12

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Het scheepsjournaal van...

KTZ (TD) Tammo van Hoorn

Kapitein ter zee Technische Dienst Tammo van Hoorn neemt sinds mei deel aan de NAVO-missie Resolute Support (RS) in Kabul. Hier is hij hoofd van de afdeling Personeel en Organisatie (CJ1). Voor Alle Hens hield de marineman een aantal dagen een dagboek bij.

De RS-missie traint, adviseert en ondersteunt de Afghaanse regering bij het organiseren van hun regering, ministeries en veiligheidsdiensten. Het hoofdkwartier is gevestigd in Kabul. De internationale missie telt momenteel zo’n 12.500 militairen uit 39 landen. Op het HQ werken zo’n 1.000 militairen, onder wie 26 generaals, 130 kolonels en 4 Nederlanders. “Om iedereen goed geïnformeerd te houden, is een strak Battle Rhytm van toepassing. Het werkritme is in principe dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur. Uit respect voor het islamitische en christelijke geloof beginnen we op vrijdag en zondag pas om 13:00 uur.”

Maandag

“Na de lunch heb ik een vergadering met de assistent Chief of Staff. Deze meeting is bedoeld om het kolonelsniveau geïnformeerd te houden over wat er allemaal gebeurt. Aansluitend heb ik rond 15:30 uur mijn wekelijkse overleg met de Chief of Staff (COS), een Duitse luitenant-generaal. Dit samenzijn is voor mij nuttig, omdat ik daarin gevoelige onderwerpen achter gesloten deuren kan bespreken. Binnen de internationale staf hechten sommige culturen sterk aan rangen en standen, wat soms tot irritatie leidt. Dit soort problemen kan ik in ons overleg goed bespreken. Op zijn beurt kan de generaal dan het één en ander afvangen.”

Woensdag

“In de ochtend is er een overleg met de directeur en alle afdelingshoofden van de divisie Support. De directeur is een Italiaanse generaal-majoor en zijn plaatsvervanger is een Amerikaanse brigadegeneraal, die tevens hoofd van de afdeling CJ4 (Logistiek) is. De meeste vergaderingen zijn hier alleen maar mededeling, ondersteund met Powerpoint. Tijdens dit overleg kun je als collega’s echt met elkaar in discussie gaan. Elke dag rond 12:00 uur verzamelen alle Nederlandse militairen bij het Nederlandse National Support Element (NSE) en gaan we gezamenlijk lunchen. Hetzelfde doen we rond 18:00 uur bij het avondeten. In de middag heb ik overleg met het hoofd van ons NSE om alle bewegingen van Nederlandse militairen in Kabul te bespreken.”

Vrijdag

“De vrijdag is low ops. We beginnen dan pas om 13:00 uur. Ik probeer uit te slapen, maar doordat ik elke ochtend rond 6:30 uur opsta, ben ik ook op vrijdag vroeg wakker. Na het douchen en scheren, ga ik ontbijten en drink daarna een kopje koffie bij het NSE. Rond negenen ga ik een uurtje sporten en aansluitend lees ik op mijn kamer een boek. Op vrijdag wordt er altijd om 11:45 uur een memorial gehouden voor het hoofdgebouw. Bij die gelegenheid worden alle slachtoffers herdacht. De memorial wordt georganiseerd door een aantal geestelijk verzorgers, zowel christen als moslim. Uit een geluidsinstallatie schalt de Last Post. Soms verzorgt een Schotse doedelzakspeler de muziek. Al spelend marcheert hij dan langzaam weg van de memorial, wat het wegvallen van de slachtoffers symboliseert. Een indrukwekkend moment.”