Edinet, Moldavië

"De hele maand september werk ik namens Frontex in het noorden van Moldavië voor Joint Operations Coördination Points 2015. Als European Expert Observer is mijn voornaamste taak om gevraagd en ongevraagd advies te geven over documenten tijdens tweedelijnscontroles. Daarnaast ga ik voorlichting geven aan de Moldavische collega's. Een Engelssprekende collega begeleidt mij, aangezien de meeste Moldaviërs geen Engels spreken.

De posten Otaci en Criva, die op de grens liggen van Moldavië en Oekraïne, zijn mijn voornaamste werklocaties. Het verkeer op deze grensposten bestaat voornamelijk uit lokaal verkeer en vrachtwagens. Ook ben ik af en toe op het station van Valcinet. Daar arriveert 8 keer per dag een trein vanuit Chisinau onderweg naar Moskou of Sint Petersburg en vice versa. Een mooie gelegenheid om mee te kijken hoe de Moldavische collega's hun controles doen.

Ik werk samen met collega's van EUBAM (European Border Assistance Mission Moldova and Ukrain). EUBAM is een Europese organisatie die bestaat uit Finnen, Polen, Bulgaren en Roemenen. Zij zijn in Moldavië om de kwaliteit van de grensovergangen te verbeteren. Frontex heeft zich hierbij aangesloten door documentdeskundigen en gestolen-voertuigdeskundigen beschikbaar te stellen.

Een van mijn doelen is het niveau van de Moldavische collega's op het gebied van documenten te  verhogen door ze de essentiële beveiligingskenmerken bij te brengen en hen bijvoorbeeld uitleg te geven over het gebruik van een loep en UV-licht.

Moldavië is een zeer arm land. De gehele infrastructuur lijdt onder enorm achterstallig onderhoud. Paard en wagen en aftandse Lada's  zijn hier normaal in het straatbeeld. De hoofdstad Chisinau is wat meer ontwikkeld. Er zijn nog veel sporen van de Sovjet-tijd te zien, zoals standbeelden van Lenin. Mijn indruk is dat ik 40 jaar terug ben in de tijd. In het noorden leeft men van de appelteelt. Wat voor mij als Betuwenaar weer niet vreemd is.

Ik verblijf in een dorp ongeveer 60 kilometer van de 3 werklocaties. Het hotel is allesbehalve luxe, maar er is een bed, een douche en er is een goede internetverbinding. Het maakt deze operatie een zeer bijzonder avontuur."

Opperwachtmeester Frank
EU-observer
Joint Operations Coördination Points 2015