07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Een dagje KMarren met...

Ronald, senior medewerker Keten Beslaghuis Koninklijke Marechaussee

Verdovende middelen, wapens, munitie en onrechtmatig verkregen artikelen. Dagelijks nemen KMar-collega’s met name op en rond luchthaven Schiphol goederen in beslag en dragen deze over aan het Keten Beslaghuis van de Koninklijke Marechaussee. Het beslaghuis vormt de laatste schakel in de inbeslagnameketen en is naast de registratie en opslag ook verantwoordelijk voor de afhandeling (teruggaaf, herbestemming of vernietiging) van in beslag genomen artikelen. Het onderhoudt daarvoor nauw contact met externe partijen, zoals advocaten, het Openbaar Ministerie, de Dienst der Domeinen en locaties waar goederen worden vernietigd.

Ronald werkt sinds 2002 bij de Koninklijke Marechaussee en stond aan de wieg van het huidige Keten Beslaghuis, dat daarvoor opereerde onder de naam Bureau Inbeslaggenomen Goederen en Gelden. Ronald is momenteel senior medewerker. “Ik stuur de collega’s aan en zorg dat wat moet gebeuren ook gebeurt. Ik draag daar ook zelf mijn steentje aan bij. Wij ontzorgen de operationele collega. Zij leveren de goederen bij ons in en wij doen de rest.” Het werk bij het beslaghuis vindt hij erg leuk. “In het begin was het allemaal nieuw en onbekend. Maar ik ben erg trots op wat we hebben opgebouwd. Het is een uniek bureau binnen de KMar. Niemand anders doet wat wij doen.”

Over het antwoord op de vraag wat er zou gebeuren als de KMar geen beslaghuis heeft, hoeft Ronald niet lang na te denken. “Dan verdwijnen er spullen in bureaulades”, legt hij uit. “En dat is zeer onwenselijk. Het is erg belangrijk dat de goederen op een juiste manier worden geregistreerd en verwerkt. Als je iets in beslag neemt betekent dat namelijk niet dat het ook meteen jouw eigendom is. Natuurlijk mag een collega onderzoekshandelingen verrichten aan bijvoorbeeld een telefoon, maar daarna moet deze bij ons worden ingeleverd. Heeft de collega het daarna weer nodig, dan kan het bij ons worden opgehaald.”

De vernietiging van verdovende middelen is voor het Keten Beslaghuis een broodje speciaal. Op gezette tijden vinden er zwaarbeveiligde transporten plaats naar locaties waar de drugs worden vernietigd. “De Hoog Risico Beveiliging, die in het hoogste geweldsspectrum opereert, ondersteunt ons hierbij. Verdovende middelen zijn vanwege hun waarde erg interessant voor criminelen. Er is altijd een risico en dat maakt het transport ook best spannend. Ik ben tevreden als iedereen die een bijdrage levert aan een transport weer veilig thuis komt en dat de verdovende middelen onder toeziend oog van een Hulpofficier van Justitie zijn vernietigd.”

Tekst: Robert den Hartog | Regie: Job van Dijk | Video: Jos van Stralen | Montage: Job van Dijk