x

Duitse medaille voor inzet watersnood

Zo’n 150 landmachters hebben een Duitse onderscheiding gekregen voor hun inzet bij de watersnood langs de Elbe in juni 2013. Zij kregen het ereteken uit handen van de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp op hun thuisbasis in Wezep.

Commandant 101 Geniebataljon luitenant-kolonel Ed Caelen: “Tijdens een oefening in Duitsland kregen we het verzoek. 4 uur later waren we ter plaatse.” Ambassadeur Kremp roemde de Nederlandse bereidheid. Volgens hem bevestigden de Nederlandse troepen hiermee hun initiatief en vakmanschap en heeft de actie de band en het vertrouwen tussen beide landen versterkt.

In totaal krijgen 284 genisten de medaille. Caelen: “De rest zit over de hele wereld: Afghanistan, Belize, Burundi, Mali en Turkije. Eerder kregen we een onderscheiding van de Duitse deelstaat Saksen en deze nationale erkenning bevestigt de enorme Duitse waardering.”

x
x

Veteranenverhalen vereeuwigd in stripboek

10 veteranen, 10 verhalen; zo luidt de ondertitel van de onlangs verschenen veteranenstrip ‘Op Missie’. De bekendste militaire operaties passeren hierin de revue. Het boek is het resultaat van de bijzondere samenwerking tussen striptekenaars en Nederlandse veteranen.

De strips vertellen de belevenissen van Nederlandse veteranen. “Met dit boek willen we vooral jongeren bereiken”, zegt Koos Sol van het Nationaal Comité Veteranendag. “Strips spreken meer tot de verbeelding dan kranten of boeken.” Vanaf november gebruiken veteranendocenten van het lesprogramma ‘Veteraan in de Klas’ het stripalbum tijdens hun gastlessen op scholen.

Korea-veteraan Elie van Schilt werkte samen met tekenaar Jeroen Funke. “Ik vond het uniek om oog in oog te staan met een veteraan en zijn verhaal op te tekenen”, vertelt Funke. “Ik ben best pacifistisch, maar door dit project kreeg ik meer begrip voor militaire missies en de mensen die het werk doen.” De strip is verschenen in 10 verschillende covers en kost €9,95. Verkooppunten zijn te vinden op www.strip2000.nl.

x
x

Assen viert verjaardag Stoottroepen

Het scheelde niks of het bataljon van de luchtmobiele brigade in Assen had door bezuinigingen het veld moeten ruimen. Maar de bevolking kwam in opstand, evenals de politici in gemeente en provincie. De verontwaardiging haalde de Tweede Kamer en leidde ertoe dat sluiting van de Johan Willem Frisokazerne van de baan was.

Dus vierde 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard onlangs dat ze 20 jaar in de Drentse hoofdstad is ondergebracht. En dat niet alleen, de ‘Stoters’ bestaan ook nog eens 70 jaar. Het bataljon is vooral bekend van ‘De slag om Chora’, een slag waarbij de Stoters Chora wisten te verdedigen tegen een overmacht aan Taliban-strijders.

x
x

Stuur terug die pallets!

Waar ze precies zijn, is onbekend; pallets en opzetranden komen niet terug nadat ze zijn gebruikt voor bevoorrading. Er is nu een tekort, omdat er geen nieuwe kunnen worden aangeschaft door tegenslagen in de aanbesteding. Dit verstoort inmiddels de bevoorrading. Stuur pallets daarom terug, luidt de oproep van het Materieellogistiek Commando (MatlogCo).

De pallets worden gebruikt voor de levering van reservedelen, voeding, kleding, PGU en munitie. Niet alleen binnen Nederland, maar ook voor transport naar missiegebieden. Na gebruik moeten ze terug naar het depot Steenwijk van het MatlogCo. Dit gebeurt nauwelijks, waardoor het cluster Verpakkingsmaterialen & Brandbestrijdingsmiddelen nieuwe aanvragen voor pallets moet afwijzen.

