11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Verkenning in een blinde vlek

Tekst KAP Roel van de Wiel
Foto SGT Hille Hillinga, SM Arnoud Schoor (video)

Commando’s verzamelen informatie in uithoeken Mali

x

De commando’s van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) geven de Verenigde Naties zintuigen in Mali. De Nederlandse elitetroepen blazen de ‘informatiebubbel’ in de oost-sector van de missie MINUSMA steeds verder op. Alle intell is welkom, ook de kennis die team N11 vergaart in afgelegen oorden.

SOLTG-team Nassau één één (N11) baant zich een weg door een uitgestrekte groenzone, omcirkeld door de grenzen van Burkina Faso en Niger in het zuiden en de Niger-rivier in het noorden. De rit vanuit Gao is lang en omvat een tijdrovende pontoversteek nabij Ansongo. Een verkenning van het gebied aan de westelijke oever van de Niger lijkt op het eerste oog zinloos. De rivier snijdt de regio bruut af van de beschaving.

Als de open Mercedes-Benz CDI terreinwagens van N11 het grootste dorp van de regio naderen, blijkt de Special Reconnaissance-operatie wel degelijk nuttig. Voor de Verenigde Naties en het Malinese leger is deze omgeving een blinde vlek op de kaart. Maar het grensoord is wel dichtbevolkt én drukbezocht. Op de plaatselijke wachttoren wappert trots de vlag van de MNLA, één van de oppositiepartijen in het slepende conflict met de regering in Bamako.

De dienstdoende wacht heeft de commando’s gespot. Een 2-koppig ontvangstcomité op een brommer komt de ploeg van luitenant Bas 'hartelijk welkom' heten. De tweewieler loodst het kleine konvooi naar het centrum van het dorp. Daar wachten de burgemeester en lokale MNLA-leider commandant Bas op. 

Luitenant Bas vertelt zijn verhaal over de operatie in onderstaande video.

Bekijk de fotocarrousel voor het vervolg van de operatie van N11.

KCT’ers steken de Niger over op een pont nabij Ansongo. De dreiging in het gebied is laag, dus de oversteek is tactisch verantwoord.

Het is voor de Nederlandse Special Forces geen spannende patrouille. Toch begrijpt sergeant Hein wel waarom juist zij deze verkenningsmissie uitvoeren. “We opereren zelfstandig in onbekend terrein”, zegt de chauffeur vlak voordat hij zijn ‘bak’ de pont op manoeuvreert. “Dat kunnen wij als geen ander. Special Reconnaissance hoort bij onze vaste taken.”

Aan de westzijde van de Niger doemt een opvallend groen landschap op voor de commando’s.

Dit uitzicht hadden ze rondom en ten noorden van Gao nog niet gezien. Het einde van het regenseizoen nadert, maar Hein stuurt zijn voertuig behendig langs en door de vele regenplassen. Na een rit van ongeveer 40 kilometer over onverharde en soms zelf gecreëerde paden bereikt N11 haar doel: het grootste dorp in de grensregio.

Het beoogde oord ligt in ‘the middle of nowhere’ maar blijkt een verrassend drukbevolkt plaatsje.

Op de markt wordt bovendien volop handel gedreven. De ploeg doet er een rondje. De KCT’ers kijken rond, maken foto’s en spreken marktkooplui en passanten aan. Alle informatie uit het oord en omstreken is immers welkom. “Met alle intell bij elkaar kan de VN een goed beeld creëren van mogelijke toekomstige dreiging in deze regio”, weet luitenant Bas.

Speciaal voor de Nederlandse bezoekers van de VN is de dorpsraad opgetrommeld.

De burgemeester, rechts van de wijzende man, vertelt Bas over de nijpende veiligheidssituatie in zijn stad. De gebarende secondant is niet de enige die zich in het gesprek mengt. De dorpsraad klaagt over bandieten die herders van hun geiten beroven en het oord terroriseren. Hein noteert. Bas probeert zijn onpartijdigheid uit te leggen als de dorpsraad van hem verlangt: “Arresteer die bandieten voor ons.”

Het bezoek aan het dorp is vruchtbaar gebleken, maar een goed gesprek kost tijd.

De eenheid is te laat voor de laatste pont terug, dus wordt aan de westkant een plekje gevonden voor de Remain Over Night. Ondanks het lage dreigingsniveau houdt iedereen zich streng aan zijn TTP’s (Tactics, Techniques & Procedures). Om het uur wordt de wacht gewisseld. N11 blijft 24/7 waakzaam.

N11 zet koers richting het Nederlandse Kamp Castor.

De dag na de patrouille aan de westoever staan er nog korte verkenningen aan de oostzijde van de Niger op het programma. In Ansongo praten de Nederlanders bij met daar gestationeerde VN-collega’s uit Niger. Aansluitend keert N11 terug naar Gao. Met een karrevracht aan nieuwe informatie uit een blinde vlek.