07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Marechaussee bij Landelijke Veiligheidsdag Almere

Duizenden mensen hebben op zaterdag 13 mei de Landelijke Veiligheidsdag in de binnenstad van Almere bezocht. Ook de Koninklijke Marechaussee nam deel aan het evenement. Het thema was 'samenwerking'. De KMar liet samen met de brandweer, politie, reddingsbrigade en Defensie zien hoe er gezamenlijk wordt opgetreden in geval van een calamiteit.

Bezoekers konden in een promotiehoek kennismaken met het personeel van de Koninklijke Marechaussee. Er was ook een static show met een YPR, een ME-bus, een gepantserde MB van het eskadron Hoog Risico Beveiliging, Amaroks en een motor. De Landelijke Veiligheidsdag werd geopend door de burgemeester van Almere en de minister van Veiligheid en Justitie.

Trompetterkorps speelt voor Canada

Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee heeft op 11 mei op de Markt in Apeldoorn opgetreden tijdens de Canada 150 Music Show. Het evenement werd georganiseerd door de Stichting Apeldoorn-Burlington Comité, omdat het 72 jaar geleden was dat Apeldoorn door de Canadezen werd bevrijd. Bovendien viert Canada dit jaar haar 150-jarig bestaan.

De Stichting Apeldoorn-Burlington Comité zet zich in om inwoners van Apeldoorn te betrekken bij diverse evenementen voor het land dat de stad bevrijdde en de vriendschapsbanden tussen de inwoners van Apeldoorn en Burlington in stand te houden. De Music Show was een van de evenementen. Behalve het trompetterkorps traden ook de Seaforth Highlanders, 48th Highlanders of Holland, Pipes and Drums, Jachthoornblazers de Overlopers uit Hoenderloo, Show & Marchingband DAP en de Old Army Cars op.

KMar aanwezig bij herdenkingen WO II

De KMar heeft in de maand mei diverse herdenkingen bijgewoond ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei was CKMar, luitenant-generaal Harry van den Brink bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en het Englandspiel-monument in Den Haag. PCKMar generaal-majoor André Peperkoorn bezocht de Grebbeberg. CKMar bezocht op 10 mei de jaarlijkse herdenking van de Slag om Ypenburg en het Militair Erehof legde daar een krans.

Brigadegeneraal Pieter Simpelaar was op 4 mei aanwezig bij de herdenking in Den Helder. Commandant Landelijk Tactisch Commando brigadegeneraal Egon Hoppe vertegenwoordigde de KMar op 4 mei in Soesterberg en op 5 mei in Wageningen. Zijn plaatsvervanger kolonel Menno Kersbergen bezocht de herdenking op het Ereveld in Loenen.

Spinningmarathon levert 5.600 euro op

Op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar heeft op 17 mei een spinningmarathon plaatsgevonden voor Stelvio for Life. Ruim 20 teams, waaronder een team op Carib, fietsten vanaf 6:00 uur ’s ochtends maar liefst 15 uur en 33 minuten non-stop voor het goede doel. Met deze sportieve prestatie en de opbrengst van de catering werd 5.600 euro opgehaald.

De spinningmarathon werd georganiseerd in aanloop naar de beklimming van de Italiaanse Passo dello Stelvio op 2 september. Dan beklimt een marechausseeteam van 20 collega's de beroemde berg. De 15 uur en 33 minuten van de spinningmarathon stonden symbool voor het aantal hoogtemeters dat ook in september overbrugd moet worden. Het doel is geld inzamelen voor Barcode for Life, een stichting die strijdt voor behandeling van kankerpatiënten op basis van DNA. Voor iedere bezette fiets moest per uur minimaal 10 euro aan donaties worden opgehaald. Mocht u dit goede doel op andere wijze willen ondersteunen met een financiële bijdrage, dan kan dat via één van de teamleden of via www.stelvioforlife.nl/teams/31.

Lichting 17-02 ontvangt baret

Leerlingen van de lichting 17-02 hebben op de generaal-majoor Kootkazerne in Stroe hun baret ontvangen. Genodigden, leerlingen en kaderleden van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar vormden een erehaag om de leerlingen te onthalen als afsluiting van hun 'groene' deel van de opleiding.

Lichting 17-02 is een 'bijzondere' lichting. De nieuwe (extra) marechaussees zullen plaats nemen op Schiphol of de plaats innemen van naar Schiphol-vertrekkende collega's. Omdat er op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn geen ruimte was voor de extra op te leiden leerlingen, werden de nieuwe collega's opgeleid in een speciaal ingerichte dependance in Stroe.