02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Albanië trekt een grens

Marechaussees verzorgen cursus documenten

De ontvangst door de Policia Kufirite Emigracionit - de grenspolitie van Albanië - op het vliegveld van Tirana is vriendelijk maar resoluut. Officier Fabjola Poci controleert het paspoort grondig en stelt een aantal vragen over het reisdoel.

Personen met een vals of vervalst reisdocument en ongewenste vreemdelingen krijgen het sinds kort veel moeilijker om de grens met Albanië over te steken. Zo'n 40 medewerkers van de luchthaven van Tirana hebben met succes en veel enthousiasme de driedaagse Document Security Course, Basic Level afgerond. Bijzonder? Zeker: de opleiding is gegeven door 2 KMar-medewerkers van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) met behulp van het EU Internal Security Fund, een fonds van de Europese Unie voor asiel, migratie en integratie.

Het 'klasje' van de Albanese grenswacht leerde in theorie en praktijk.

Opperwachtmeester Dave Slotboom en wachtmeester-1 Jody Schuurman geven de documentopleiding. Met behulp van 2 tolken weten zij hun kennis op een uitermate boeiende wijze en levendig over te brengen, zodat de praktijk in het leslokaal steeds meer de overhand krijgt. Zeker de eerste dag was dat nodig, omdat een deel van de studenten er net een nachtdienst van 12 uur op had zitten.

Links: Opperwachtmeester Dave Slotboom. Rechts: Wachtmeester-1 Jody Schuurman.

Directe lijn

Het is geen toeval dat de opleiding juist nu wordt gegeven. Vliegmaatschappij Transavia heeft onlangs een directe lijn tussen Amsterdam en Tirana geopend. Je kunt al voor 35 euro instappen. "Ook daarvoor is extra documentkennis van de grenswacht hier geboden om te voorkomen dat we mensen moeten terugsturen. Dat is ook in het belang van Transavia", legt KMar-liaison voor Albanië, kapitein Patrick van Doormaal uit.

Met behulp van 2 tolken brachten Slotboom en Schuurman hun kennis op een uitermate boeiende wijze over, zodat de praktijk in het leslokaal steeds meer de overhand kreeg.

Trainers Slotboom en Schuurman: "Er zijn grote verschillen in ervaring tussen de studenten", vertelt officier Almir Doda. "Ik ben al 22 jaar bij de grensbewaking betrokken, de jongeren soms pas 2 jaar. Maar we hebben allemaal de afgelopen jaren diverse cursussen gehad." Schuurman is er dan ook aangenaam door verrast. "Het blijkt dat ook vanuit Duitsland en Oostenrijk hier lessen zijn gegeven over paspoort- en identiteitscontrole. Ze timmeren hier duidelijk hard aan de weg. Ze willen EU-proof worden."

De grenspolitie op de luchthaven van Tirana is nog beter getraind na de opleiding door de Nederlandse marchaussees.

Afrika

Albanië, dat in de wachtkamer zit om toe te treden tot de Europese Unie heeft te maken met ongewenste vreemdelingen en georganiseerde misdaad. "We vinden hier zo'n 30 tot 40 keer per maand identiteitspapieren waar iets mis mee is", legt Elsen Hoxha, plaatsvervangend groepscommandant bij de grensbewaking op vliegveld Nënë Tereza (Moeder Theresa) uit. "Het gaat dan om reizigers, meestal uit Afrika, die in een ander land valse papieren hebben opgehaald. Maar vaker nog om landgenoten met grote aantallen paspoorten bij zich. Handelaars of mensensmokkelaars in dit geval. Onlangs nog hebben we iemand aangehouden die de documenten op zijn lichaam had laten plakken." Schuurman tegen de leerlingen: "Je moet niet alleen naar het reisdocument kijken, maar ook het ticket en de reisroute zijn van belang. Kennis van geografie is dus ook gewenst en je moet de goede vragen kunnen stellen."

Schuurman (links) en Slotboom kijken mee met officier Amila Avdulloy, die het geleerde in praktijk brengt op de luchthaven van Tirana.

Kenmerken

De cursisten van de staatspolitie (afdeling migratie en grensbewaking) en van de grondafhandeling kregen een veelheid aan theoretische en praktische voorbeelden mee van de beide marechaussees: druktechnieken, papiersoorten, watermerken en andere veiligheidskenmerken, maar ook in het her- en onderkennen van ongewenste vreemdelingen. "Alles is te koop op internet", laat Slotboom weten. "Google 'fake ID' maar eens: dan heb je zo een miljoen hits. Mensensmokkel is op dit moment een van de meest winstgevende criminele activiteiten. We hebben niet alleen te maken met vervalste paspoorten en falsificaties: er zijn wereldwijd 40 miljoen paspoorten vermist en die staan helaas nog niet allemaal internationaal geregistreerd. Je hoeft dan alleen maar op iemand te lijken om de grens over te komen."

Overleg op vliegveld Tirana tussen Dave Slotboom, Jody Schuurman en Elsen Hoxha (midden).

De inzet van de marechaussees dient een groter belang, vindt kapitein Van Doormaal. "Mijn streven is, zeker in Albanië, om steeds meer onderling vertrouwen op te bouwen, zodat we uiteindelijk gezamenlijk nog beter samen kunnen werken." Hij heeft er in ieder geval alle vertrouwen in, zeker gezien het enthousiasme van de Albanese grenspolitie. "We hebben heel veel geleerd tijdens deze cursus, zeker de jongeren in de groep. We zijn Nederland dankbaar", sprak officier Lindida Stefa, nadat de Nederlandse ambassadeur in Albanië, Dewi van de Weerd, de diploma's had uitgereikt.

Tekst: Evert Brouwer   |   Foto's: sergeant Hille Hillinga