Tekst Leo de Rooij
Foto SGT1 Eva Klijn, SGT Henry Westendorp (video)

Gebruikers testen ELIAS in praktijk

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Door het tekenen van een pijl en 2 haken op een digitale kaart, aangevuld met een kort bericht, geeft commandant 44 Pantserinfanteriebataljon JWF een opdracht aan zijn voorste eenheden. Zijn CV90’s dienen de brug te veroveren en vervolgens verdedigende posities in te nemen. Welkom in de wereld van ELIAS, de toekomstige command & control applicatie voor ondersteuning van commandovoering bij landoptreden. Van brigadecommandopost tot CV90-commandant; ELIAS raakt straks de gehele landmacht.

'ELIAS raakt straks de gehele landmacht'

Tijdens de vorige maand in Tsjechië gehouden oefening Horse Innovator voelde 44 Pantserinfanteriebataljon JWF de nieuwe software-applicatie ELIAS uitgebreid aan de tand. JIVC-SATS (Systemen Applicaties Trainers Simulatoren) en het Land Training Centre (houdt zich binnen het Opleidings- en Trainingscommando bezig met de toepassing, uitvoering en instructie van commandovoering, red) begeleidden de gebruikerstest.

ELIAS
Hoe houdt het systeem zich onder echt operationele omstandigheden? Het zware oefenterrein in Tsjechië vormt een ware aanslag op mens en materieel.

'Zeer gebruiksvriendelijk, erg intuïtief'

Wat zijn de ervaringen?

Een rondgang langs de diverse spelers in de oefening leert dat de eerste ervaringen met ELIAS overwegend positief zijn. Men is enthousiast over de gebruikersvriendelijkheid, de overzichtelijkheid en snelheid. De extra functionaliteiten als chat & report (minder radioverkeer nodig) en de scribble-functie (met een tekening je opdracht verduidelijken) maken de commandovoering een stuk sneller en efficiënter. 

ELIAS
ELIAS raakt de commandovoering van de hele keten, van bataljonscommandopost tot en met het enkele voertuig. Ook in de CV90 krijgt de bemanning een helder overzicht van de ontwikkelingen op het slagveld gepresenteerd.

“Iedereen hetzelfde plaatje, dat geeft overzicht en snelheid van handelen”, noemt bataljonscommandant luitenant-kolonel Paul van der Touw enkele voor hem belangrijke winstpunten. “Het systeem werkt zeer intuïtief en we komen in het planningsproces veel sneller tot eindproducten. Ook aanvullende opdrachten meegeven, gaat met ELIAS een stuk gemakkelijker.” 

ELIAS
Een steeds vertrouwder beeld: meer en meer beeldschermen en beamers in de commandopost.

Omringd door beeldschermen in de bataljonscommandopost is kapitein Mark Grinwis (Operaties) vooral erg te spreken over de gebruikersvriendelijkheid. “ELIAS werkt makkelijk, je kunt er zeer snel mee overweg. De ingebouwde chat-functie reduceert het aantal radioberichten enorm. Aandachtspunt is wel dat bij een grote datastroom de bandbreedte van je verbindingsmiddelen danig op de proef wordt gesteld.”

In het veld voert kapitein Erik Derks het commando over de Bravo-compagnie, waarvan iedere CV90 is uitgerust met ELIAS. Vergelijk het met een TomTom, die iedereen hetzelfde plaatje geeft, maar waarmee de commandant ook opdrachten kan versturen en verduidelijken. “Erg eenvoudig in het gebruik”, weet Derks na enkele dagen testen. “Vooral de tekenfunctie werkt handig: met een schetsje op de kaart dirigeer ik mijn voertuigen naadloos naar een andere positie. Werkt perfect.” 

'Beter overzicht, meer snelheid van handelen'

ELIAS
ELIAS geeft een helder en overzichtelijk beeld van waar alle eenheden zich bevinden.

Kinderziektes

Natuurlijk komen bij deze praktijktests ook enkele kinderziektes naar boven. Software-technisch dient ELIAS robuuster gemaakt te worden, luidt de voorlopige conclusie van testcoördinator luitenant-kolonel Wycliffe Nieboer (DMO-SATS). “Deze praktijktests leren ons dat ELIAS nu al sneller, efficiënter en effectiever op alle niveaus van de commandovoering kan zijn. Maar er zijn nog wel wat lastige uitdagingen die overwonnen moeten worden. Daarmee gaan we de komende tijd hard aan de slag.” De invoering van ELIAS staat gepland voor medio 2015.