x
Lees volgende maand alles over de nieuwe Ridder MWO

Nieuwe held voor Defensie

Majoor Gijs Tuinman (34) van het Korps Commandotroepen wordt 4 december benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde 4e klasse. Tuinman krijgt de bijzondere onderscheiding vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan.

Op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert Tuinman voor deze onderscheiding voorgedragen. Hennis reageerde dan ook verheugd op het nieuws dat Tuinman tot ridder wordt benoemd. “Militairen doen uitzonderlijk werk in binnen- en buitenland. Dat deze inzet wordt onderscheiden met de allerhoogste dapperheidsonderscheiding is de ultieme erkenning.”

De laatste individuele Militaire Willems-Orde (MWO) is op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Samen met hem zijn er nu nog 4 Ridders MWO in leven. Verder zijn er nog enkele nationale en internationale militaire eenheden drager van de MWO.

x
x

Premier verrast infanteriecadetten in het veld

Minister-president Mark Rutte bracht op 29 oktober een bezoek aan infanteristen in opleiding. De cadetten, die midden in hun vaktechnische opleiding zitten, werden verrast tijdens een aanvalsoefening op de Leusderheide.

Samen met Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif keek Rutte geïnteresseerd toe hoe de jonge militairen een gecoördineerde aanval uitvoerden. Hij was onder de indruk toen de infanteristen een vijandig voertuig bestormden, veroverden en vervolgens de omgeving beveiligden. Rutte: “De krijgsmacht maakt zoals altijd een extreem professionele en zeer gemotiveerde indruk.”

Na een kringgesprek met de cadetten nodigde De Kruif de premier uit om in een Fennek naar de Bernhardkazerne te rijden. Hier zetelt de staf van het Opleidings- en Trainingscommando. Onder begeleiding van de verschillende kennisinstituten worden de infanteristen die de premier in actie zag, klaargestoomd voor het 'echte' werk.

Na een korte rondleiding op de kazerne, die Rutte extra 'beeld en geluid' bij Defensie gaf, reageerde de premier tevreden: “De krijgsmacht vervult een belangrijke rol binnen de maatschappij. Ik wil dan ook alle krijgsmachtsdelen beter leren kennen.”

x
x

Stinger-onderzoek op marineschepen

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) bekeek in week 43 de effectiviteit van Stinger Manpads (draagbare luchtdoelraket, red.) in een maritieme omgeving. De test was een follow-up van eerder onderzoek aan boord van Zr. Ms. Zeeland. Dit Ocean Going Patrol Vessel beschikt over een hoogwaardige luchtwaarschuwingssensor, maar is beperkt in haar eigen luchtverdediging.

Een Stingereenheid van het DGLC voer met de Zeeland mee tijdens de najaarsreis Northern Archer. In de Oostzee trainden de militiairen diverse luchtverdedigingscenario’s. Gedurende de week werden er Video Live Aquisition Stinger Training registraties gemaakt van vliegtuigen en helikopters. Het DGLC gebruikt ze om de effectiviteit van Stinger Manpads aan boord van schepen te beoordelen.

x
x

Patriots klokken 15.000 uur raketverdediging

Op woensdag 15 oktober, even voor 5 uur ’s morgens bereikten de militairen in Turkije een belangrijke mijlpaal. Zij beschermden 15.000 uur onafgebroken de bevolking van Adana tegen mogelijke ballistische raketten vanuit Syrië.

De 2 Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen staan sinds januari 2013 in stelling op Incirlik Airbase. Op dit moment is de laatste lichting actief in de regio. Eind januari 2015 draagt de Nederlandse Ballistic Missile Defence Task Force haar taak over aan een Spaanse eenheid. “Het continu beschermen van Adana heeft veel gevraagd van het personeel en materieel”, aldus detachementscommandant kolonel Peter Gielen.

x
x

Genisten bedwingen Alpentoppen

11 Geniecompagnie Luchtmobiel traint zelden compleet. De eenheid levert steun bij elke oefening, is betrokken bij de missie in Mali en ondersteunt politie en civiele partners met haar specialistische kennis. Gelukkig was er afgelopen maand ruimte om als compagnie te oefenen in het Zuid-Duitse Bad Reichenhall. Tijdens een mental exercise werden de genisten geconfronteerd met sportieve en mentale uitdagingen. Doorzettingsvermogen en kameraadschap stonden voorop.

x
x

Militairen scoren goed op marathon van Eindhoven

30 militairen bij de eerste 41. Dat was het resultaat van De Lage Landen Marathon van Eindhoven. Tijdens het hardloopevenement op 12 oktober werd ook het WK marathon voor militairen gehouden én gestreden om de nationale titel. Nederland deed het goed met een nieuw nationaal militair record. Polen kwam als grote winnaar uit de bus.

Het Poolse volkslied klonk maar liefst 4 keer tijdens de sluitingsceremonie in de sporthal van Legerplaats Oirschot. 13 Gemechaniseerde Brigade was gastheer voor de 106 internationale deelnemers en hun begeleiders. De atletische militairen verbleven en trainden voorafgaand rondom de kazerne.

De 2 beste Nederlandse militairen waren sergeant-1 Iwan Kamminga en collega-sportinstructeur Pieter van Beekveld. Kamminga zette een nieuw nationaal militair record neer van 2 uur en 25 minuten. Van Beekveld finishte 3 minuten later. Beide mannen wonnen daarmee goud en zilver op nationaal niveau. Bij de dames werd Arianne Beckers (CDC) nationaal militair kampioen in een tijd van 3 uur en 5 minuten.

x
x

Gesneuvelde WOII-soldaat herbegraven met militaire eer

Korporaal Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe is op 30 oktober met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Spandonk sneuvelde op 12 mei 1940 in Dordrecht.

Militairen van 103 Verkenningseskadron uit 't Harde, die de tradities van ‘Huzaren Prins Alexander’ hebben overgenomen, droegen hem naar zijn laatste rustplaats. Daar waren nabestaanden van Spandonk bij.

De destijds 25-jarige korporaal had zijn dienstplicht al vervuld en diende tijdens de Duitse inval als vrijwilliger bij het Tweede Regiment Huzaren Motorrijders. Hij sneuvelde op de hoek van de Hugo de Grootlaan en de Weeskinderendijk in Dordrecht, nadat zijn eenheid door Duitse parachutisten onder vuur was genomen.

Spandonk werd 2 dagen later in Dordrecht begraven. In 1948 werd zijn lichaam overgebracht naar zijn woonplaats. Zijn familie uitte de wens bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting om zijn stoffelijke resten bij te zetten op het Militair Ereveld Grebbeberg. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht bereidde de overbrenging voor.