Rukla, Litouwen

"Het is allemaal snel gegaan. Het begon met een opdracht aan de brigade Waddengebied om 4 man te leveren voor het enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Taak: artikel 4 Politiewet. De vrijwilligers waren snel gevonden. Na opleidingen te hebben gevolgd zijn we per 'road move' vertrokken. Twee dagen reizen en zie daar: het eerste KMar-detachement in Rukla Baracks is een feit.

Links: Detachementscommandant adjudant Cor. || Rechts: eFP-1, het eerste KMar-detachement artikel 4.

Door als Nederland in Litouwen actief te zijn laat ons land zien dat we onze NAVO-bondgenoten in het oosten van Europa niet in de steek laten, mochten de spanningen met buurland Rusland oplopen. De Nederlandse militairen vormen samen met Duitse, Belgische en Noorse militairen een zogenoemde multinational battlegroup in Litouwen. Wij draaien de politiedienst voor de ruim 250 aanwezige Nederlandse militairen, die hier in internationaal verband trainen. In totaal nemen 18 landen deel aan de missie eFP. Zij vormen nog 3 multinationale eenheden, verdeeld over Polen, Estland en Letland.

In het begin was het voor ons flink pionieren, we waren tenslotte het eerste detachement. Maar de KMar-post staat, we zijn operationeel en men weet ons te vinden. We hebben goede contacten met de Litouwse MP en politie. Naast de Litouwse militairen zijn hier op Rukla Baracks ook nog Duitsers, Belgen en Amerikanen. De Noorse militairen komen binnenkort. Verder zijn aanwezig: de Feldjäger, Belgische en Noorse MP. De samenwerking is prima!

Links: Een traditioneel huisje op het platteland. || Rechts: 4 mei, dodenherdenking te Kaunas. Indrukwekkend.

De sfeer is goed en we hebben het prima naar ons zin. Onze slaaplocatie is nog niet wat het zou moeten zijn, maar we mogen niet klagen. De verbindingen met het thuisfront zijn goed. De Litouwse keuken is wel even wennen. Iedere ochtend een broodje hamburger is niet wat we in Nederland gewend zijn. Het woord groente is schijnbaar onbekend. Daarnaast is er hier een groot contrast tussen het platteland en de grote steden. Op het platteland ziet het er armoedig uit, terwijl in de steden de shopping malls uit hun voegen barsten. Deelnemen aan het verkeer blijft spannend. Het is dan ook wel verrassend dat er bijvoorbeeld zebrapaden over de autowegen lopen. Defensief rijden is het toverwoord."

Links: Wachtmeester Hans aan het werk. || Rechts: Litouwen, het land van de ooievaars.

Groetjes uit Litouwen,

Adjudant Cor, opperwachtmeester Sander, wachtmeester-1 Frank en wachtmeester Hans
KMar-detachement artikel 4
enhanced Forward Presence-1