24 | 09 Met korting naar Taptoe

Alle (oud-)medewerkers van Defensie kunnen voor € 10,-  per persoon naar de Nationale Taptoe. Deze vindt plaats van 24 tot en met 27 september 2015, in AHOY Rotterdam. Hier speelt bijvoorbeeld de Marinierskapel der Koninklijke Marine, samen met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. De muzikanten begeleiden een spectaculaire amfibische demonstratie. Uit Polen is er de Representative Band of  the Polish Borderguard, Canada stuurt de Delta Police Pipe Band en de VS komen mogelijk met de USMC Band. Tickets zijn te bestellen via www.nationaletaptoe.nl (‘Actie Defensie’, actiecode NT2015DEF). (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

23 I 09 TechBase trekt jongeren naar techniek

Het evenement TechBase wil jongeren op 23 en 24 september warm maken voor een technische baan bij Defensie. Plaats van handeling: het RDM-terrein in Rotterdam. Bekijk hieronder de promovideo.

x

08 | 09 Mariniers maken verschil bij ziekenhuisontruiming

Meer dan 50 mariniers ontfermden zich 8 september samen met brandweerlieden tot in de nachtelijke uren over patiënten van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het ziekenhuis kampte met grote problemen door wateroverlast, veroorzaakt door een gesprongen hoofdwaterleiding. Honderden patiënten moesten elders worden ondergebracht. Mede doordat er veel medische apparatuur aan de patiënten was gekoppeld, verliep de evacuatie traag. Bovendien waren de liften buiten gebruikt, dus moest de ontruiming via de trap. Om het proces te versnellen sprongen de mariniers bij. Ze droegen mensen in rolstoelen en op brancards tot 9 etages naar beneden. Daar stonden rijen ambulances klaar voor de verplaatsingen naar andere locaties. Volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VU Medisch Centrum maakten de mariniers en brandweermensen 'een groot verschil'.

x

07 I 09 Zr. Ms. Friesland op drugsjacht

Het patrouilleschip Zr.Ms. Friesland vertrok 7 september vanuit Den Helder voor ruim 4 maanden naar het Caribisch Gebied. Het schip lost Zr.Ms. Van Amstel af. De belangrijkste taken van het stationsschip: counterdrugs- en kustwachtoperaties. Ook zal het schip stand-by zijn voor noodhulp na orkaanpassages. Voor de duur van de 4 maanden zal de Friesland een boardingteam van de Kustwacht Caribisch Gebied inschepen, dat nauw zal samenwerken met het guard team van mariniers. Daarnaast komt er een Amerikaanse helikopter met bemanning aan boord. Op 21 september komt de Friesland naar verwachting binnen in Curaçao.

x

01 I 09 5,05% meer loon voor Defensiemedewerkers

Militairen en burgermedewerkers van Defensie krijgen in 2015 en 2016 in totaal 5,05% meer loon. Dit heeft de overheid met 3 vakcentrales afgesproken. Ook  politieagenten, onderwijzers, medewerkers van de rechterlijke macht en andere rijksambtenaren krijgen deze loonsverhoging. Begin juli sloten de overheidswerkgevers en de vakbonden CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum een overeenkomst. De achterban van die bonden stemde eind augustus in met die afspraken. Meer informatie is te vinden op het intranetportaal Defensie op de startpagina Arbeidsvoorwaarden. 

Link:

http://intranet.mindef.nl/portaal/pp/Personeel/pb/Algemeen/Kopie_van_Arbeidsvoorwaarden_Startpagina.aspx

x

27 I 08 Verkeerscentrale Den Helder 25 jaar

Het zilveren jubileum van de Verkeerscentrale werd gevierd op 27 augustus, op de verjaardag van de oudste actief-dienende verkeersleider, SJMRODOPS Paul van Dijk. In het nieuwe gebouw van de Rijkshavendienst Den Helder, op schiereiland Harssens, kwamen actief-dienende en post-actieve Rijkshavenmeesters, adjuncten, hoofden en chefs Verkeersdienst en verkeersleiders bijeen. Samenvoeging van bevoegdheden, verandering van scheepvaartaanbod in de haven en een steeds vergrotende intensiviteit op het gebied van Civiel Militaire Samenwerking kenmerkten de gesprekken tussen de aanwezigen. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

18 I 08 Johan de Witt kritische volger van Russische sub

Zr. Ms. Johan de Witt begeleidde op 18 augustus een nieuwe Russische onderzeeboot van de Kilo-klasse door de Noordzee. Het vaartuig was voor beproevingen onderweg naar de Zwarte Zee. Als schip van de wacht kreeg Zr. Ms. Johan de Witt de taak om de sub te escorteren door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) van de Noordzee. Het werd hierbij ondersteund door een Dornier-patroullevliegtuig van de kustwacht. Schepen hebben overigens geen toestemming nodig om door de EEZ te varen. De onderzeeboot verliet de zone weer in de nacht van 18 op 19 augustus. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

