02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Klimaatprotest op Schiphol

Ruim 400 aanhoudingen bij massale actie

De Koninklijke Marechaussee heeft op zaterdag 5 november ruim 400 klimaatactivisten aangehouden die massaal het luchthaventerrein van Schiphol-Oost betraden. Demonstranten van Greenpeace en Extinction Rebellion fietsten over het platform en ketenden zich vast aan privévliegtuigen.

In de landelijke media werd ruim aandacht besteed aan de actie en het optreden van de Marechaussee. Bekijk hieronder een fotoselectie en een videoclip die op de betreffende dag zijn gemaakt.

Op Schiphol-Centrum vond een vreedzaam klimaatprotest plaats van enkele honderden demonstranten. Deze demonstratie was aangemeld bij de gemeente Haarlemmermeer en hiervoor was ook een vergunning verleend. De Marechaussee trad bij dit vreedzame protest zoveel mogelijk faciliterend op.

Een grote groep van zo’n 300 actievoerders verschafte zich toegang tot het platform op Schiphol-Oost door een groot stuk hekwerk met slijptollen te verwijderen en over de hekken te klimmen.

Collega’s van onder andere de Landelijke Bijstandsorganisatie en brigade Politie & Beveiliging hadden de handen vol aan het ‘vangen’ van de op het platform rondfietsende actievoerders en het losmaken van demonstranten die zich aan diverse privévliegtuigen hadden vastgemaakt.

Nadat de KMar de actievoerders meerdere malen had gesommeerd het platform te verlaten, werden zij die daar geen gehoor aan gaven aangehouden. Aan het begin van de avond waren alle actievoerders op het platform op Schiphol-Oost losgemaakt en aangehouden. De luchthavenprocessen op Schiphol, de privévliegtuigen uitgezonderd, zijn door de actie niet verstoord geweest. 

Tekst: Persvoorlichting Koninklijke Marechaussee | Foto’s: Paul Tolenaar | Video en montage: Richard van den Boogaard