03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

De 12 mooiste foto's...

…de eindoefening Basis KMar Vorming (BKV)

Het is maar goed dat de marechausseebrigade Oostwoude niet echt bestaat. Het is me daar in Apeldoorn toch een broeinest van criminele activiteiten en een aaneenschakeling van onveilige wegen en ernstige ongevallen.

Deze gefingeerde brigade op de Koning Willem III-kazerne wordt door de sector Basis Opleidingen op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee regelmatig uit de la gehaald. Bedoeld om aankomende wachtmeesters of marechausseebeveiligers een uitdagende ‘blauwe’ eindoefening te bieden, zodat ze de theorie ook in de praktijk ervaren.

De studenten, dit keer op 1 na allemaal ‘spijkerbroeken’, zitten aan het einde van de module Basis KMar Vorming (BKV). Ze hebben lessen als strafvordering, strafrecht en ambtsinstructie achter de rug en al die lessen worden hier in de praktijk geoefend.

Begeleid door 6 instructeurs mochten een kleine 20 leerlingen aan de slag met een aantal uitdagende scenario’s. “Je ziet ze met de dag groeien in hun opleiding”, vindt leider der oefening opperwachtmeester Remco. Het gaat bij deze eindoefening trouwens niet alleen om ‘actie’, maar ook de administratieve afhandeling. Het hoort er nu eenmaal bij.

Er is een melding binnen gekomen van een verdacht persoon op de parkeerplaats. Onmiddellijk gaan 2 marechaussees die kant op.

Er is een diefstal gepleegd op de parkeerplaats van de PNOD-voertuigen. De patrouille treft een verdachte aan - actrice Tessa - zonder ID. “Ik ben mijn portemonnee kwijt, hij moet hier ergens liggen”, maakt ze de studenten wijs.

De bestuurder van deze auto probeert met een legitimatiebewijs van iemand anders de kazerne op te komen. Extra complicatie voor de marechaussees aan de poort: er is toevallig écht een reünie van marechaussees van de opleiding 72-6 op de Koning Willem III-kazerne.

De identiteit of het autokenteken worden snel gecheckt.

Op heterdaad betrapt. Een van de acteurs op brigade Oostwoude probeert met de defensiepas van een ander het terrein op te komen. Gejammer dat ze haar eigen pas vergeten is, helpt niet. Omdat de auto ook nog verdachte spullen bevat, wordt ze afgevoerd. De aankomende wachtmeesters moeten ook de papieren afhandeling in orde maken.

De ene casus is nog niet afgehandeld of de volgende melding komt binnen. Een verkeersongeval, nadat een bestuurder onwel is geworden. Als de patrouille ter plaatse komt, treffen ze een paniekerige bijrijder aan die de noodzakelijke reanimatie van haar chauffeur dreigt te frustreren. Een tweede team wordt opgeroepen om het verkeer goed te regelen.

De handmatige hartmassage gaat in een ietwat hoog tempo. “Zo loopt die pop nog rennend weg”, grapt de begeleidende wachtmeester. De bijrijder is inmiddels apart genomen en gerustgesteld, de AED moet de rest doen voor het slachtoffer.

Na de levensreddende actie is er tijd om de casus te evalueren, met zowel de ‘examinator’ als de actrice.

Een beetje casus op brigade Oostwoude moet wel echt lijken. Het plaats delict (PD) wordt zorgvuldig voorbereid met het strooien van ‘bloed’, kogelhulzen en een AK-47 ‘Kalasjnikov’.

Dan kunnen de teams aan de slag. Er zijn diverse meldingen van schoten bij gebouw 121. Er is een slachtoffer en er zijn mogelijk nog schutters in de omgeving.

Het slachtoffer van de aanslag is er slecht aan toe. Een lastige casus. De marechaussees moeten denken aan de eigen veiligheid, de gillende gewonde heeft verzorging nodig én er moeten sporen worden veiliggesteld.

Het slachtoffer van de aanslag krijgt verzorging. De marechaussees hebben dan houvast aan het MARCH-protocol, voorheen beter bekend als Zelfhulp & Kameradenhulp (ZHKH).

Tekst: Evert Brouwer | Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra