09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

BSB-symposium 'Black Griffin' bevordert samenwerking

Collega's van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) met een beveiligingstaak in het buitenland zijn vaak op zichzelf aangewezen. Dit geldt ook voor andere internationale close protection teams. Om de samenwerking te bevorderen en ervaringen te delen organiseerden de BSB en de Protection Service Abroad (PSA) van de Duitse GSG9 het meerdaagse symposium 'Black Griffin'.

Onder de deelnemers aan het symposium waren onder andere Zweden, Frankrijk, Portugal, Denemarken en de Verenigde Staten. De nadruk lag op de teamleider en het hoger kader. Op het programma stonden gastsprekers van de MIVD en Buitenlandse Zaken, brainstormsessies en netwerkmomenten. Daarnaast was er uitwisseling op het gebied van innovatie. Het symposium werd afgesloten met presentaties van de deelnemende units.

Vorig jaar namen de BSB en de GSG9 het initiatief voor de eerste meerdaagse 'International Close Protection Workshop' in het Duitse Sankt Augustin. Toen lag de focus vooral op de operators. In diverse 'care under fire' scenario's moesten zij complexe casussen het hoofd bieden.

Bekijk hier de mooiste foto's van de eerste editie van Black Griffin in de editie 9 van 2015

Softshell vervangt fleecejack

De softshell jas is de nieuwste aanwinst voor het nieuwe operationele tenue van de Koninklijke Marechaussee. De softshell vervangt het fleecejack. KMar-collega's die al in het bezit zijn van het nieuwe operationele tenue ontvangen de softshell vanaf november 2016. De overige collega's ontvangen de nieuwe jas vanaf het eerste kwartaal van 2017, tegelijk met het operationele tenue.

De softshell is winddicht, ademend, met warm fleece gevoerd, waterafstotend en flexibel vanwege het stretchmateriaal. De jas kan in combinatie met diverse onder- of bovenlagen het gehele jaar door worden gedragen. Het jack heeft een aansluitende pasvorm met 2 steekzakken (met rits) aan de voorzijde. De zakken zijn zo uitgevoerd dat deze makkelijk bereikbaar zijn. De ritssluitingen zijn voorzien van treklussen waardoor deze met handschoenen te bedienen zijn. Tevens zit er zowel links als recht een lus voor de portofoon.

Boek en tentoonstelling over bewakers van Westerbork

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink heeft het eerste exemplaar van het boek 'De bewakers van Westerbork' in ontvangst genomen van historicus Frank van Riet. Hij ontving het boek in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het Herinneringscentrum werd ook de gelijknamige tentoonstelling, waarin de taken en de verhalen van verschillende bewakingsgroepen centraal staan, geopend. Van den Brink gaf tijdens zijn speech aan dat 'het onze verantwoordelijkheid is om te leren van het verleden.'

De tentoonstelling en het boek geven een indruk van hoe Kamp Westerbork werd geleid. De tentoonstelling 'De bewakers van Westerbork' is te zien tot en met 26 maart 2017. Op vertoon van het entreebewijs kunnen bezoekers van het Herinneringscentrum de publicatie aanschaffen voor 19,90 euro in de museumwinkel. Het boek is te koop in boekhandels voor 24,90 euro.

KMar ook in 2017 in Mali

Ook in 2017 levert de Koninklijke Marechaussee een bijdrage aan MINUSMA, de VN-vredesmissie in Mali. Dit heeft de ministerraad besloten. De Nederlandse missie gaat door met ongeveer 290 militairen, waarvan de KMar een deel levert. Momenteel zijn er 13 KMar-collega's in Mali werkzaam in verschillende functies.

De afgelopen tijd is in Mali vooruitgang geboekt, mede dankzij MINUSMA. De afspraken uit het in juni 2015 ondertekende vredesakkoord worden uitgevoerd. De vrede is echter broos en het werk nog niet af. Ook kampt Mali met onder meer terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit en functioneert het als doorvoerland voor migranten met bestemming Europa. Daarom vindt het kabinet het belangrijk om volgend jaar te blijven bijdragen aan MINUSMA.

Meteen resultaat op HRB-conferentie

Het eskadron Hoog Risico Beveiliging van de KMar heeft een internationale HRB-conferentie georganiseerd. De conferentie vond plaats in Den Haag. De deelnemers kwamen uit 12 Europese landen. Ook de Nationale Politie en de Europese Unie waren vertegenwoordigd. Het doel van de conferentie was het uitwisselen van kennis en het bespreken van samenwerkingsmogelijkheden in de toekomst.

Eskadronscommandant HRB majoor David Boomkamp is zeer tevreden over het verloop van de conferentie en de ambities voor de toekomst. Zowel Nederland als Polen hebben aangeboden in 2017 een internationale HRB-training te willen faciliteren. Daarnaast is Nederland uitgenodigd voor een bilateraal bezoek aan de hoog risico beveiligingseenheden van zowel Spanje als Ierland. Verder heeft de Europese Commissie de oprichting van een EU-werkgroep 'soft target protection' toegezegd.