Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Hille Hillinga

Dutch Marines Rowing Challenge groot succes

Geld inzamelen voor collega’s die – al dan niet zichtbaar – gewond terugkwamen van missie of voor nabestaanden van mariniers die het leven lieten. Dat was het doel van de Dutch Marines Rowing Challenge. Afgelopen vrijdag kwamen de plusminus 140 (oud-)mariniers aan bij de Tower Bridge in Londen, na 350 karaktervolle roeikilometers. Een dag later deden de roeiers ook nog even mee aan de 35 kilometer lange Great River Race over de Thames. Tuurlijk. 

Op stijlvolle wijze brengt een van de DMRC-boten een vat aan land. (Foto: Hille Hillinga)

Nog voor het vertrek vanuit Rotterdam naar Londen, kwam een van de roeisloepen al in beeld. Voorzien van bijzondere proviand, namelijk een vaatje 1665. Dit bijzondere bier – een India Pale Lager – wordt gebrouwen door De Noordt in de Maasstad, ter ere van 350 jaar Korps Mariniers. Dit gebeurde op initiatief van de oud-mariniers Michiel van der Pols en Barry Scheurwater. Zij besloten ook om een percentage van de opbrengst te doneren aan het goede doel van de DMRC.

Op stijlvolle wijze kwam een van de boten het vat aanbieden aan de Commandant van het Korps mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar. De generaal mocht het eerste vat aanslaan, waarna de aanwezigen konden proeven van de historische gerstenat. Amberkleurig, pittig, krachtig, tikje zoet, naar 17e eeuws recept, met 5% alcohol; een bier voor echte liefhebbers.

De tocht verliep al met al zeer voorspoedig, met weinig deining en wind in de rug.

Zeer voorspoedig

Voor de aanwezige roeiers was het zaak om het bier niet naar de benen te laten zakken. Of liever nog: naar de armen. Hen wachtte de grote uitdaging van de overtocht. De eerste etappe voerde de mannen naar Vlissingen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke plan, voeren zij binnendoor en niet over de toen nog onstuimige Noordzee. In de stad van Michiel de Ruyter wachtten zij vervolgens op beter weer voor de oversteek naar Engeland. Dat diende zich dinsdag 8 september aan.

Met een schema van 2 uur op, 4 uur af roeiden de oud-mariniers naar de overkant. Hierbij begeleid door het amfibische transportschip Zr. Ms. Johan de Witt. Aan boord van dit schip konden de sporters tussen de roeibeurten door bijkomen. De tocht verliep al met al zeer voorspoedig, met weinig deining en wind in de rug. Dit zorgde ervoor dat de roeisloepen al op vrijdag 11 september via de Thames de Tower Bridge bereikten. Hier werden de roeiers opgevangen door familie, vrienden en collega’s. Ook generaal Oppelaar en de Marinierskapel der Koninklijke Marine maakten hier hun opwachting om de mannen binnen te halen. 

Tussen de roeibeurten door verpoosden de sporters aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt. (Foto: Jacco Buuron)

1665, een India Pale Lager, wordt gebrouwen ter ere van 350 jaar Korps Mariniers.

De aankomst van de sloepen bij de Tower Bridge. (Foto: Jacco Buuron)

What happens in London…

Een dag na aankomst namen de 9 sloepen deel aan de Great River Race in Londen. Een sloep van het KIM sloot zich hierbij aan. De opvarenden van 2 sloepen van de DMRC boekten ondanks de eerdere inspanningen zelfs nog successen, met een 2e en 3e plaats. Reden voor tevredenheid dus voor deelnemers en begeleiders. Over de hoogte van het aantal bijeen-geroeide euro’s valt nu nog niet veel te zeggen. Wel was al snel duidelijk dat het om een aanzienlijk bedrag ging. En daar dient natuurlijk op getoost te worden. Of en waarmee dat gebeurd is, vertelt de geschiedenis niet. What happens in London, stays in London.

140 (oud-)mariniers roeiden 350 kilometer voor het goede doel. (Foto: Jacco Buuron)