Drie aanhoudingen voor miljoenendiefstal Apple-producten

Wegens de diefstal van 46 pallets met Apple-apparatuur van een bedrijventerrein op Schiphol in december vorig jaar zijn 3 verdachten aangehouden. De buit bestond uit telefoons en tablets met een waarde van ongeveer 7 miljoen euro. De Koninklijke Marechaussee, die onderzoek doet naar de diefstal, meldde dat een 28-jarige man uit Hoofddorp, een 27-jarige man uit Amsterdam en een 27-jarige man uit Soest zijn aangehouden. De twee 27-jarige verdachten zitten nog vast. De 28-jarige is na verhoor weer op vrije voeten, maar blijft verdachte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Marechaussee ontdekt 31 illegalen

In Hoek van Holland zijn 31 illegale Albanezen opgepakt die met een veerboot naar Engeland probeerden te reizen. Twee van hen zijn nog minderjarig. De Albanezen deden volgens de Marechaussee meerdere pogingen om in groepjes het haventerrein op te komen. Ze klommen over hekken en verstopten zich boven de assen of in de laadruimtes van vrachtwagens.

Deze hond vindt elke vreemdeling

De Marechaussee lijkt de groeiende toestroom van ‘inklimmers’ in onder meer Hoek van Holland te hebben gestopt. Toch wagen veel vreemdelingen de oversteek nog. Neem die avond in december vorig jaar, toen hondenbegeleider Dirk (34) op Hoek van Holland de laatste rij trucks controleerde. De hond had - zoals meestal - gelijk. Dirk opende met collega's de deuren van de truck en zag achttien mannen, vrouwen en kinderen zitten. Afghanen, op zoek naar een beter leven, liefst in Engeland.

Geen nieuw onderzoek

Het onderzoek naar de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in 2010 in Afghanistan, wordt niet heropend. In een door de Koninklijke Marechaussee uitgevoerde analyse zijn geen nieuwe feiten boven tafel gekomen. Twee Nederlandse militairen werden er destijds korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht in de Bushmaster op Camp Coyote in Uruzgan. Eén van hen was Admilson R., die in november 2015 is veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs voor 3 roofmoorden in Drenthe.

Gezochte Nigeriaan op Eindhoven Airport opgepakt

De Koninklijke Marechaussee heeft op Eindhoven Airport een 40-jarige man uit Nigeria aangehouden die nog een celstraf van 9 jaar in Spanje moet uitzitten. De man werd aangehouden na zijn vlucht vanuit de Deense hoofdstad Kopenhagen, liet de Marechaussee weten. Bij een controle bleek de man 19.000 euro bij zich te hebben waar hij geen verklaring voor had. Hij is daarom opgepakt voor witwassen.

Land Rover ontwijkt verkeerscontrole

Een Land Rover is op de gevlucht geslagen bij een grootscheepse verkeerscontrole langs de A1. De bestuurder negeerde een stopteken en scheurde er vandoor. De Duitse politie zette tevergeefs de achtervolging in. De Duitse politie was samen met de Koninklijke Marechaussee bezig met een grootscheepse verkeerscontrole van Duitsland naar Nederland. In totaal werden ruim 600 voertuigen en ongeveer 1.300 personen gecontroleerd. Tijdens de controle zijn 9 mensen aangehouden. Hieronder 6 verdachten die in het bezit waren van valse of vervalste documenten.

Lange rijen om land binnen te komen

2 uur wachten bij de paspoortcontrole. Reizigers op Schiphol klagen steen en been. "Heel slecht geregeld dit!", klinkt het. Veel mensen moesten een uur wachten, soms na vluchten die net zo lang waren. Een woordvoerder van Schiphol bevestigt aan RTL Nieuws dat er problemen waren. Hij laat weten dat de Marechaussee nog steeds een beperkte capaciteit heeft. Dat mensen nu extra lang moeten wachten, komt omdat een aankomsthal wordt verbouwd.

Undercoveragenten ingezet tegen verdachten diamantroof

Met een jarenlange undercoveractie heeft Justitie bewijs willen verzamelen tegen de verdachten van de spectaculaire diamantroof op Schiphol, 12 jaar geleden. Undercoveragenten zouden zich in één geval hebben voorgedaan als journalist. De diamantroof op vliegveld Schiphol van 25 februari 2005 is één van de lucratiefste roofovervallen in de Nederlandse geschiedenis: een groepje overvallers slaat toe terwijl een vrachtvliegtuig wordt ingeladen en stelen in enkele minuten voor ruim 75 miljoen euro aan diamanten en sieraden. De buit is nooit teruggevonden.

Veroordeling van de week

De rechtbank in Gelderland heeft een 49-jarige man uit Ermelo veroordeeld voor het omkopen van een opperwachtmeester van de Koninklijke Marechaussee. De man heeft over een lange periode veel informatie over kentekens en personen opgevraagd bij de opperwachtmeester. Als vergoeding verstrekte hij geld en betaalde hij etentjes en drankjes. De rechtbank vindt het handelen van de man extra kwalijk omdat hij zelf werkzaam is geweest bij de politie en de Marechaussee.