06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

70 jaar Market Garden: eerbetoon aan onze bevrijders

Foto Bart Nijs, Louis Meulstee, SM Maartje Roos, Rob Gieling, NIMH (historie)

Van 14 tot en met 21 september stond Nederland stil bij 70 jaar operatie Market Garden (OMG). Gezien dit feit samenviel met het jubileumjaar van de Koninklijke Landmacht leverde het krijgsmachtdeel een extra bijdrage aan de activiteiten. Zowel voor als achter de schermen. 

Market Garden

Het perfecte plan

Een zonnige dag in september 1944 lijkt het perfecte moment voor een grote verrassingsaanval op de Duitse bezetter. Market Garden moet dé slag worden om voor eind 1944 de oorlog in Europa te beëindigen. Het plan van veldmaarschalk Bernard Law Montgomery omvat een luchtlanding (codenaam Market, 35.000 man) en grondoffensief (Garden, 150.000 man). Doel is om vanuit België naar het IJsselmeer door te stoten. Deze manoeuvre moet de Duitse troepen in West-Nederland isoleren en de weg openen naar het Duitse industriële hart – het Ruhrgebied. Parachutisten en airborne infanteristen landen in de buurt van Eindhoven, Nijmegen en Arnhem om de belangrijkste bruggen over Maas, Waal en Rijn te veroveren. Die laatste blijkt een brug te ver.

Bij dappere mannen als George Shenkle (92) en Richard Rohlider (89) staat OMG nog helder voor de geest. Deze veteranen van de Amerikaanse 82nd Airborne Division waren er 70 jaar geleden bij. Speciaal voor de eregasten organiseerde de landmacht een veldborrel in Grave. 

x
George Shenkle (links) en Richard Rohlider (rechts)

Vastberaden

Shenkle: "Op deze plek ben ik sinds 1944 niet meer terug geweest. Maar ik weet het nog precies. Voor de operatie Market Garden werden we tussen de Maas en de Waal gedropt. Het was mooi, zonnig weer, net zoals vandaag. De eerste brug stelden we al binnen een uur veilig. Het moment dat we Nijmegen binnen marcheerden herinner ik mij nog heel goed. Op straat stonden burgers, niemand huilde. De sfeer was bijna ingetogen. De menigte kon niet bevatten dat ze waren bevrijd. Of ze durfden het niet te geloven. Maar wij waren vastberaden ons doel te halen en de bruggen veilig te stellen. Dat kwam door onze commandant. Hij had zoveel vertrouwen in het plan en dat straalde op ons af." (De laatste brug bij Arnhem heeft de eenheid van Shenkle niet gered, red.)

market garden

Heel stil zijn

Rohlider: "82nd Airborne Division werd ook wel 'All American' genoemd omdat we uit alle windstreken van Amerika kwamen. Het was mijn eerste vlucht in een 'glider' (zweefvliegtuig, red.). Er was geen tijd om te trainen, feitelijk was ik onvoorbereid. Ik weet nog dat we met ongeveer 14 man in het toestel zaten om gedropt te worden. Eenmaal op de grond gingen we op zoek naar de rest. We moesten heel stil zijn. De Britten zouden ons tegemoet komen maar dat duurde heel lang. Onze rantsoenen waren al snel op. Gelukkig vonden we in een Duitse trein nieuwe pakketen. Kennelijk achtergelaten door de vijand die op de vlucht was geslagen. Het Duitse eten smaakte goed, zulke dingen blijven je bij. Welke emoties door me heen gingen, weet ik niet meer. Ik deed simpelweg wat me was opgedragen. Het is goed om weer terug te zijn op de plek waar zoveel herinneringen liggen en te zien hoe alles er nu uitziet."

Een greep uit de activiteiten in foto’s

Net als de geallieerde troepen in 1944 bouwen genisten bij Son een Baileybrug zodat het historische konvooi kan passeren.

In oude ‘Willys’ jeeps rijden Britse veteranen over de tijdelijke brug naar de overzijde. Zij hebben 70 jaar geleden daadwerkelijk bij de brug gevochten. In totaal bestond de historische stoet uit 170 oude legervoertuigen.

In Grave bij de Maas houdt Commandant Landstrijdkrachten een veldreceptie. De borrel is een ontmoetingsplek voor oude veteranen die vochten voor onze vrijheid. Zoals de mannen van de Amerikaanse 82nd Airborne Division. De bezoekers werden eveneens getrakteerd op een luchtmobiele demo.

Luitenant-generaal Mart de Kruif eert een oud verzetsstrijdster (92). De moedige dame werd opgepakt door de Gestapo en doorstond martelingen voor informatie. “De Canadezen kwamen maar net op tijd", zegt ze.

De muzikale omlijsting bevat Glenn Miller-achtige muziek.

10 Britse veteranen bezoeken de ‘Airbornewedstrijd’ Vitesse-Heerenveen. Het was de 7e keer op rij dat veteranen op uitnodiging van de voetbalclub een wedstrijd bij mochten wonen.

De week staat in het teken van veel herdenkingen, zoals deze op de militaire begraafplaats bij Oosterbeek. Hier liggen meer dan 1750 geallieerden begraven die sneuvelden bij de Slag om Arnhem.

Het Gelderse Groesbeek is 70 jaar na OMG weer even een drop zone. Honderden parachutisten van 82nd Airborne Division springen er massaal uit vliegtuigen. Britse en Nederlandse para’s vergezellen hen.

De mist is een grote spelbreker tijdens de drop boven de Ginkelse Heide op 20 september. Gelukkig worden de pakweg 60.000 bezoekers niet teleurgesteld. Halverwege de middag ontstaat toch een opening in het lage wolkendek en kunnen enkele C-130’s en een historische C-47 alsnog een parajump uitvoeren.

Een nieuwe voor een oude pet. De 8-jarige Rob Janssen vond het hoofddeksel tijdens een herdenkingstour. De oude pet behoorde toe aan de vader van Engelsman Richard Foster Dingley. Die sneuvelde tijdens de WO II. Het terugbrengen van de pet was voor hem van emotionele waarde.