Tekst Robert den Hartog
Foto adjudant Richard Frigge, John van Lent, sergeant-majoor Arnoud Schoor en NOS (video), Corina van Marm (montage)

Luitenant-generaal Hans Leijtens, Commandant Koninklijke Marechaussee

Prinsjesdag 2015. Een bijzondere dag voor Commandant Koninklijke Marechaussee. Tijdens de derde dinsdag van september is hij namelijk in functie als Gouverneur der Residentie. In die rol is hij verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in Den Haag. Hij inspecteert namens Koning Willem-Alexander de militaire eenheden langs de route en op het Binnenhof. Hij rijdt daarom voor de Koninklijke stoet uit. Ook woont hij het voorlezen van de troonrede door de Koning bij. Voorafgaand aan Prinsjesdag oefent CKMar samen met de ruiters van het Bereden Ere-Escorte van de Koninklijke Marechaussee op het Lange Voorhout en het strand van Scheveningen.

Hoewel er al sinds 1813 een Gouverneur der Residentie is, is deze taak pas vanaf 1 mei 1962 belegd bij de Commandant Koninklijke Marechaussee. Luitenant-generaal Hans Leijtens is de 53ste Gouverneur der Residentie. Dit jaar was het voor hem de vierde en tevens laatste keer dat hij in deze functie optrad, omdat hij in november de functie van Commandant Koninklijke Marechaussee overdraagt aan een opvolger. Maar er nam nog iemand afscheid: ook voor paard Macho, waarop de gouverneur reed, was Prinsjesdag 2015 het laatste optreden.

Voorafgaand aan de inspectie van het militair ceremonieel ging CKMar 's ochtends op bezoek bij de Bereden Brigade KMar om hen succes te wensen bij de begeleiding van de Gouden Koets later die dag. CKMar overhandigde als geschenk een artist-impression van de eerste KMar-hindernis en een eerste balk. De hindernis zal tijdens het springseizoen 2016 voor het eerst deel uitmaken van de verschillende militaire wedstrijden.

Benieuwd wat de Gouverneur der Residentie tijdens Prinsjesdag nog meer heeft gedaan? Bekijk de clip.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl