x

Nederlandse en Belgische pontonniers bedwingen Schelde

Een 340 meter lange pontonbrug bouwen over de Schelde bij Antwerpen. 'Pontonniers' van 105 Geniecompagnie waterbouw en 11 (BEL) Geniebataljon hadden er, ondanks de ervaring, nog een hele kluif aan. Tussen 2 en 5 oktober sloegen de militairen een tijdelijke verbinding tussen het Steen en de linkeroever van de rivier.

Beide nationaliteiten bouwden de brug om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Begin oktober 1914 deed het Belgische leger het kunstje al eens voor. Antwerpen viel na een korte belegering. Om de massa vluchtelingen uit de stad te laten ontsnappen, bouwden de Belgen 2 pontonbruggen over de Schelde.

Wat 100 jaar geleden een huzarenstukje was, is nog steeds een moeilijke opgaaf. "De Schelde is een getijdenrivier", legt plaatsvervangend commandant 105 Geniecompagnie waterbouw kapitein Koen van Dinter uit. "Het verschil tussen eb en vloed kan 6 meter zijn en daardoor wisselt de stroming." Dat en de grote lengte van de brug, zorgden ervoor dat er veel materieel nodig was. Zo waren onder meer 49 pontons en 16 duwboten aan de brug benodigd. Ook zetten de genisten de grootste vlottende kraan van de Antwerpse haven, de Brabo-kraan, in. Naar schatting 100.000 Antwerpenaars staken de Schelde over via de tijdelijke brug.

x
CV90 naar Estland

CV90-voertuigen naar Estland

Nederland verkoopt 44 van de 176 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen aan Estland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser kondigden dit 1 oktober aan in Tallinn. Ook ondertekenden beide bewindslieden een overeenkomst voor verregaande samenwerking op het gebied van de CV90.

De 44 CV90’s worden afgestoten als gevolg van de nota In het belang van Nederland en de aanvullende begrotingsafspraken van oktober 2013. De Koninklijke Landmacht heeft na verkoop nog 132 infanteriegevechtsvoertuigen: 88 bij 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte en 44 voor opleiding en training, als logistieke reserve en voor reservedelen.  

Een Nederlandse eenheid neemt op 24 februari volgend jaar in Tallinn deel aan een militaire parade. Tijdens dit evenement, ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag, kan de Estse landmacht alvast kennis maken met de CV90. In diezelfde maand houden de landstrijdkrachten ook een gezamenlijke oefening.

x
CBRN Metro

Metrostellen markeren komst CBRN-trainingscentrum

Het Nationaal Trainingscentrum (NTC) op de Brederodekazerne in Vught heeft sinds kort de beschikking over enkele metrostellen. De komst van de rijtuigen vormt de laatste fase van de inrichting van de nieuwe oefenfaciliteit. 

Defensie zette in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie het NTC op. De officiële opening van het trainingscentrum volgt eind november. Hierna zal Defensie er samen met haar civiele partners CBRN-scenario’s trainen. Op het terrein van het NTC is een compleet metrostation en winkelstraat nagebouwd. Het metrostation is uniek in Europa en niet van echt te onderscheiden. 

Door het NTC ontstaat er een intensieve samenwerking tussen civiele partijen en Defensie op het gebied van de bestrijding van CBRN-rampen en ongevallen.

x
Chinooks

Nederlandse Chinooks arriveren in Gao

De 3 Chinooks zijn eind september aangekomen op kamp Castor in het Malinese Gao. De transporthelikopters ondersteunen de Nederlandse bijdrage aan VN-missie MINUSMA. De heli’s zijn inmiddels operationeel.

De komst van de Chinooks is langverwacht. De heli’s zijn een belangrijke toevoeging aan de transportcapaciteit in de Nederlandse missie. Ze kunnen worden ingezet voor medische evacuaties van eigen militairen en die van internationale partners. Ook voor het transport van materieel zijn ze voor de VN zeer welkom. De commando’s van de Special Operations Land Task Group kunnen de Chinooks bovendien goed gebruiken om tijdens hun verkenningen snel grote afstanden te overbruggen. 

x
Painfbat verhuizing

Verhuizing 45 Pantserinfanteriebataljon naar Havelte een feit

De circa 600 militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon hebben hun vertrouwde stek in Ermelo verlaten. Met een extra appel op maandagmorgen 22 september werd de komst van het bataljon naar de Johannes Postkazerne in Havelte ingeluid. Daarmee zit 43 Gemechaniseerde Brigade nagenoeg compleet op 1 locatie.  