17 I 08 Marineduikers vinden vuurwapens in Essenburgsingel

Duikers van de marine hebben op 17 augustus 2 vuurwapens gevonden in de Rotterdamse Essenburgsingel. Mogelijk zijn ze gebruikt bij een schietpartij eind juni. Toen werd een 27-jarige Rotterdammer doodgeschoten. Naar aanleiding hiervan werd een 41-jarige Rotterdammer opgepakt. Hij raakte ook gewond bij de schietpartij en werd in het ziekenhuis aangehouden. De politie zocht eerder ook al in de singel; toen werd onder meer een mobiele telefoon gevonden. (Foto: Flashphoto.nl)

x

Flickr-pagina voor Defensie

Alle Hens presenteert graag de mooiste foto’s van de maritiem-militaire wereld. Voor die fraaie platen kun je tegenwoordig ook terecht op de fotowebsite Flickr. Hier staan honderden foto’s, genomen door fotografen van het Mediacentrum Defensie. Ze zijn in hoge resolutie te downloaden. De foto’s van de Facebookpagina ‘Defensie in Beeld’, de website Defensie.nl en de 7 magazines van Defensie, zijn allemaal in hoogwaardige kwaliteit beschikbaar. Simpelweg op de foto’s in website of magazine klikken en downloaden maar. De Flickr-pagina kun je vinden op: www.flickr/photos/Defensie.

x

Veteranen gezocht voor Sunset March

De Sunset March is een eerbetoon aan de 48 geallieerde militairen van de Amerikaanse 82ste Airborne Division die omkwamen bij de oversteek van de Waal op 20 september 1944. Iedere avond loopt er bij zonsondergang een veteraan mee met het ontsteken van de 48 lichtmasten op de Oversteek, de nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen. Ben je ook veteraan, geef je dan op en wordt ook Sunset Marcher. Elke deelnemer ontvangt een genummerd certificaat als bewijs van deelname. Meer info via: www.sunsetmarch.nl of http://www.facebook.com/sunsetmarchnijmegen.

x

Wie wat waar

08 | 09

Eerste MARVA overleden

Francien de Zeeuw, Nederlands eerste vrouwelijke militair, is op 8 september op 93-jarige leeftijd overleden. Ze werd in 1944 het eerste lid van de Marine Vrouwenafdeling (Marva). In de jaren daarvoor werkte zij voor het verzet. Zo luisterde de Zeeuwse telefoniste uit Terneuzen het Duitse telefoonverkeer af. Ook smokkelde De Zeeuw voedselbonnen en revolvers voor het verzet. Toen er na de bevrijding van het zuiden van Nederland vraag was naar een marine vrouwenkorps, wilde koningin Wilhelmina hier in eerste instantie niet aan. De toen 22-jarige De Zeeuw stuurde daarop een lijst met 12 handtekeningen van gemotiveerde jonge vrouwen die bij de marine in dienst wilden naar de koningin. Die was alsnog overtuigd en tekende op 31 oktober 1944 het Koninklijk Besluit tot oprichting van de Marva. De Zeeuw vertrok daarop naar Engeland, waar zij de eerste Marva werd.

x

27 | 08

Goud en ‘oud’

Commander Sea Training Command (STC), KTZ Arjen Warnaar, reikte 27 augustus de gouden medaille voor 36 jaar langdurige, eerlijke en trouwe dienst uit aan AOOODVB Kees Cnossen. Cnossen ontving deze waardering tijdens de receptie voor zijn Functioneel Leeftijd Ontslag. Enkele dagen later kon de kolonel weer opdraven, ditmaal  voor de 50ste verjaardag van KLTZ Gert-Jan van der Ploeg. Hij ontving de traditionele ‘Abraham’.

x

25 | 08

VADM Bauer benoemd tot P-CDS

Vice-admiraal Rob Bauer is 25 augustus benoemd tot plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (P-CDS). Hij volgt luitenant-generaal Hans Wehren op die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Bauer begon zijn Defensiecarrière in 1981 bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. In latere jaren was hij onder andere commandant van (toen nog) Hr. Ms. De Ruyter tijdens operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee. Ook was hij plaatsvervangend commandant van de multinationale Task Force 150 in Bahrein tijdens Enduring Freedom. Van 2007 tot 2010 diende Bauer als hoofd afdeling Plannen bij de Directie Operaties van de Defensiestaf. Na het commando over Zr. Ms. Johan de Witt (2010-2011) en een klein jaar als souschef Operationeel Beleid bij de Defensiestaf, werd Bauer in 2012 directeur Operationeel Beleid, Behoeftestellingen en Plannen. Vanaf november 2013 vervulde hij de functie van directeur Plannen. Voor de functie van P-CDS werd Bauer bevorderd tot vice-admiraal, zie foto. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

Reünies

06 | 11 Marinevliegkamp Valkenburg Reünie 2015

Voor oud-medewerkers van Marinevliegkamp Valkenburg wordt op zaterdag 7 november een reünie gehouden. Informatie over de reünie vindt u op http://320-vereniging.nl. Hier is ook te vinden hoe u zich hiervoor kunt opgeven.

x

06 | 11  HoBoKo reünie 2015

De HoBoKo-reünie zal plaatsvinden op vrijdag 6 november 2015 op het Marine Etablissement Amsterdam. Ontvangst om 10.00 uur, met koffie of thee en gebak. Om 13.00 uur zal de blauwe hap worden geserveerd in het bedrijfsrestaurant. Om 16.00 uur eindigt de reünie. Inschrijven kan tot 16 oktober, door overmaking van € 18,50 per persoon op rekeningnummer NL 62 INGB 0003220274, t.n.v.  C. de Boon, onder vermelding van uw naam en adres. Komt u per auto, geef dan uw naam en kenteken door per email via: hoboko@hotmail.nl.