2017: samen werken aan vrede en vrijheid

2016 was voor de Koninklijke Landmacht wederom een bewogen jaar. Net als ik zult u deze dagen vast samen met uw familie terugblikken op de hoogtepunten en dieptepunten.

In september heb ik mijn koers met u gedeeld: herstel én ontwikkeling. Dit past in de plannen die Defensie heeft voor de krijgsmacht. Dat betekent dat we moeten blijven investeren om de huidige landmacht te continueren en vernieuwen. Ook kan onze operationele (gevechts-)ondersteuning beter. De praktijk laat zien dat deze capaciteiten schaars zijn, waardoor de uitzenddruk bij sommige eenheden hoog is. Daarmee zijn we er niet, want ook investeringen in de modernisering van onze slagkracht zijn nodig. We blijven zo voorbereid op conflicten met een hoge geweldsintensiteit.

Gelukkig is er ook goed nieuws: het Defensiebudget gaat volgend jaar omhoog. U gaat daar op korte termijn resultaten van zien. Ik vraag ook uw geduld. We krijgen de bezuinigingen van 2011 in veel gevallen nu pas voor onze kiezen; omgekeerd zal het dus ook even duren voordat u alle resultaten ziet van het extra geld.

Het dieptepunt van dit jaar was voor mij vanzelfsprekend 6 juli, toen twee van onze mensen omkwamen, namelijk sergeant der eerste klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld. Zij brachten het hoogste offer. Deze Kerst zijn mijn gedachten bij hun nabestaanden. Bij dit incident raakten ook twee collega’s gewond: soldaat der eerste klasse Mike Klunder en korporaal der eerste klasse Kevin Kuiper. Gelukkig werken ze nu aan hun herstel.

Ik wil u tot slot hartelijk danken voor de geweldige inspanning die u ook dit jaar weer heeft geleverd. Ik ben daar ongelofelijk trots op. Ik wens u en uw naasten een gelukkige Kerst en een goed begin van 2017. Ik kijk uit om samen met u te blijven werken aan vrede en vrijheid. 

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten