03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Klaar voor NAVO-rol

Tekst KAP Marlous de Ridder
Foto Evert-Jan Daniels

Noble Ledger Justification

Flitsende acties maar ook lang wachten op de goed uitgeruste vijand die telkens weer verrassende manoeuvres uithaalt. Gemechaniseerde en luchtmobiele eenheden bekwaamden zich tijdens Noble Justification/Noble Ledger in een breed scala aan taken. De uitvoering moest goed zijn, want begin volgend jaar staan de 6.000 deelnemers van de Immediate Response Force Brigade (IRF-brigade) standby voor de snelle interventiemacht van de NAVO. 

Noble Ledger Justification
6 schepen zijn nodig om al het materieel naar het Noorse Rena te vervoeren. Na een grote wielverplaatsing komen de voertuigen begin september aan in Eemshaven. Het logistieke plaatje is buitengewoon complex omdat ook andere nationaliteiten ‘bijladen’. De 3.000 Nederlandse militairen reizen per vliegtuig naar het oefenterrein.
Noble Ledger Justification
In het scenario draait het om de bruggen en het vliegveld van Rena. 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot, in de rol van oefenvijand, verzet zich met hand en tand tegen hun luchtmobiele ‘collega’s’. Nog voor de MAG-post is onderkend, knippert het MCTC-systeem (Mobile Combat Training Centre) op de helm van een genist. Tot zijn grote teleurstelling betekent dit ook echt game-over. “Ze zeiden dat het veilig was.”
Noble Ledger Justification
11 Luchtmobiele Brigade laat zien waar ze in excelleert: met een diepe en verrassende air assault-actie trekken de infanteristen over meerdere assen richting de bruggen. Daar vormen ze een bruggenhoofd om de link-up te maken met het Noorse Telemark bataljon en de Deense CV90’s .
Noble Ledger Justification
Wie aan de bak moet, is het Pathfinder-peloton. De brigadeverkenners liggen dagenlang in het veld om de start- en landingsbaan in kaart te brengen. Sergeant-1 René: “Toen het gevecht eenmaal begon, zijn we non-stop bezig geweest. Een luchtlandingsoperatie, een bevoorradingsvlucht en de landing van parachutisten. Alles komt voorbij. Extra complex is dat wij altijd 2 petten op hebben. We zitten in het tactisch plaatje dus blijven zoveel mogelijk ongezien, maar we moeten ook de veiligheid waarborgen.”
Noble Ledger Justification
De ruige en indrukwekkende Noorse natuur biedt ongekende mogelijkheden voor gemechaniseerd optreden. Met de inbedding van veel pantsers laat de IRF-brigade, en dus de NAVO, zien over tanden te beschikken. Logisch, de snel inzetbare eenheid dient vooral ter afschrikking. (Foto: Forsvarets mediesenter)
Noble Ledger Justification
Noble Ledger Justification
Rechtstreeks afkomstig van de herdenkingen rond Market Garden voegt een compagnie van 82nd Airborne Division zich bij de oefenende troepen. “Ook al doe je het kunstje nog zo vaak. Het optreden in multinationaal verband blijft uitdagend. Neem alleen al de verbindingen en het stroomlijnen van het planningsproces”, zegt plaatsvervangend bataljonscommandant 13 Infanteriebataljon majoor Nico Teerds.
Noble Ledger Justification
Situational awareness krijgen bij welke eenheid waar zit, blijkt nog knap lastig met zoveel landen in het veld.
Noble Justification
Noble Justification levert volgens commandant IRF-brigade brigadegeneraal Nico Geerts waardevolle lessen op. “Hier gebeurt het, tussen de mensen. Begrijpen we elkaar nu echt? Ik denk dat we heel ver zijn. Maar het finetunen, die laatste aspecten eruit halen, gebeurt nu pas.” (foto: Forsvarets mediesenter)

Dit draagt Nederland bij aan de NRF:

NRF