Bamako, Mali

"Ik ben op 4 juli 2016 met 4 KMar-collega's en 5 collega's van de Nationale Politie vertrokken richting Mali. Wij maken deel uit van de vierde rotatie van de Nederlandse bijdrage aan de vredesoperatie in Mali, MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Het doel van MINUSMA is Mali te helpen haar stabiliteit terug te krijgen, de overheidsinstellingen te ondersteunen en de burgers te beschermen.

Links: Mijn FPU-collega's en ik. || Rechts: Het VN-kamp in Bamako is nog in ontwikkeling.

Ik werk bij FPUOPS, the Formed Police Unit Operations. Ik ben medeverantwoordelijk voor de coördinatie van de inzet van 7 FPU-units van elk ongeveer 140 medewerkers van allerlei nationaliteiten. De units zijn verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde en bescherming van het personeel en de faciliteiten van de Verenigde Naties. Onder dat personeel vallen dus ook de Individual Police Officers (IPO's) die de Malinese politie adviseren en contact maken met de lokale bevolking.

Links: Ik heb zelf ook de SSAFE-training moeten doen. || Rechts: Aan het eten met een collega.

Mijn werkzaamheden bij FPUOPS bestaan onder andere uit het schrijven van taken voor de FPU-units en de inspectie van materieel en de inzet van het personeel. Mijn FPUOPS-collega's en ik trainen daarnaast de quick reaction force. We begeleiden en beveiligen delegaties en VIP's met de FPU en doen nachtpatrouilles met de Malinese politie. Ook houden we toezicht op de wekelijkse SSAFE-training die alle VN-medewerkers moeten doen voordat ze door Mali mogen reizen. SSAFE staat voor Safe and Secure Approaches in Field Environments. De training bestaat uit 2 dagen theorie en wordt afgesloten met een oefening waarin je gegijzeld wordt door 'terroristen'. Het is een stukje praktijk waarin wordt getracht het gevoel van gijzelneming na te bootsen.

Links: Uitreiking van SSAFE-certificaten. || Rechts: Sommige zaken in Mali gaan anders dan in Nederland.

De omstandigheden in Mali zijn zwaar. Het klimaat is tropisch te noemen. De temperatuur overdag is hoog en de vochtigheidsgraad loopt soms op tot meer dan 85%. Toch werken de Malinezen hard. Kennelijk hebben zij minder last van de hitte dan westerlingen. Ik heb respect voor hen als ik ze zo aan het werk zie. Het regenseizoen is begonnen en dit duurt tot november. Als het regent betekent dat veel water, heel veel water."

Groeten namens ons allen,

Majoor Rene
FPU coordination Officer
United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA)