Tekst Arno Marchand
Foto SM Gerben van Es

‘In het bos kan ik moeilijk de tafel mooi opdekken’

Koken tussen de F-16’s. Nou, zo erg is het nog net niet, maar de jachtvliegtuigen staan aardig dicht bij de Mobiele Satelliet Keuken (MSK) op de Poolse vliegbasis Malbork. Dit is tot en met eind december het ‘thuis’ voor een luchtmachtdetachement met F-16’s. De jachtvliegtuigen maken hiervandaan patrouillevluchten boven Estland, Letland en Litouwen in het kader van Baltic Air Policing.

MSK
Voordat MSK-bediener soldaat-1 Lorenzo van 240 Dienstencompagnie de maaltijden serveert, controleert hij eerst even of de temperatuur juist is.

Het detachement van zo’n 90 man en vrouw krijgt 2 keer daags een prima maaltijd voorgeschoteld. Een keukengroep van 3 landmachtmilitairen zorgt in Polen voor de inwendige mens. Koken in de traditionele zin van het woord is er alleen niet meer bij. “Wat wij tegenwoordig doen, is regenereren”, geeft kok korporaal 1 Troy van 240 Dienstencompagnie aan. “Een mooi woord voor eten warm maken. Heel simpel gezegd is het dat ook, maar gelukkig komt er wel meer bij kijken.”

MSK
De flightline met Nederlandse F-16’s is dichtbij de werkplek van de 3 landmachters.

Single portions

De luchtmacht geeft haar behoefte aan bij Paresto, die de (grotendeels) kant-en-klare maaltijden bij een bedrijf in Lelystad bestelt. “De klant kan kiezen”, zegt sergeant Roy, commandant distributiegroep 240 Dienstencompagnie. “Lokaal, MSK single portion, MSK multi portion of supreme. In single portion zitten alle componenten voor 1 persoon, in multi zijn de componenten apart van elkaar bereid. We streven ernaar zoveel mogelijk deze laatste categorie te gebruiken, maar dat kan niet altijd. In het bos kan ik moeilijk zeggen: ‘ik ga de tafel even mooi opdekken met verschillende producten en een saladebar’. Daar heb je 5 man personeel voor nodig. De KLu koos voor MSK single portion, dus wij zijn met z’n drieën.”

x
De kans om een F-16 van dichtbij te bekijken en er zelfs in te zitten, krijg je niet dagelijks. Sergeant Roy krijgt uitleg van crewchief sergeant-1 Robbie van het 312 Squadron.
MSK
Groepscommandant sergeant Roy.

Waarborgen en aanpassen

Zelf koken gebeurt alleen nog als de mobiele veldkeuken op pad gaat. Frustrerend als kok? “Ja en nee”, reageert Troy. “Voor kok ben je opgeleid, maar ik was de eerste die met de MSK aan de slag ging, dus dat is leuk. Daarbij kun je met de MSK hygiëne erg goed waarborgen en maaltijden makkelijk aanpassen aan doelgroepen zoals allergie, halal, koosjer en vegetarisch.”

Mag koken in de traditionele zin er dan niet meer bij zijn, met de combi-stoomovens bereiken de maaltijden 2 keer per dag het kookpunt. Troy: “De functionaliteiten zijn los van elkaar te gebruiken of in combinatie. We gebruiken ze in de middag voor een warme snack zoals poffertjes of een pizzabroodje en ’s avonds voor de maaltijd.”

x
Kok korporaal-1 Troy.

Wennen

De samenwerking met de luchtmacht bevalt de keukengroep best. “Erg goed zelfs”, zegt Troy. “Het gaat soepel en wat losser dan we gewend zijn, en iedereen spreekt elkaar met voornaam aan.” “Dat was wel even wennen voor ons,” reageert Roy, “maar is heel erg prettig. We zijn hier echt een onderdeel van de groep. Het beste voorbeeld daarvan is wel toen we aankwamen; water en stroom, alles deed het al. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. De gronduitrusting van de luchtmacht had alles al aangesloten. Super. Wij kunnen hier best aan wennen.”

MSK
Malbork is de thuishaven van een squadron MiG-29’s (achtergrond). Deze Poolse jagers vliegen geregeld trainingsmissies met de Nederlandse F-16’s.