Tekst TLNT Johanna van Waardenberg
Foto Rob Gieling

Legendarische Waaloversteek vormt slotstuk Market Garden

Onder toeziend oog van bijna 4000 toeschouwers is op 21 september de bekende Waalcrossing nagespeeld. 70 jaar geleden staken ruim 250 militairen van 82nd Airborne Division de Waal over om de strategisch gelegen Waalbrug te veroveren op de bezetter. Tientallen geallieerden sneuvelden bij deze bevrijdingsactie. “Het is haast onvoorstelbaar dat deze mannen hun leven op het spel hebben gezet voor onze vrijheid”, aldus een Nijmegenaar. 

De tribune nabij het Vasimgebouw in Nijmegen stroomt langzaam vol. Jong en oud zijn afgekomen op de herdenking van de Waaloversteek van operatie Market Garden. Het publiek draagt gele oordopen tegen het harde geluid. “We halen alles uit de kast om de situatie zo realistisch mogelijk te maken. Zo zijn er CV90’s, rookbommen en tanks in het scenario opgenomen. Uiteraard schieten we alleen met losse flodders”, zegt projectleider luitenant-kolonel Ronald Roelofs.

‘Dit is een heel moeilijk moment geweest’

Met het leveren van mens en materieel heeft de Koninklijke Landmacht een situatie nagebootst die dichtbij de realiteit staat. “Onze bijdrage aan deze herdenking moet een stukje bewustwording bij de burger creëren”, vertelt Roelofs. “Iedereen moet beseffen dat de Waaloversteek een moeilijk moment is geweest voor onze bevrijders.”

Waaloversteek Market Garden 2014
Net als 70 jaar geleden peddelen de militairen naar de overkant.

Groots effect

Na enkele minuten start het spektakel met oorverdovende knallen. Net als 70 jaar geleden gaan de Amerikaanse militairen onder zwaar vijandelijk vuur peddelend naar de overkant. Het is direct duidelijk waarom het verplicht is om gehoorbescherming te dragen. Het publiek slaakt kreten als ‘wauw’ en ‘cool’ als aan de overkant rookbommen tot ontploffingen worden gebracht. Zwoegend en zwetend bereiken de mannen na slechts enkele minuten de oever.

Waaloversteek Market Garden 2014
De 97-jarige Amerikaanse veteraan James Megellas was er in 1944 bij.

Echt gevochten

De 8-jarige Noa heeft tijdens de geschiedenislessen veel gehoord over Market Garden. Hij vindt de nabootsing van de Waalcrossing interessant. “Er is echt gevochten hier”, zegt het jonge ventje vol ongeloof. “Op school hebben we uitgebreid gesproken over de operatie en nu kunnen we zien hoe het er daadwerkelijk aan toe ging. Vooral de knallen vind ik echt hard. Zonder deze mannen hadden wij hier vandaag niet gestaan.”

Waaloversteek Market Garden 2014
Bezoekers konden zich op het terrein vergapen aan diverse legervoertuigen.