13

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Sportief

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto SMJRBDAV Sjoerd Hilckmann

x

Aparte intocht eert jarig Korps Mariniers

De 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse was hét sportieve evenement voor de militair van deze zomer. Het vond plaats van 21 tot en met 24 juli. Meer dan 5.000 militairen uit zo'n 30 landen namen deel aan de wandelmars. De Nederlandse krijgsmacht leverde 43 detachementen. De militairen verbleven gewoontegetrouw op het verbroederende Kamp Heumensoord. De Moeder aller Wandeltochten eindigde uiteraard op de ‘Via Gladiola’ in Nijmegen, ditmaal met een groot contingent van de zeemacht om het 350-jarige Korps Mariniers te eren.    

Gedurende 4 dagen wandelen stond er 40 kilometer op het menu, geserveerd met 10 kilogram bagage. Dat zijn sinds jaar en dag de vereisten voor deelnemende militairen. Op de laatste dag werd per krijgsmachtdeel het Vaantje vergeven, aan het detachement dat zich in die dagen het beste presenteerde. Binnen het Commando Zeestrijdkrachten ging de eer ging naar de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Het muzikale gezelschap ontving het kleinood uit handen van schout-bij-nacht Arie Jan de Waard.

De militairen kregen hun Vierdaagsekruisje ten slotte op militaire rustplaats Charlemagne. Hierna rechtten de militairen nog eenmaal de rug om op te stomen naar de ‘burgerfinish’ op de ‘Via Gladiola’. Het Commando Zeestrijdkrachten streefde ernaar om met 350 mensen over de streep te komen, maar dat aantal werd – ondanks een ruim aantal mariniers, militairen van de vloot en oudgedienden – toch niet gehaald.

Hoe dan ook passeerde deze groep, net als collega-militairen, onder luide toejuichingen van het publiek en militaire begroetingen van fiere vlagofficieren de eindstreep. Binnen deze groep ook muzikanten van Marinierskapel en Tamboers en Pijpers.