De GrensPassageBeslisService (GPBS) is een nieuw systeem waarbij alle informatie over reizigers straks centraal wordt opgeslagen, waardoor het ook centraal kan worden ingezien. “Zo kunnen we straks KMar-breed, met zijn allen, in 1 grenspassagedossier werken in plaats van met meerdere losse afdelingen en losse processen”, vertelt product owner GPBS adjudant Marco van Winkel. “Zo hebben we beter overzicht en wordt voorkomen dat we zaken dubbel doen. Dat komt de kwaliteit en effectiviteit van het werkproces ten goede.”

Je kunt GPBS zien als het informatieknooppunt van het toekomstig grensproces. Uiteindelijk komt hierin de informatie uit alle EU-verordeningen en nationale initiatieven terecht.

Op Eindhoven Airport is GPBS in september als eerste ingevoerd bij wijze van pilot, om zowel technisch als functioneel alvast ervaring op te doen voor de landelijke invoering. Op basis van de uitkomsten van de pilot is ervoor gekozen om GPBS in 2 stappen in te voeren. In stap 1 wordt het systeem technisch beschikbaar gesteld aan alle doorlaatposten en brigades, voor het einde van het jaar. Stap 2 betreft de functionele invoering; die volgt dichter op het moment dat Entry Exit System (EES) wordt ingevoerd in 2023 en het werken met GPBS verplicht is.