst in Hilversum.

Boven jezelf uitstijgen en met gevaar voor eigen leven opkomen voor de belangen van anderen. Het is de overeenkomst tussen de gedecoreerden, wier daden - in de woorden van de minister - onze oprechte waardering verdienen. Om aan die waardering uitdrukking te geven, werden ze met militair ceremonieel onderscheiden.

Zoals de officier van de infanterie (om veiligheidsredenen niet met naam genoemd) die als commandant van het Operational Mentor and Liaison Team “herhaaldelijk bewust en weloverwogen” grote persoonlijke risico’s nam door altijd voorin op te treden tijdens meerdere operaties, waaronder de Slag om Chora. Hij kreeg de Bronzen Leeuw toegekend.

Sergeant-1 b.d. Paul ontving het Bronzen Kruis. Nadat een truck van het Afghaanse nationale leger op een bermbom was gereden ontstond een zwaar vuurgevecht. Met gevaar voor eigen leven redde Paul midden in dat vuurgevecht twee burgers, een man met kind, en bracht ze naar een veilige plaats. “Het hoorde bij mijn werk”, zegt Paul. “Dat we zo goed weggekomen zijn, komt doordat iedereen hard heeft gevochten en gewerkt. Deze onderscheiding komt onverwacht, ik vind het een hele eer.”

Kapitein Bart van het Korps Commandotroepen ontving het Kruis van Verdienste voor zijn dappere optreden als medic. Nadat een colonne in een hinderlaag terecht kwam bekommerde Bart zich met een collega om de gewonden “Iedereen deed op dat moment zijn taak”, blijft hij bescheiden. “Zonder elkaar waren we nergens. Ik ben niet de enige die zich in gevaar heeft gewaagd.” Task Group Viper werd voor de acties in Afghanistan weliswaar al eerder als groep onderscheiden met de Militaire Willemsorde, maar deze persoonlijke onderscheiding voelt anders: “Toch een blijk van waardering voor het werk dat je doet”.

Ook korporaal-1 Martijn ontving het Kruis van Verdienste. Als luchtmobieler vloog hij als boordschutter mee in een Chinook-transporthelikopter bij het droppen van commando’s voor een actie. Via een Apache-gevechtshelikopter kwam het verzoek te assisteren bij het inrekenen van een verdacht persoon, mogelijk een spotter voor de Taliban. Na de landing sprong Martijn samen met de loadmaster uit de heli. Martijn bewaakte de omgeving terwijl zijn collega de verdachte inrekende. “Ik zou het zo weer doen. Ik zie het ook gewoon als werk”. Dat hij daarvoor een medaille krijgt, vindt hij “een hele eer”.

Naast deze landmachtcollega’s werden ook nog 5 militairen van het Commando Luchtstrijdkrachten gedecoreerd: 2x het Vliegerkruis, 1x Kruis van Verdienste en 2x Ereteken van Verdienste in goud.

Van links naar rechts: Kruis van Verdienste, het Bronzen Kruis en de Bronzen Leeuw.

De Onderscheidingen

De Bronzen Leeuw is in 1944 ingesteld en is bedoeld voor militairen die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzondere moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden.

Het Bronzen Kruis, ingesteld in 1940, wordt toegekend aan Nederlandse militairen die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat door moedig of beleidvol optreden tegen de vijand hebben onderscheiden.

Het in 1941 ingestelde Kruis van Verdienste wordt verleend aan Nederlanders en buitenlanders, die zich in het belang van de Nederlandse Staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden. Directe confrontatie met de vijand is voor dit Kruis dus geen vereiste.