12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Hoe werkt dat eigenlijk?

Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Self-service passport control

De poortjes drinken geen koffie, worden nooit moe en presteren altijd op hetzelfde niveau. En als reizigers de automatische self-service passport control (SSPC) op de juiste manier gebruiken, kunnen ongeveer 3 personen per minuut de grens passeren. Dat klinkt de luchthaven, de Marechaussee en de reiziger als muziek in de oren. Klantvriendelijkheid, veiligheid en comfort. In 2012 startte de Marechaussee in het kader van het programma Vernieuwing Grensmanagement met de self-service passport control. Het blijkt een succes. Vanaf medio 2016 zal het aantal poortjes in aantal worden verdubbeld naar 72 en kan de reiziger (minimaal 18 jaar, in bezit van Europees paspoort met chip, die reist naar of terugkomt uit een niet-Schengenland) overal op de luchthaven kiezen om gebruik te maken van de elektronische grenspassage.

De SSPC focust op de identiteit van de reiziger en authenticiteit van het paspoort. Het systeem vergelijkt de foto in het paspoort met de persoon die het document aanbiedt. Ook controleert het de echtheid van het document en doorzoekt het politiesystemen. Maken de elektronische poortjes de grensbewakers van de Marechaussee overbodig? Nee. Want behalve dat de bemande balies – zij het in mindere aantallen – blijven, worden 2 collega's per 6 poortjes ingezet. Bij iedere opstelling van 6 poortjes werken 1 baliemedewerker en 1 mobiele grensmedewerker. Deels vertrouwen zij op de SSPC, maar de menselijke factor blijft essentieel. Opvallend en afwijkend gedrag neemt de SSPC namelijk niet waar.

spacer2

Benieuwd hoe self-service passport control werkt? Klik op de oranje rondjes voor een uitleg.

Alleen reizigers die 18 jaar of ouder zijn, een Europees paspoort hebben voorzien van een chip en reizen naar een niet-Schengenland kunnen op Schiphol gebruik maken van de SSPC. De e-gates staan bij vertrek, aankomst en de Schengenfilters.

De reiziger biedt zijn paspoort aan bij de paspoortlezer, die de chip uitleest. Op dat moment sluit het poortje achter hem. De reiziger wordt bevraagd in diverse opsporingssystemen. Het poortje voor hem blijft gesloten tot het proces is voltooid en er geen bijzonderheden zijn.

Na het aanbieden van het paspoort wordt een foto gemaakt. Een goede foto is essentieel. Als de reiziger op de voetstappen staat en richting de camera kijkt, wordt de foto genomen. Deze opname vergelijkt de SSPC met de foto op het paspoort.

De grenswachter houdt vanachter zijn balie alle handelingen van reizigers aan de e-gates in de gaten. Hij kan ook de SSPC overrulen en in geval van twijfel een poortje toch gesloten houden. De mobiele grenswachter kan dan poolshoogte nemen.

Als er niet voldoende gelijkenis is tussen aanbieder van het paspoort en de gemaakte foto heeft de grenswachter de mogelijkheid achter de balie een persoon uit te lichten. Hij kan dan zijn oordeel vellen en ook de echtheid van het document controleren.

Bij ieder cluster van 6 e-gates staat een mobiele grenswachter. Hij doet aan profiling: hij houdt de reizigers in de gaten en let op opvallend gedrag. De mobiele grenswachter kan ook de poortjes die onterecht gesloten blijven openen.