Voorafgaand aan de komst van de pantserinfanteristen moest een deel van de kazerne op de schop. Zo zijn 9 legeringsgebouwen gemoderniseerd en 2 bureelgebouwen neergezet. Verder is er een voertuigoverkapping voor circa 60 voertuigen aangelegd en zijn 15 magazijnen gemoderniseerd. Tot slot is de capaciteit van de wapenkamer vergroot.

Een nieuwe schietbaan (300 meter) is de kers op de taart. Deze staat niet in direct verband met de verhuizing van het 45e en zal in november gereed zijn. De vrijgekomen ruimte op de Generaal Spoorkazerne kazerne in Ermelo is vanaf eind 2014 bestemd voor de Koninklijke Militaire School (nu nog in Weert).

x
x

Gouden legpenning voor boksende soldaat

Militair wereldkampioen boksen soldaat-1 Peter Müllenberg is 15 september verrast met een legpenning in goud. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, overhandigde het ereteken tijdens een bijzonder appel aan de sportieve militair die bij 200 Bevoorradings- en Transportbataljon ook een reguliere functie bekleedt. 

De Kruif prees zijn moed, toewijding en veerkracht en de wijze waarop hij een echte ambassadeur is voor de Koninklijke Landmacht en een voorbeeld voor zijn collega’s. “Soldaat Müllenberg gaat door waar anderen stoppen. Hij werd tijdens het Wereldkampioenschap Boksen 2014 in Kazachstan niet alleen de beste van de wereld in zijn gewichtsklasse. Als ultieme bekroning werd hij ook nog uitgeroepen tot beste bokser van het toernooi.” Müllenberg traint momenteel voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

x
Taptoe

Jarige taptoe in teken van eeuwfeesten

Op het affiche van de 60-jarige Nationale Taptoe stonden dit jaar nogal wat jubilea. In de voorstelling bestond aandacht voor de 200ste verjaardagen van zowel het Koninkrijk der Nederlanden, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. 

Een breder publiek vertrouwd maken met militaire muziek is het eigenlijke doel van de taptoe. Gezien het aantal bezoekers lukte dat dit jaar weer aardig. In totaal 20.000 belangstellenden en liefhebbers genoten tijdens de 6 voorstellingen (waarvan 1 alleen voor veteranen) in Ahoy van een gevarieerd programma. In de havenstad was er uiteraard ruim baan voor de diverse landmachtorkesten, zelfs met een historisch wielrijdersmuziekkorps. Het Korps Commandotroepen demonstreerde tijdens de taptoe hoe zij een gijzelingsactie beëindigd. 

x
x

Inspiratiebron voor gemechaniseerd optreden

Op welke manieren zet je een gemechaniseerde brigade in? Wat zijn de sterke en zwakke punten van zo’n eenheid? En welke bouwstenen heeft een brigade nodig om allerlei gevechtsvormen uit te voeren? Deze en nog veel meer vraagstukken passeerden de revue tijdens een onlangs in ‘t Harde gehouden symposium over gemechaniseerd optreden.

De conferentie bleef niet beperkt tot zaken van tactische aard. De 80 deelnemers werden ook getrakteerd op lezingen door sprekers uit binnen- en buitenland. Zo ging kolonel Darin Brockington (VS) in op de situatie in Oost-Europa. Commodore prof. dr. Frans Osinga nam het gezelschap mee langs de verschillende trends in conflicten, terwijl TNO verduidelijkte met welke technologische ontwikkelingen een ‘mechbrig’ te maken kan krijgen. Kolonel Piet Hagenaars en de Duitse majoor Boot bespraken hoe een Amerikaanse brigade functioneert en hoe een Duitse brigade er in de nabije toekomst zal uitzien. Het symposium werd georganiseerd door 43 Gemechaniseerde Brigade.

Foto: Forsvarets mediesenter