05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Ben, grensbewaker

De rijen op Schiphol waren afgelopen meivakantie lang. Frustrerend lang. Almaar toenemende reizigersaantallen. En de Marechaussee die de laatste jaren in omvang niet is meegegroeid. Allemaal oorzaken voor het soms langere wachten, maar de collega's aan de grens moeten ermee dealen. Wachtmeester-1 Ben ziet daarin juist een interessante uitdaging. "We begrijpen de frustratie door de lange wachtrijen", benadrukt hij. "Maar wij willen ons werk op een correcte en goede wijze uitvoeren. Want met onze werkzaamheden zorgen we voor een veilig Nederland."

Ben en zijn collega's verrichten de paspoortcontrole voor zowel inkomende als uitgaande reizigers. De inzet bij de verschillende balies gebeurt aan de hand van prognoses van de reizigersaantallen. Op een normale dag in mei zo’n 190.000. In de meivakantie piekte het zelfs naar 219.000 reizigers. De brigade Grensbewaking zet alle zeilen bij om de balies optimaal te bemannen zodat iedereen zo snel mogelijk verder kan reizen. Daarbij ligt de prioriteit op uitreis en transit, zodat passagiers hun vlucht halen. Daarbij doen ze echter geen concessies aan de veiligheid.

Ben werkt ook nieuwe collega’s in. Ze leren on the job door schouder aan schouder met de ervaren wachtmeester de paspoortcontroles te doen. De nieuwe collega handelt de passagiers met EU-paspoorten af, Ben doet de all passports-balie, die meer kennis en ervaring met reisdocumenten vereist. Tegelijk fungeert hij als vraagbaak. "Je komt hier met grote diversiteit aan mensen in aanraking", zegt Ben. "Verschillende nationaliteiten, verschillende culturen, verschillende talen. Elke dag krijg je nieuwe passagiers voor je. Elk met zijn eigen verhaal. Of problemen."

"Daar moet je soms vindingrijk voor zijn", schetst hij. "Tijdens een nachtdienst kreeg ik een passagier aan de balie die zijn paspoort in het vliegtuig had achtergelaten. Ik besloot zelf naar het vliegtuig te gaan. Daar viste ik het paspoort uit het stoelzakje en kon ik deze alsnog bij de passagier afgeven. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Zeker wanneer je een niet veelvoorkomende situatie ook tot een goed einde weet te brengen."

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Ingmar Kooman   |   Video: Paris Hidden   |   Montage: Karel Polack