08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Achter de schermen

…bij de BSB-opleiding beveiliging van waardetransporten

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) doet de volledige beveiliging van waardetransporten van De Nederlandsche Bank (DNB). Nog wel, want straks zitten ook collega’s van de Hoog Risico Beveiliging (HRB) in de pantserbakken.

Op hoge snelheid met blauw-blauw dwars door het drukke verkeer richting De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De automobilisten die de colonne in hun achteruitkijkspiegel zien, gaan echt wel opzij. Veel keus is er ook niet, want het konvooi moet door. Stilstaan is geen optie, want dat maakt kwetsbaar. En als er dan toch een calamiteit optreedt, een lekke band, een gewapende overval, wat dan? Wat is het plan, wat is de volgende stap?

Dit planningsproces is een belangrijk onderdeel van de opleiding die 24 marechaussees van het  Hoog Risico Beveiliging-eskadron (HRB) onlangs kregen bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De HRB gaat namelijk integraal samenwerken met de BSB om de waardetransporten te beveiligen. "Zo moet de BSB meer handen vrij krijgen voor andere belangrijke klussen in binnen- en buitenland", zegt teamleider Teun, tweede luitenant bij de BSB. "Het is een samenwerking, waarbij de BSB eindverantwoordelijk blijft."

Meer weten over de opleiding en samenwerking tussen BSB en HRB? Scroll naar beneden.

Tekst: kapitein Arjen de Boer   |   Foto's: sergeant Hille Hillinga

Meteen aan de slag

Let op het verkeer op de weg, houd de wagens van de collega's in het oog, blijf in formatie. Elk waardetransport wordt nauwkeurig doorgesproken, van vertrek tot terugkomst moeten de beveiligers alle details weten. Deze procedure komt tijdens de 4-daagse opleiding op Camp New Amsterdam uitgebreid aan de orde. De HRB-cursisten moeten meteen de handen uit de mouwen steken, want al doende leert men. Dus niet te veel staren naar Powerpoint-presentaties, maar meteen routes verkennen, ritten plannen en rijden.

Elkaar helpen

De HRB'ers doen het werk volledig omgehangen, inclusief scherfvest en lang wapen. "Hun opleiding is al goed, ze krijgen veel skills en drills die goed van pas komen bij dit werk", vertelt Karel, tweede teamleider en opleidingscoördinator. Het idee voor de samenwerking ontstond vorig jaar. De toegenomen onrust in de wereld, betekent een hogere werkdruk voor de BSB, schetst Teun. Hij kreeg de opdracht om te bekijken of en hoe de HRB zou kunnen helpen bij de beveiliging van waardetransporten. Lang verhaal kort: die mogelijkheden waren er zeker, dus maakten de BSB en HRB in goed overleg een plan en zetten de opleiding op poten.

'Veel actie'

"Dit is een uitgesproken kans om meer te leren", zegt marechaussee-2 Anthony, terwijl hij ziet hoe zijn collega's even verderop een DNB-wagen beveiligen tijdens een oefenscenario. "Dit werk is een stuk dynamischer, er zit veel actie in. Ik vind het fantastisch om zo meer te leren over het werk van de BSB. Zo vind ik ook de casuïstiek heel leuk. We moeten bijvoorbeeld veel denken in what if-scenario's. Dan leer je dat ieder moment weer anders is, dat je je continu moet aanpassen aan de omgeving en omstandigheden."

Train de trainer

Inmiddels zijn 24 HRB'ers opgeleid en kennen zij de ins & outs van de waardetransporten. Na dit zogeheten train de trainer-traject hebben zij de taak om deze kennis en vaardigheden te verspreiden binnen de HRB. De eindstand is dat straks de beveiliging van elk transport wordt gedaan door de BSB met flexibele ondersteuning van de HRB. Teamleider Teun: "De planning van en verantwoordelijkheid voor de ritten blijven een taak van de BSB."