11

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Toekomstdromen op Wereldhavendagen

Tekst Patrick Regan
Foto Martijn Beekman

x
Foto boven: Jeroen van Veenendaal

Militair of burger, jong of oud. Iedereen heeft een droom voor de toekomst. Misschien is dat als technicus aan boord van de Johan de Witt werken, op mijnen jagen op Zr. Ms. Makkum of duiken vanaf de Hydra. Wie de 7 wereldzeeën wil bevaren, kan zijn ei vast kwijt op Zr. Ms. Zeeland. Al deze schepen waren tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen van dichtbij te bewonderen. Thema dit jaar: ‘De Droomhaven’. Maar wat is eigenlijk de toekomstdroom van de aanwezige (toekomstige?) militairen? Enkele reacties.    

“Het is prachtig om deel uit te mogen maken van zo’n mooi onderdeel van Defensie als het Korps Mariniers. De mannen van het korps ondersteunen is altijd mijn droom geweest. Momenteel doe ik dat als officier Logistieke Dienst bij 1 Marine Combat Group. Ik hoop nog flink wat jaartjes bij de marine te blijven, mooie functies te krijgen en veel oefeningen te draaien. Mijn toekomstdroom is om dat bij de mariniers te mogen blijven doen.”
“Als duiker bij het 1st Search Team van het Korps Mariniers ruim ik mijnen in water van minder dan 15 meter diep. Ons team gaat bijvoorbeeld ook voor een landing van mariniers uit, om de laatste meters te ruimen. De afgelopen jaren werken we steeds vaker voor justitie. De laatste 3 zoekacties waar ik aan mee deed, hebben we telkens een (vermoedelijk) moordwapen gevonden. Zo een zaak oplossen is natuurlijk ontzettend mooi. Ik hoop nog lang te blijven duiken. Daarin groeien tot duikmeester, dat is mijn droom.”
“Ik heb altijd al de intentie gehad om bij de mariniers te komen, het enige korps. Mijn einddoel is natuurlijk om bij de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers te komen. Ik ben nu ervaring aan het opdoen met bijvoorbeeld winter- en bergtraining. Ik denk dat slechts een kwart de MARSOF-opleiding haalt, maar ik ben gemotiveerd en ga het gewoon halen.”
“Ik zit nu als matroos-verbindelaar op Zr. Ms. Johan de Witt, maar ik hoop binnenkort de korporaalsopleiding in te gaan. Die extra verantwoordelijkheid spreekt mij erg aan en het lijkt me mooi om jonge matrozen te mogen begeleiden. Om ondertussen de wereld te mogen zien is toch prachtig?”
“Ik ben Nanne, 15 jaar, en ik wil officier der mariniers worden. Het lijkt me heel uitdagend, je krijgt veel van de wereld te zien en het is gewoon supergaaf. Als ik dan officier ben, wil ik me wel specialiseren, alleen weet ik nog niet waar in. Sowieso lijkt duiken me heel erg vet. Ik ga nu eerst mijn HBO-diploma Sport en Bewegen halen en dan wil ik graag beginnen met de mariniersopleiding.”
“Na mijn opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek, kwam ik een advertentie van Defensie tegen. De marine sprak mij ontzettend aan. Je gaat de wereld over, mooie dingen doen en je zit met een hecht team op een klein schip. Ik zit nu als systeemverantwoordelijk officier op Zr. Ms. Zeeland. Ooit hoop ik binnen de Defensie Materieel Organisatie mijn zegje te kunnen doen over de schepen van de toekomst.”