Pallets terugsturen is niet alleen belangrijk voor soepele bevoorrading, maar bespaart ook veel geld. Retourneren is eenvoudig. De pallets hoeven enkel aangeboden te worden bij de lijndienst. Voor vragen maakt u gebruik van de groepsmailbox van cluster Verpakkingen: P66556@mindef.nl

x
x

Rode baretten en OTCo onder nieuw bevel

Het Opleidings- en Trainingscommando (OTCo) en de Luchtmobiele Brigade hebben sinds begin oktober nieuwe commandanten.

Brigadegeneraal Kees Matthijssen nam bij de rode baretten de leiding over van ranggenoot Nico Geerts. Vertrekkend commandant Geerts blikte terug op een turbulente tijd met veel onzekerheid en reorganisaties. Geerts kreeg op zijn beurt het commando over het OTCo van brigadegeneraal Otto van Wiggen. Beide heren zijn goede bekenden van elkaar. “Je zou de indruk krijgen dat generaal Geerts iedere keer wordt ingezet om mijn rommel en problemen op te ruimen”, grapte Van Wiggen.

Geerts bestreed dit: “Laat één ding duidelijk zijn. Een eenheid overnemen van generaal Van Wiggen is niet de rommel opruimen. Integendeel. Met een duidelijke visie over de ingezette koers, wordt het alleen maar makkelijker voor mij om aan te treden als commandant.”

x
x

Veel lof voor Mali-gangers

“Ik durf te stellen dat u iets bijzonders heeft neergezet. Niet eerder werkte de Verenigde Naties - in een missie als deze - met steun vanuit zo’n sturende en coördinerende eenheid.” Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert had in Zwolle niets dan lof voor de 550 militairen van land- en luchtmacht.

De afgelopen 9 maanden namen de militairen in 2 rotaties deel aan MINUSMA. In de IJsselhallen in Zwolle kregen zij als dank de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt door de minister en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten generaal luitenant-generaal Hans Wehren.

Hennis benadrukte dat de meerwaarde van de Nederlandse bijdrage aan de VN-operatie al snel duidelijk was. “Zo verkrijgt de missieleiding door onze inlichtingen een gedetailleerd beeld van de situatie ter plekke. En aan de hand van onze informatie, aangevuld met terreinstudies, satellietbeelden en luchtfotografie, kunnen operaties worden gepland en uitgevoerd.”

De gedecoreerde militairen horen bij de eerste lichting. De genie en de ondersteunende eenheden transformeerden bij 50 graden een kale zandvlakte tot een bouwplaats, die uiteindelijk 'veranderde' in een werkplaats en een kamp.

x
x

EOD: 70 jaar en honderdduizenden explosieven verder

Handgranaten en mortieren zijn dagelijkse kost voor de Explosieven Opruimingsdienst. De ruimers maakten de afgelopen decennia echter ook vliegtuigbommen en geïmproviseerde explosieven onschadelijk. Van Nederland tot Afghanistan, van de Balkan tot Irak. Op 8 oktober vierde de EOD haar 70-jarig bestaan.

Dagelijks staan 4 EOD-ploegen klaar om vondsten te identificeren en te ruimen. Plaatsvervangend commandant luitenant-kolonel Hans Linschoten stelt dat met name ‘boerenseizoenen’ zorgen voor pieken.

40 jaar geleden kreeg de EOD voor het eerst te maken met geïmproviseerde explosieven (IED's). De Irish Republican Army zette deze destijds in bij meerdere aanslagen in Nederland. Dat de strijd tegen IED’s niet gestreden is, bewees Uruzgan. Van 2006 tot 2010 zuiverden EOD’ers dagelijks patrouilleroutes. “Er waren zoveel IED's dat we steeds dichter bij de gevechtseenheden aansloten”, verklaart Linschoten de verandering in optreden. “Voor die tijd reageerden we vooral op meldingen, nu waren we voor in het gevecht bezig.”

Om het werk veiliger te maken kijkt de EOD met TNO naar mogelijkheden voor een Virtual Reality Headset. De ruimer moet zo met zijn hoofdbewegingen de camera op de EOD-robot kunnen sturen. De dienst wil ook een onderwaterrobot om op afstand explosieven onschadelijk te maken.