Tekst Evert Brouwer
Foto Evert-Jan Daniels en Pieter Visser (video)

De aarde dreunt in het oefenterrein van het Noorse Rena. De Pantserhouwitsers van de Bravovuursteunbatterij van het Vuursteuncommando (VustCo) knallen vrijwel onophoudelijk. “Een echt mannelijk wapen”, zegt wachtmeester-1 Leslie Neuteboom als een nieuwe serie ‘bommen’ de lucht in gaat.

x
De granaten staan keurig opgelijnd voor het vuren.
x

Commandant Delta Vuursteunpeloton tweede luitenant Eli Barbiers moet lachen om die opmerking. “Hij heeft ook wel gelijk”, meldt zij. “De Pantserhouwitser is een machtig wapen. Het is mooi dat we ons als artillerie hier zo goed kunnen presenteren.”

Het is een tijdje terug dat het VustCo met 94 militairen en materieel kon oefenen. 6 PzH’s gingen mee, de 120mm mortieren lieten verstek gaan omdat deze geen deel uitmaken van de NRF. De grootscheepse oefening Noble Justification bood de gelegenheid om aan te haken bij het transport naar het forse oefenterrein, ongeveer 170 kilometer boven Olso. Het is voor het eerst dat in 2015 een internationaal artilleriebataljon deel uitmaakt van de snel inzetbare NATO Response Force (NRF15). De eenheid bestaat bij ontplooiing uit zo’n 1000 militairen en 36 artilleriestukken.

x
Het doel wordt bestookt met 2 vuurmonden tegelijk.

Procedures

Vanwege deze nieuwe inzet oefende de eenheid in de aanloop naar Noble Justification aanvankelijk separaat. “Dat is echt nodig. Met 3 landen die daadwerkelijk materieel hebben ingezet en nog meer in de staf, is het zaak alles goed op elkaar af te stemmen. De procedures verschillen hier en daar behoorlijk”, stelt majoor Chiel Vreeken tijdens de drukte in de commandopost.

De internationale artillerie-eenheid stoomde zich succesvol klaar voor de NRF. Behalve de 6 Nederlandse pantserhouwitsers (155mm) was het Belgische Bataljon Artillerie uit Brasschaat en Lombardsijde aanwezig met de getrokken LG1 MKII Giats (105mm). “We werken steeds intensiever samen. De Giat is een prima wapen”, weet kapitein Tom van Nunspeet. “Het voordeel is bijvoorbeeld dat je het geschut onder een helikopter kunt vervoeren en het dus snel valt te verplaatsen.

x
Het oefenterrein van Rena is niet alleen uitermate geschikt voor een artillerie-oefening, het is ook een schitterende omgeving.

Waarnemers

Verder leverden de Noren hun M109 Houwitser. “De combinatie van wapensystemen en munitiesoorten stelt ons in staat om alle vormen van vuursteun te leveren”, meent Vreeken. Ook Duitsland is vertegenwoordigd in de internationale eenheid. Dat land liet de PzH thuis, maar was wel geïntegreerd in de staf. Nog een aantal andere landen zoals Luxemburg en Denemarken leverden waarnemers in het veld. De internationale bijdrage bestond verder uit Spaanse en Portugese stafofficieren. Overigens heeft Nederland 32 stuks van het type PzH2000 in de aanbieding. Een betere setting om te laten zien wat het machtige wapen allemaal kan, is er niet.

x
Het Belgische getrokken geschut vormt een prima aanvulling op de zware artillerie die Duitsland, Noorwegen en Nederland leveren.