11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

KMarKort (2/2)

Eerste steenlegging nieuw kantoorcomplex LTC

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens heeft de eerste symbolische steen gelegd voor het nieuwe kantoorcomplex van het Landelijk Tactisch Commando (LTC). De contouren van het gebouw op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide zijn inmiddels al goed zichtbaar en met de onthulling van de steen werd de bouw feestelijk gevierd.

Met de oprichting van het Landelijk Tactisch Commando in 2016 ontstond de behoefte aan een nieuwe centrale locatie om de gereorganiseerde eenheden van het LTC te huisvesten. Daardoor worden de lijnen veel korter en kan er efficiënter worden samengewerkt. Daarnaast betekent het nieuwe kantoor een flinke verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Als eerste werd in 2020 het Operatiecentrum (OPSCENT) opgeleverd (fase 1), waarna in 2021 werd gestart met de bouw van het distributiegebouw (fase 2) en het verzamelgebouw (fase 3). In dit kantorencomplex komen werkplekken voor verschillende LTC-afdelingen, waaronder Recherche, Intell, Support (IV&C, P&O en M&D), BOSS en Staf LTC. In dit gebouw wordt ook een inpandige stalling gemaakt voor diverse operationele voertuigen en motoren. Het verzamelgebouw zal medio 2023 gereed zijn. Het gebouw is ontworpen als BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Er komen geen gasleidingen in het gebouw en zonnepanelen en warmtepompen gaan zorgen voor elektriciteit en een aangenaam werkklimaat.

Ondersteuning KMar MH17-proces afgerond

Ruim 8 jaar nadat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten, heeft de rechter zijn vonnis uitgesproken. 3 verdachten zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en een verdachte is vrijgesproken. Met deze uitspraak is ook de rol van de Koninklijke Marechaussee bij het faciliteren van het MH17-proces afgerond.

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen jaren op veel verschillende manieren voorafgaand en tijdens het proces een bijdrage geleverd. Zo maakte een aantal specialistische collega’s deel uit van de repatriëringsoperatie van de slachtoffers in 2014. Collega’s van de brigade Politie en Beveiliging waren verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid rondom het Justitieel Complex Schiphol (JCS), waar het strafproces plaatsvond. Team Digitale Opsporing deed de surveillance in het digitale domein. Ook werden parketfunctionarissen van Arrestantenzorg, -en Transport en Parketondersteuning ingezet tijdens de zittingen in de rechtszaal. En voor elke zitting werden de honden van de Brigade Operationele Service & Support ingezet.

In de aanloop naar deze rechtszaak werd er een speciale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden ingericht (SGBO). Dit SGBO-team maakte inzichtelijk waar de KMar mee te maken kon krijgen op het gebied van risico’s en dreigingen en bereidde de noodzakelijke maatregelen voor. Zij waren verantwoordelijk voor de preparatie, de plannen en het netwerk met ketenpartners voor de rechtszaak. De feitelijke operationele aansturing is grotendeels gedaan door de brigade Politie en Beveiliging, samen met de andere eenheden van de KMar.

Nieuwe serie ‘Ik word wachtmeester' op YouTube

Op het YouTube-kanaal van Werken bij Defensie staat de 4-delige serie ‘Ik word wachtmeester’. In dit 2e seizoen volgt de kijker de cursisten Romy, Daimy en Kaylee terwijl zij het ‘blauwe’ deel van de opleiding proberen te voltooien.

Noodstops maken, aanhoudingen verrichten, pepperspray ervaren. Het zijn enkele van de vele onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding tot wachtmeester op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Voor velen zal de serie een feest der herkenning zijn.

Waar in het vorige seizoen de ‘groene’ onderdelen van de opleiding centraal stonden, wordt in dit tweede seizoen ingezoomd op het ‘blauwe’ deel. De serie komt uit de koker van de afdeling Arbeidsmarktcommunicatie en is bedoeld om jongeren een goed beeld te geven van de opleiding tot wachtmeester en ze enthousiast te maken voor een eventuele baan bij de Marechaussee.

Herinneringsmedailles Internationale Missies uitgereikt

Voor hun inzet tijdens vredesoperaties hebben begin november 8 KMar-collega’s in de Nieuwe Kerk in Den Haag de Herinneringsmedaille Internationale Missies ontvangen. Ook tientallen politieagenten en enkele civiele experts kregen het eremetaal uitgereikt. De decorandi hebben bijgedragen aan meer veiligheid en stabiliteit in landen als Mali, Jordanië, Libië en Irak. Ze hebben onder andere geholpen bij de aanpak van grensoverschrijdende, georganiseerde criminaliteit, het versterken van lokaal gezag, en de opbouw van de rechtstaat.

In totaal werden 45 personen gedecoreerd. De medailles werden onder andere uitgereikt door de minister van Justitie & Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots en plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Marty Messerschmidt. Alle kinderen van de uitgezonden marechaussees kregen een speciale kindermedaille en de partners een zilveren anjer.

Nieuw handboek over werkwijze en organisatie Marechaussee

Het nieuwe handboek van de Koninklijke Marechaussee is verschenen. In ‘Studies over de werkwijze en organisatie van de Koninklijke Marechaussee’ staat wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis over de KMar en het functioneren van dit krijgsmachtdeel. Minister van Defensie Kajsa Ollongren nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Het handboek is bedoeld voor alle medewerkers van de Marechaussee en cadetten die een opleiding volgen aan de defensieacademie. Daarnaast is de bundel geschikt voor onder meer veiligheidsprofessionals, overige studenten of onderzoekers die zich verdiepen in de organisatie van de Marechaussee.

De titel maakt deel uit van de serie Handboeken Veiligheid. Het boek behandelt taken, bevoegdheden en ontwikkelingen van de Marechaussee. Het bestaat uit 24 hoofdstukken, opgetekend door experts die hun ervaring, inzicht en kennis op gestructureerde wijze beschrijven. De uitgave is bedoeld om de leemte in de kennis te vullen over de taken van de Marechaussee, de militaire dienst die ook politietaken uitvoert. Het gaat dan bijvoorbeeld om de rol die wordt gespeeld bij grenstoezicht, bewaken en beveiligen, opsporing en handhaving van de openbare orde. Zowel in binnen- als buitenland.

Het 627 pagina’s tellende boek is uitgegeven door Wolters Kluwer. Het is onder meer online te bestellen en kost €75,-. EAN: 9789013169782.